Mintauts, Alfs, Bernandeta

Tikai līdz 1. oktobrim skatāma izstāde „Bērnu pasaule. 18.–20. gadsimts”

Vēl skaitāmas dienas – līdz 1. oktobrim – ir iespēja apmeklēt izstādi “Bērnu pasaule. 18.–20. gadsimts” Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Rīgā, Skārņu ielā 10/20), lai iepazītu bērnu modes vēsturi apģērbos un aksesuāros no starptautiski pazīstamā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva un Latvijas muzeju kolekcijām. Izstādes izskaņā – lekcijas, “Sarunas muzejā”, kā arī pasākums ģimenēm ar koncertu, modes skati un spēlēm.

21. septembrī plkst. 17.30 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā notiks sociālantropologa PhD Klāva Sedlenieka lekcija “Bērnu pasaule. Mode, tēls, kultūra. Antropologa skatījums”, kurā bērnība un bērni tiks analizēti kā globāls, mūžīgs modes jautājums. Mūsdienu Latvija cenšas orientēties uz Eiropas modi bērnu sakarā, uzsverot to emocionālo vērtību un tiesības. Bet tā tas nav bijis visos laikos un visās vietās, tā tas nav pat vairumā zināmo sabiedrību. Bērni ir tikuši uzskatīti gan par emocionāla prieka avotu, gan darbaspēku, gan vienkāršu investīciju. Pastāv arī viedoklis, ka bērnība un bērni ir 19. gadsimta atklājums. Pilnīga pamatojuma šai idejai nav, taču jāatzīst, ka 19. gadsimta Eiropā tik tiešām ievērojami mainījās mode uz bērniem. “Vai bērnība ir laba, skaista un tīra, vai gluži otrādi? Vai tas, ko mēs zinām par bērnību, nav tikai stereotips par mūsu pašu sabiedrību? Vakara gaitā mēģināsim ielūkoties tajā daudzveidīgajā vidē, ko šīs lekcijas kontekstā dēvēsim par bērnu pasauli,” paskaidro Klāvs Sedlenieks. Biļešu cena: pieaugušajiem – 5,00 EUR, studentiem un pensionāriem – 2,50 EUR.

27. septembrī plkst. 17.00 programmas “Sarunas muzejā” ietvaros izstādes kuratore, mākslas zinātniece Irēna Bužinska aicina uz ekskursiju ekspozīcijā, kuras laikā būs iespēja izsekot līdzi modes tendencēm bērnu tērpu un aksesuāru dizainā no 18. gadsimta beigām līdz 20. gadsimta vidum, novērtēt kuturjē izdomu un spēju pielāgot augstās modes prasības bērnu vajadzībām, kā arī uzzināt daudz interesantu kultūrvēsturisku faktu par unikāliem tērpiem un priekšmetiem, kas atlasīti šai izstādei. Pasākums notiks krievu valodā. Dalības maksa: pieaugušajiem – 3,50 EUR, studentiem un pensionāriem – 2,00 EUR.

Savukārt 28. septembrī plkst. 17.30 izstādes kuratore Irēna Bužinska stāstīs par sev tuvu un detalizēti pētītu tēmu “Rīgas universālveikala “Bērnu pasaule” tematiskie mobilie skatlogi. Dizainers Adrians Pabians”. Kā zināms, universālveikals “Bērnu pasaule” bija lielākais bērnu preču sortimenta tirdzniecības uzņēmums Latvijas PSR. Laika periodā no 1964. līdz 1993. gadam tā bija diametrāli pretējām emocijām piesātināta vieta. Tomēr no bērnu viedokļa iepirkšanās procesu glāba lielais brīnums – centrālais veikala skatlogs, kur atradās tematiskās kustīgo leļļu grupas. Vitrīnu noformējumus un dinamiskās reklāmas veidoja mākslinieks konstruktors Andrians Pabians. Biļešu cena: pieaugušajiem – 5,00 EUR, studentiem un pensionāriem – 2,50 EUR.

Sestdien, 30. septembrī, no plkst. 11.00 līdz 16.00 izstādē notiks pasākums ģimenēm “Bērni. Mode. Mūzika. Māksla”. Programmu atklās koncerts un modes skate, kurā piedalīsies bērnu kolektīvi no Latvijas, Ukrainas un Baltkrievijas. No plkst. 13.00 ģimenes ar bērniem varēs ne tikai apmeklēt izstādi, bet arī piedalīties kopīgās aktivitātēs – dalībniekus gaida domino spēle, kluču māju būvēšana, atmiņas spēles, papīra leļļu tērpu gatavošana un citas jautras nodarbes. Dalības maksa: pieaugušajiem – 3,50 EUR, studentiem un pensionāriem – 2,00 EUR.

1. oktobrī izstāde “Bērnu pasaule. 18.–20. gadsimts” Rīgā skatāma pēdējo dienu.

Tas ir jau devītais projekts, ko Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs īsteno sadarbībā ar ABLV Bank un Aleksandra Vasiļjeva (Александр Васильев, Alexandre Vassiliev) fondu, iepazīstinot ar vēl vienu aizraujošu lappusi tērpu un modes vēsturē. Ekspozīcija sniedz iespēju izsekot līdzi modes tendencēm bērnu tērpu un aksesuāru dizainā no 18. gadsimta beigām līdz 20. gadsimta vidum. Tomēr vienlaikus – kā liecina izstādes nosaukums – bērnu apģērbs daudz lielākā mērā nekā pieaugušo mode atspoguļo arī sabiedrības attieksmi pret bērnu, viņa statusu, audzināšanu un priekšstatu maiņu par bērnību kā ļoti būtisku periodu cilvēka attīstībā. Unikālu bērnu tērpu kolekciju papildina rotaļlietas, sadzīves priekšmeti un ievērojamu Latvijas kultūras personību fotogrāfijas bērnībā, parādot tipisku mājas vidi, ikdienu un dzīvesveidu, pastaigas brīvā dabā, skolas gaitas, kopīgus ģimenes svētku brīžus, atpūtu un citas aktivitātes trīs gadsimtu garumā.

Tie, kas vēlas dziļāk iepazīt bērnu modes evolūcijas gaitu, labāk izjust dažādu laikmetu garu un tuvāk uzzināt par konkrētiem eksponātiem, tiek aicināti noskatīties kolekcionāra Aleksandra Vasiļjeva vadīto ekskursiju izstādē: http://bit.ly/BernuPasaule.

Jaunākie raksti