Vēsma, Fanija

Latvijas baleta mākslinieki – festivālā „Baleta zvaigznes Jūrmalā”

Šo svētdien, 6. augustā, plkst. 20.00 Dzintaru koncertzālē notiks 18. Starptautiskais baleta festivāls “Baleta zvaigznes Jūrmalā”. Kopā ar izciliem spāņu, kanādiešu, armēņu un kazahu dejotājiem skatītāji varēs baudīt arī tikšanos ar spilgtākajiem Latvijas dejotājiem un novērtēt jauno horeogrāfu sniegumu.<br /><br />

Jūrmalas baleta festivāls no citiem Gala koncertiem atšķiras ar to, ka ik gadu plaši pārstāvēti ir arī pašmāju mākslinieki, turklāt – ne tikai vadošie solisti, bet arī kordebalets. Šovasar Dzintaros dejos Latvijas Nacionālā baleta solisti Elza Leimane, Jolanta Lubeja, Jūlija Brauere, Arturs Sokolovs, Raimonds Martinovs, Antons Freimans, Kārlis Cīrulis, Germans Ševčenko, kuri kopā ar kordebaletu izpildīs fragmentus no baleta “Korsārs” un jaunākā sezonas iestudējuma “Pie zilās Donavas”. LNB solisti aizvadītājā sezonā veiksmīgi piedalījušies starptautiskos konkursos: Jūlija Brauere Korejas Starptautiskajā baleta konkursā izcīnīja bronzas medaļu, bet Kārlis Cīrulis Maskavas Starptautiskajā baleta konkursā jaunākajā grupā zēnu konkurencē arī ieguva trešo vietu.

Helēnas Tangijevas-Birznieces 1957. gadā tapušā baleta “Pie zilās Donavas” atjaunojums bija ļoti īpašs notikums Latvijas Nacionālā baleta sezonas notikums. Iestudējums atzīmēja 110 gadu, kopš dzimusi leģendārā baletdejotāja, baletmeistare un pedagoģe. “Pie zilās Donavas” ir aizraujošs ceļojums Latvijas baleta vēsturē. Iespēja redzēt šodienas dejotājus tā laika lomās un tā laika horeogrāfiju kopā ar mūsdienu darbiem ir ļoti interesanta pieredze. Prieks, ka ārvalstu viesiem būs iespēja iepazīties ar Latvijas baleta zelta fondu. Helēnas Tangijevas-Birznieces un Džona Kranko horeogrāfiju tikšanās uz vienas skatuves ir iespēja piedzīvot 20. gadsimta 50. gadu baleta pasauli bez dzelzs priekškara.

Tradicionāli Jūrmalas baleta festivāls neiztiks arī bez Latvijas jaunākās paaudzes horeogrāfu darbiem: Raimonds Martinovs un Antons Freimans publikas ievērībai piedāvās savus darbus. Abi horeogrāfi jau vairākkārt rādījuši savus darbus baleta vakaros “Iespējams”, kas tradicionāli risinās maija beigās Latvijas Nacionālajā operā un baletā. Raimondu Martinovu vairāk interesē sižetiski baleti, un viņš ir pievērsies arī baleta personību biogrāfiju interpretācijai dejai, savukārt Antons Freimans strādā abstraktāk, eksperimentējot ar klasiskās dejas formu, radot modernā baleta horeogrāfijas un izmantojot mūsdienu komponistu mūziku un bieži arī ar labu devu humora.

Pateicoties festivāla ilggadējā vadītāja un dvēseles – Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskā vadītāja Aivara Leimaņa – aizrautībai un baleta mākslas mīlestībai, festivāls jau astoņpadsmit gadus aug un pilnveidojas, sagādājot tradicionālos baleta svētkus Latvijas iedzīvotājiem un Jūrmalas viesiem.

Jaunākie raksti