Gunta, Ginta, Gunda

Ar jaunu programmu Jūrmalas festivālā uzstāsies Aleksandrs Antoņenko

No 17. līdz 19. jūlijam ar grandiozu klasiskās mūzikas programmu Dzintaru koncertzālē norisināsies trešais “Jūrmalas festivāls”. Izcilais operdziedātājs Aleksandrs Antoņenko, kas šobrīd ar lieliem panākumiem Londonas Karaliskajā operā dzied Kalafa lomu Džakomo Pučīni operā "Turandota", ar jaunu programmu un vienīgo koncertu Latvijā būs dzirdams Jūrmalas festivāla noslēguma koncertā – 19. jūlijā plkst. 20.00 Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē. Solokoncertā, kurā viņam pievienosies pianists un bijušais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, pirmo reizi Aleksandra Antoņenko izpildījumā dzirdēsim skaistākās melodijas no komponista Riharda Štrausa daiļrades.

Pasaulslavenais Latvijas tenors Aleksandrs Antoņenko kopā izcilo operdziedātāju Hiblu Gerzmavu (Hibla Gerzmava) un citām opermuzikas zvaigznēm no 5. līdz 16. jūlijam Londonas Karaliskajā operā dzied Džakomo Pučīni operā "Turandota". Pēc Antoņenko izcilā snieguma Kalafa lomā pirmizrādē, ko augstu novērtējuši daudzi kritiķi, šo lomu izpildīs arī starptautiski atzītais tenors Roberto Alanja (Roberto Alagna).

Aleksandra Antoņenko vārds jau sen vairs neprasa komentārus – kopš 2004. gada viņš ir starptautiski atzītākais Latvijas tenors, izdziedot un izdzīvojot gandrīz trīsdesmit vadošās tenora lomas uz pasaules ievērojamāko operteātru un koncertu skatuvēm. Ar panākumiem debitējis Diseldorfas, Berlīnes un Grācas operā, Drēzdenes “Semperoper”, Oslo un Stokholmas Karaliskajā operā, Ženēvas, Parīzes, Romas un Minhenes opernamos, Vīnes Valsts operā, Londonas Karaliskajā Koventgārdena operā, Milānas “La Scala” un Ņujorkas Metropoles operā. Par spilgtu vokālo sniegumu operu izrādēs un Džuzepes Verdi “Rekviēmā” Aleksandrs Antoņenko saņēmis Lielo mūzikas balvu (2003). Apbalvojumu vidū ir arī ievērojamā zviedru dziedoņa Jusi Bjerlinga vārdā nosauktā balva un Lielā kultūras balva 2014. gadā (Grand Prix de la Culture 2014), kuras pretendentus izraugās Vīnes Valsts operas, Vīnes Tautas operas, Stambulas Valsts operas, Erfurtes teātra, Nicas operas un Palmbīčas operas pārstāvju žūrija.

Jūrmalas festivāla noslēguma koncertā, kurā viņam pievienosies pianists un bijušais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts pirmo reizi Aleksandra Antoņenko izpildījumā dzirdēsim skaistākās melodijas no komponista Riharda Štrausa daiļrades.

Riharda Štrausa vairāk nekā 70 ilgā radošā darbība aptver vienu no sarežģītākajiem un piesātinātākajiem vēstures periodiem, veidojot tiltu starp 19. un 20. gadsimtu. Atombumbu un televīzijas laikmetā, kad tika lauzti šķēpi par jauniem mūzikas estētikas principiem, Rihards Štrauss nepieslējās nevienai skolai, saglabājot savu mugurkaulu un valodu, pagaršojot arī spriegu ekspresionismu un daiļrades beigās atgriežoties apskaidrotā neoromantismā. Viņš bija ģeniāls instrumentētājs, orķestra pazinējs, kurš arī cilvēka balsij veltījis brīnumskaistas lappuses un vokālās mākslas šedevrus. R. Štrauss visu mūžu nodzīvojis ar vienu sievu – dziedātāju Paulīni Ānu, kura pirmatskaņojusi lielu daļu viņa dziesmu. Krāšņi klavieru pavadījumi, augstvērtīgi teksti par mīlestību, bezgalīgs mūzikas plūdums – tas viss raksturo komponista daiļradi, un ne velti R. Štrausa biogrāfs Ernsts Krauze viņa dziesmu mantojumam veltījis šādus sajūsmas vārdus: “Kas par melodiju bagātību tik smalkās poēzijas pasaulē! Kas par formas izjūtu, kas par izdomas dzīvīgumu un pāri plūstošu jūtīgumu!”

Daniels Pavļuts ir politiķis, bijušais Latvijas ekonomikas ministrs. Sākotnēji Daniels Pavļuts studēja mūziku un 1999. gadā ieguva bakalaura grādu klavierspēles specialitātē Latvijas Mūzikas akadēmijā. Pēc tam D. Pavļuts studēja kultūras menedžmentu Apvienotajā Karalistē – Londonas pilsētas universitātē (City University of London), kā arī 2007. gadā Hārvarda universitātē ieguva maģistra grādu sabiedrības vadībā (ar specializāciju līderībā).

Jau trešo gadu Jūrmalas pilsētas iedzīvotājus un viesus priecēs krāšņākais vasaras notikums – Jūrmalas festivāls, kas apvieno izcilākos Latviešu un pasaules māksliniekus. No 17. līdz 19. jūlijam festivāla goda mākslinieks – dziedātājs Aleksandrs Antoņenko – kopā ar Latvijā un pasaulē atzītiem māksliniekiem Raimondu Paulu, Kseniju Sidorovu, Latvijas Radio bigbendu, “Sinfonietta Rīga” un citiem gādās par neaizmirstamu vasaras muzikālo piedzīvojumu Dzintaru koncertzālē. Festivāla īpašie viesi – pasaulslavenais Londonas gospeļu koris. Biļetes uz Jūrmalas festivāla koncertiem “Biļešu Paradīzes” tirdzniecības vietās un internetā.

Jaunākie raksti