Līksma, Bārbala

Dzintaru koncertzālē norisināsies 18. starptautiskais baleta festivāls „Baleta zvaigznes Jūrmalā”

6. augustā plkst. 20.00 uz Dzintaru koncertzālē notiks 18. Starptautiskais baleta festivāls “Baleta zvaigznes Jūrmalā”. Savā pilngadībā festivāls priecēs ar izcilu spāņu, kanādiešu, serbu, armēņu un kazahu mākslinieku sniegumu, kā arī iepazīstinās ar Latvijas horeogrāfu jaunākajām idejām un dejotāju sasniegumiem klasisku lomu interpretācijā.

Ārvalstu viesu vidū festivāla pilngadības svētkos būs Štutgartes baleta vadošie solisti spāniete Alīsija Amatrieina un kanādietis Džeisons Reilijs. Tiem, kuri iemīlēja pagājušās sezonas jauniestudējumu “Pērs Gints”, īpaša dāvana būs serbu laikmetīgā baleta izpildītāja Miloša Isailoviča viesošanās.

Virtuozās tehnikas cienītājiem patiks armēnis Avetiks Karapetjans, kurš saņēmis godalgas vairākos starptautiskos baleta mākslinieku konkursos. Viņš ir solists Tulūzas “Le Capitole” baleta teātrī un Rīgā dejos pārī ar Elinu Kamalovu no Marijas teātra.

Dienvidniecisko temperamentu nodrošinās vadošo baleta solistu pāris no Astanas Valsts operas un baleta teātra - kazakstānieši Bahtijars Adamzans  un Madina Basbajeva. Arī viņi plūkuši laurus prestižos baleta konkursos Maskavā un Ņujorkā.

Šīs vasaras sākumā baleta mākslas vārds īpaši skaļi izskanēja Latvijas dejotāju panākumu dēļ. Prestižajā Maskavas baleta konkursā Evelīna Godunova ieguva zelta medaļu vecākajā grupā, un Kārlis Cīrulis – trešo vietu jaunākajā grupā. Maskava vēl ir klasiskās dejas templis, kur konkursu balvas sver vairāk nekā citur. Iespēja redzēt jauno talantu Kārli Cīruli mirkli pirms starptautiskas karjeras ir tikai viens no iemesliem, lai augusta sākumā dotos uz Jūrmalu.

Tikšanās ar iemīļotajiem pašmāju māksliniekiem starpsezonu neformālajā gaisotnē ar atskatu uz sezonas spilgtākajiem darbiem, ir vēl viena festivāla tradīcija. Kopā ar Kārli Cīruli Dzintaros dejos Latvijas Nacionālā baleta solisti Elza Leimane, Baiba Kokina, Jolanta Lubeja, Jūlija Brauere, Arturs Sokolovs, Raimonds Martinovs, Antons Freimans, Germans Ševčenko ar kordebaletu, kuri izpildīs fragmentus no jaunākajiem sezonas iestudējumiem „Pie zilās Donavas”, „Romeo un Džuljeta”. Horeogrāfi Raimonds Martinovs, Milana Komarova un Elzas Leimanes horeogrāfijas veido jau vairākus gadus. Viņi tuvojas horeogrāfa pilngadībai, kad skatītāji vairs nedos jauno mākslinieku atlaides. Intriģējoši, ko viņi būs sagatavojuši šogad. Elzas Leimanes darbs izrādē “Vārna” sola interesantus pavērsienus horeogrāfes daiļradē.

Pateicoties festivāla „Baleta zvaigznes Jūrmalā” ilggadējā vadītāja un dvēseles -  Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskajam vadītājam Aivaram Leimanim un viņa aizrautībai un mīlestībai uz baleta mākslu, festivāls jau astoņpadsmit gadus aug un pilnveidojas, sagādājot tradicionālos baleta svētkus Latvijas iedzīvotājiem un Jūrmalas viesiem.

Jaunākie raksti