Aldonis, Agija

Atklās Dzintaru koncertzāles vasaras sezonu

18. maijā, Dzintaru koncertzālē norisinājās preses konference, kurā plašsaziņas līdzekļu pārstāvji tika iepazīstināti ar Dzintaru koncertzāles vasaras sezonas aktualitātēm, Belvederes konkursa Baltijas atlases rezultātiem un pirmo reizi klātienē vēroja maestro Raimonda Paula un pianista Harija Baša saspēli pie esošā un jaunā Dzintaru koncertzāles “Steinway & Sons” koncertflīģeļa, kas iegādāts ar Borisa un Ināras Teterevu fonda un Jūrmalas pilsētas atbalstu.

Dzintaru koncertzāles vasaras sezona tiks atklāta 2. jūnijā plkst. 20.00 ar grandiozu koncertu, kurā tiksimies ar maestro Raimondu Paulu, Latvijas Radio bigbendu, pianistu Vestardu Šimku un Hariju Bašu, jauno un talantīgo pianistu Andreju Feldmani, dziedātāju Dināru Rudāni, kā arī Jūrmalas festivāla orķestri diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā. Turklāt šajā koncertā tiks prezentēts arī jaunais Dzintaru koncertzāles “Steinway & Sons” koncertflīģelis, kas iegādāts ar Borisa un Ināras Teterevu fonda un Jūrmalas pilsētas atbalstu un ir paredzēts lietošanai tikai vēsturiskajā Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē. Vasaras sezonas atklāšanas koncerts būs vienīgais, kurā jaunais koncertflīģelis būs redzams un dzirdams uz Dzintaru koncertzāles Lielās zāles skatuves.

Dzintaru koncertzāles direktors Guntars Ķirsis preses konferencē sacīja, ka “kopš vēsturiskās Dzintaru koncertzāles atjaunošanas 2015. gadā tās darbība ieguvusi vēl nebijušu vērienu. Mūziķi to pamatoti uzskata par vienu no pasaules labākajām koncertzālēm, un tādēļ arī tās aprīkojumam jāatbilst visaugstākajiem standartiem. Turpmāk Dzintaru koncertzāles arsenālā būs divi “Steinway” koncertflīģeļi. Vienu izmantos vasaras koncertiem ārā, bet otru – tikai vēsturiskajā slēgtajā zālē. Pateicoties Borisa un Ināras Teterevu fonda un Jūrmalas pilsētas atbalstam, šis mūsu sen lolotais sapnis nu ir piepildījies”.

Savukārt Jūrmalas pilsētas priekšsēdētāja Rita Sproģe uzsvēra, ka Dzintaru koncertzāle ir Jūrmalas lielākais kultūras lepnums un tas ir tikai likumsakarīgi, ka koncertzālē, kas vienīgā ir iekļauta Latvijas kultūras kanonā, mūzika skan no pasaules labākajiem instrumentiem. “Šis nozīmīgais papildinājums palīdzēs Jūrmalai spert vēl vienu soli izcilas un īpašas, daudzu mūzikas mīļotāju iecienītas koncertzāles piedāvājuma paplašināšanā. Mūzikai visos pasaules kultūras vēstures līkločos ir bijusi būtiska nozīme cilvēka garīgās pasaules veidošanā. Jūrmalai ir patiess prieks, ka Dzintaru koncertzāle turpmāk varēs piedāvāt vēl augstākas kvalitātes koncertu norisi.”

Maestro Raimonds Pauls, kurš šovasar ar savu īpašo klavierspēli priecēs klausītājus gan Vasaras sezonas atklāšanas koncertā, gan Jūrmalas festivālā, atzīmēja, ka klavieres ir katras koncertdzīves pamats tāpēc jaunais mazajai zālei piemērotais koncertflīģelis ir sen gaidīts un vajadzīgs koncertzāles papildinājums. “Atklāšanas koncertā mēs kopā ar Hariju Bašu un Latvijas Radio Bigbendu izpildīsim regtaima kompozīcijas. Mums pievienosies jaunā un talantīgā dziedātājā Dināra Rudāne ar savu jauno programmu, radot koncertā pavisam jaunu noskaņojumu,” sacīja Maestro.

Izcilajam pianistam Vestardam Šimkus, kurš 2. jūnija koncertā Latvijā pirmatskaņos Džordža Geršvina Otro rapsodiju klavierēm un orķestrim, bija tā unikālā iespēja Hamburgā, “Steinway & Sons” rūpnīcā izvēlēties jauno Dzintaru koncertzāles koncertflīģeli. Atceroties šo notikumu viņš teica: “Tas nebija viegls uzdevums izvēlēties vienu no astoņiem “Steinway & Sons”  visaugstākās kvalitātes instrumentiem. Jau vairāk nekā gadsimtu šā uzņēmuma klavieres uzskata par “izcilības standartu”, un šoreiz, iemēģinot visjaunākos “Steinway & Sons” rūpnīcā nupat tapušos eksemplārus, secināju, ka arī šī izcilība līdz ar minētā uzņēmuma klavierbūves meistaru uzkrāto pieredzi ir sasniegusi vēl nepieredzētus augstumus. Flīģelis, kuru izvēlējos ir apveltīts ne tikai ar perfekti izstrādātu mehāniku, bet arī ar īpaši garu, izteiksmīgu, spilgtu un virstoņiem bagātu skaņu, kuru patiešām var nodēvēt par “dziedošu”. Savukārt runājot par Džordža Gēršvina Otro rapsodiju klavierēm un orķestrim, ko viņš atskaņos koncertā, Vestards uzsvēra, ka tas ir reti atskaņots komponista meistardarbs, kas pašam Gēršvinam bijis ļoti tuvs, bet uz Dzintaru koncertzāles skatuves skanēs pirmo reizi. “Tas ir labākais, ko es esmu uzrakstījis,” par šo skaņdarbu reiz izteicies pats Gēršvins.

Jaunā “Steinway & Sons” koncertflīģeļa iegāde ir daļa no plašākas sadarbības starp Dzintaru koncertzāli, Jūrmalas pilsētu un Borisa un Ināras Teterevu fondu, kas iesākās ar latviešu dekoratīvās mākslas meistara Anša Cīruļa sienu gleznojumu izgaismošanu vēsturiskās Dzintaru koncertzāles vestibilā 2016. gada novembrī un tai sekojošo leģendārā latviešu diriģenta Marisa Jansona tēva, Arvīda Jansona, skulptūras izveidi un uzstādīšanu vēsturiskās Dzintaru koncertzāles Dienvidu galerijā. Šai sadarbībai ir kultūrvēsturiska, mākslinieciska un izglītojoša nozīme, jo izveidotie mākslas objekti kalpos par iedvesmu mākslas un mūzikas cienītājiem, tūristiem un ikvienam koncertzāles apmeklētājam.

Zīmīgi, ka tieši iepriekšējā dienā pirms preses konferences, 17. maijā, Dzintaru koncertzālē norisinājās 36. starptautiskā Hansa Gabora Belvederes jauno operas solistu konkursa Baltijas reģiona atlases kārta. Kā preses konferencē informēja konkursa žūrijas goda priekšsēdētājs Aleksandrs Antoņenko: “Konkursā piedalījās 11 dziedātāji no Baltijas reģiona valstīm, parādot ļoti daudzveidīgu sniegumu, savukārt trīs dziedātāji – Rihards Millers, Laura Teivāne un Jūlija Semjonova – parādīja ļoti labu sniegumu un, pateicoties Belvederes konkursa organizatoru atsaucībai, visi trīs šā gada vasarā arī varēs doties uz konkursa finālu Maskavā.”

Preses konferencē klātesošie tika informēti arī par visiem citiem šovasar Dzintaru koncertzālē gaidāmajiem pasākumiem.

Jūrmalas pilsētas senākā un tradīcijām bagātākā mūzikas festivāla “Summertime – aicina Inese Galante” patronese Inese Galante: “Jau trīspadsmito gadu “Summertime” solās kļūt par lielākajiem izcilas mūzikas svētkiem Jūrmalā, kur ģimeniskā un draudzīgā gaisotnē sirsnīgi gaidīsim visus – gan festivāla māksliniekus, gan koncertu apmeklētājus. Festivālā labākajās tradīcijās tā būs atkaltikšanās ar daudzu iemīļotiem mūziķiem, tāpat arī ar Latvijā vēl nedzirdētām vieglas klasikas, džeza, svinga, pasaules un akadēmiskās mūzikas zvaigznēm.”

Festivāla “Laima Rendez Vous Jūrmala” saimniece un estrādes dīva Laima Vaikule: “Man ļoti patīk vasarā uzņemt viesus un rīkot ballītes. Jūrmala tam ir ideāla vieta, un man ir tik daudz fantastisku kolēģu, kuri ir piekrituši muzikālajiem randiņiem uz Dzintaru koncertzāles skatuves. Tāpat kā iepriekš dziedāšu savus hitus, došu vārdu viesiem un dziedāsim duetos ar maniem kolēģiem. Tiekamies Jūrmalā!”

SIA “Art Forte” valdes priekšsēdētāja Jūlija Ločmele: “Savā dzimtenē operzvaigzne Elīna Garanča uzstājas retāk, nekā vēlētos viņas talanta neskaitāmi daudzie pielūdzēji Latvijā. Tāpēc uzņēmuma “ART Forte” projekts – divu operas zvaigžņu Elīnas Garančas un Hiblas Gerzmavas kopīgais koncerts – kļūs par unikālu notikumu Latvijas kultūras dzīvē 2017. gadā un, iespējams, radīs pamatu lieliskai tradīcijai – ikgadējiem pasaules mēroga operzvaigžņu kopkoncertiem Latvijas iecienītākajā kūrortpilsētā Jūrmalā vasaras sezonas pašā karstumā. Augsta līmeņa kultūras projekti neapšaubāmi piesaistīs uzmanību mūsu valstij un var palīdzēt iemantot tai īpašu reputāciju visas pasaules opermīļu vidē.”

Hermaņa Brauna fonda direktore un festivāla “Artissimo” dibinātāja Inna Davidova: “Kopš 2013. gada festivāls “Artissimo” ir kļuvis par ikgadēju tradīciju Jūrmalā, piedāvājot muzikālo programmu ļoti dažādām gaumēm. Klausoties mūziku, jūrmalniekiem ir iespēja, saredzēt gan dvēseles iekšējo gaismu, gan mūzikas skaistumu visas vasaras garumā. Festivāls četru gadu laikā ir ieguvis plašu publikas atzinību. Uzskatām, ka mūsu pienākums ir turpināt šo Latvijas publikas iemīļoto tradīciju un sniegt iespēju klausītājiem apvienot vasaras vieglumu ar nopietnām muzikālām vērtībām, dzirdēt pasaules līmeņa muzicēšanu Jūrmalā, turpinot labākas kultūras tradīcijas. Šogad “Artissimo” festivāla īpašais notikums būs atklāšanas koncerts, kas, pateicoties leģendāra vijolnieka Vadima Repina dalībai, kļūs par īstu sensāciju. Kopā ar Vadimu Repinu uzstāsies pasaulslavenais Tatarstānas Valsts simfoniskais orķestris maestro Aleksandra Sladkovska vadībā.”

“Bravo Events” un “Makrokoncert” direktors Igors Jefremovs: “Viens no koncertu tirgus līderiem – uzņēmums “Bravo Events” – šosezon piedāvā plašu un daudzveidīgu koncertprogrammu. Koncertus Jūrmalā sniegs gan populārākie Krievijas mūzikas izpildītāji, gan rietumu mūzikas leģendas. 25. jūlijā ar solokoncertu uzstāsies Valērijs Meladze un 26. jūlijā – Krievijas galvenais reperis Timati. 27. jūlijā kārtējo jubileju svinēs britu grupa “Smokie”. Publiku uzjautrinās divi humoristiskie pasākumi: Maksima Galkina koncerts 2. augustā un dueta “Jaunās krievu večiņas” (“Novije russkie babki”) uzstāšanās 21. augustā. Ar patiesu gandarījumu piedāvājam apmeklētājiem arī izcilas klasiskās mūzikas koncertus. 30. jūlijā baudīsim šā gada vienīgo Trīs Osokinu koncertu Latvijā, kurā atskanēs klaviermūzikas šedevri. Savukārt 22. augustā ar koncertu “Pjacolla – galā” uzstāsies pasaulslavenais kamerorķestris “Maskavas virtuozi””.

Festivāla “BIGBANK Latvijas pērles” idejas autore un producente Elita Mīlgrāve: “Latviešu tautas bagātība un lielākā vērtība ir dziesmas. Dziesmas mūs vieno, priecē un aizkustina. Un tieši dzejnieki ir tie, kas melodijām piešķir dvēseli – vārdus, kas ļauj mums apdziedāt visu skaisto, pārsteidzošo, paust jūtas, mīlestību, prieku vai skumjas. Tāpēc ar prieku un skaistiem koncertiem vēlējos pagodināt trīs dažādu paaudžu dziesmu tekstu dižgarus – dzejniekus, kuri ir radījuši tik daudzas dziesmu pērles, bez kurām latviešu dziesmu krājumi nebūtu iedomājami.”

Dzintaru koncertzāles vasaras sezonas atklāšanas koncerts notiks 2. jūnijā plkst. 20.00, un tajā klausītājus gaida lielisko Latvijas pianistu parāde. Vestardu Šimku klausītāji mīl jau daudzu gadu garumā, un pianista rokās vienlīdz brīnišķīgi skan gan klasiķi, gan Gēršvins. Tieši Džordžs Gēršvins kā neviens spējis apvienot Eiropas akadēmiskās mūzikas tradīcijas ar džezu, amerikāņu vieglumu un kultūru sajaukumu. Otrā rapsodija klavierēm un orķestrim ir reti atskaņots komponista meistardarbs, kas pašam Gēršvinam bijis ļoti tuvs, bet uz Dzintaru koncertzāles skatuves skanēs pirmo reizi. “Tas ir labākais, ko es esmu uzrakstījis,” par šo skaņdarbu izteicies pats Džordžs Gēršvins. Koncertā dzirdēsim arī pavisam jaunu pianistu – konkursa “Ineses Galantes talanti” uzvarētāju Andreju Feldmani junioru, kurš izpildīs Sergeja Rahmaņinova “Prelūdiju”.

Savukārt koncerta otrajā daļā pie klavieru taustiņiem uguņos džeza lielmeistars Harijs Bašs un maestro Raimonds Pauls, kura īpašā piesitiena skaņa neprasa komentārus. Abi džentelmeņi dosies džeza priekšvēstneša – regtaima – enerģiskajos ritma virpuļos.

Jaunākie raksti