Aldonis, Agija

Jelgavas komandai bronza Ķīnā

Pirmo reizi vēsturē Jelgavas komandas mākslinieki Kārlis Īle, Ainars Zingniks un Maija Puncule piedalījās ledus multibloka čempionāta kategorijā, kas sesto reizi norisinājās prestižā Harbinas Starptautiskā ledus un sniega skulptūru festivāla ietvaros. 15 komandu konkurencē latviešiem pirmais mēģinājums vainagojās ar godpilno 3. vietu.

Ķīnas ziemeļu pilsētā Harbinā jau 33. gadu notiek pasaules lielākais un iespaidīgākais ledus un sniega festivāls. Tā ietvaros tiek uzbūvēta milzīga ledus pilsēta, vērienīgs sniega skulptūru parks un dažādas ziemas atrakcijas – slidotavas, slidkalniņi, ziemeļbriežu un suņu pajūgu izjādes un daudz kas cits.

Festivāla paspārnē 31. gadu notiek Harbinas Starptautiskais ledus skulptūru konkurss,    22. gadu notiek Harbinas Starptautiskais sniega skulptūru konkurss un 6. gadu notiek salīdzinoši jauns konkurss – ledus multibloka čempionāts.

Jelgavas komanda veidoja skulptūru „Dzīvības medus”. “Medus ir dzīvības esence. Bites to savāc no pasaules skaistākajiem ziediem un ievieto šūnās. Viss dzīvais arī sastāv no šūnām. Šķiet tur ir kāda saikne,” – darba ideju skaidro Kārlis Īle, komandas kapteinis.

Parastajā ledus skulptūru konkursā katrai komandai, kas sastāv no diviem cilvēkiem, tiek dots viens 2 x 2 x 0,5 metri liels bloks, kas jau novietots uz pamatnes. Māksliniekiem atliek tikai veidot skulptūru.

Savukārt ledus multibloka čempionāta kategorijā katrai komandai, kas sastāv no četriem māksliniekiem, tiek doti 10 ledus bloki izmērā 1,8 x 0,8 x 0,5 metri, kurus mākslinieki paši pēc savas ieceres samontē un apstrādā uz sagatavota postamenta. Jelgavas komanda startēja tikai trīs cilvēku sastāvā, pierādot, ka spēj labākajā pasaules līmenī paveikt lielākam mākslinieku skaitam paredzētu darbu.

Latvieši turpina dalību Harbinas Starptautiskajā ledus un sniega skulptūru festivālā, kur vēl startēs sniega un ledus kategoriju konkursos.

Latvijas mākslinieki vairākkārt ir veiksmīgi piedalījušies starptautiskos ledus un sniega skulptūru konkursos, gūstot Latvijai medaļas: 2016. gadā pirmā vieta Sapporo (Japānā) sniega skulptūru festivālā, kuru piedalījās mākslinieki: Kārlis Īle, Maija Puncule un Mintauts Buškevics. 2015. gadā iegūts pasaules čempionu tituls Harbinas Starptautiskais Sniega skulptūru konkursā, kurā Latviju pārstāvēja mākslinieki: Kārlis Īle, Mintauts Buškevics, Maija Puncule un Ainars Zingniks. Tāpat, Olimpiskais sudrabs Harbinas Starptautiskajā Ledus skulptūru konkursā Kārļa Īles un Mintauta Buškevica skulptūrai "Lietus suns".

Pirmo pasaules čempionu godalgu Latvijai 2011. gadā ieguva Kārlis Īle un Mintauts Buškevics, ledū attēlojot stāstu par Alisi Brīnumzemē, bet 2012. gadā Latvijas mākslinieku komanda atveda mājās veselas divas čempionu godalgas. Kārlis Īle ieguva otro vietu Ledus skulptūru konkursā ar kompozīciju "Dzīves grāmata". Savukārt Sniega skulptūru konkursā par vislabāko tika atzīts darbs "Sapņotāji", ko veidoja Kārlis Īle kopā ar Agnesi Rudzīti-Kirillovu un Maiju Punculi.

Savukārt vērienīgākais ziemas notikums Baltijā – 19. Starptautiskais Ledus skulptūru festivāls – Jelgavā norisināsies no 10. līdz 12. februārim. Ledus mākslas darbus par festivāla tēmu “Karnevāls” veidos 32 profesionāli tēlnieki, taps ne tikai konkursa darbi, bet arī dažādi ledus mākslas objekti - ledus bārs, demo skulptūras un foto skulptūras.

Vairāk informācijas: www.festivali.jelgava.lv

Jaunākie raksti