Vēsma, Fanija

Valmiermuižā ieskandinās Ziemas saulgriežus

Jau 10. decembrī Valmiermuižas klēts pagalmā sabrauks viesi no malu malām, lai laikus ieskandinātu Ziemas saulgriežus. No plkst. 11.00 līdz 15.00 būs brangas svinības un tirdziņš „Ar Gardu muti Valmiermuižā”, kur būs iegādājami mājražotāju gardumi un amatnieku labumi. Savukārt 17. decembrī plkst. 19.00 Valmiermuižas klēts viesistabu pieskandinās Ziemas saulgriežu tradīciju vakars ar folkloras draugu kopu „Skandinieki”, kas mācīs, kā svētki svinami īsteni latviskās noskaņās.

Mājražotāju un amatnieku labumu tirdziņš „Ar Gardu muti Valmiermuižā”

Ziemas saulgriežiem jāsāk gatavoties jau laikus, tamdēļ Valmiermuižas saime savā pagalmā būs saaicinājusi varen kuplu skaitu tirgotāju no tuvākas un tālākas apkaimes. Būs gan dažnedažādi labumi svētku galdam, gan izmeklēti meistaru darinājumi, ar ko piepildīt Ziemassvētku dāvanu maisu – ar rūpību darināti vilnas cimdi un zeķes, rotaslietas ar latvju rakstu zīmēm, rotaļļietas pašiem mazākajiem un vēl daudz citu skaistumlietu. Ciemos brauks arī pavārs Ritvars Toms Logins, kurš garšu meistarklasē #zemesgarša stāstīs un rādīs, ko neierastu var pagatavot no Latvijā audzētu vistu olām.

Tirgotāji aicināti pieteikties tirdziņam līdz 7. decembrim: [email protected] vai pa tālr. 27337798.

Ziemas saulgriežu tradīciju izzināšana

Ziemas saulgriežu gaidīšanas laiks ir īstais brīdis, kad izzīlēt nākamā gada veiksmes un notikumus. Tad nu arī šajā reizē varēs dažādos veidos ielūkoties nākotnē un uzzināt, vai būs lemts precēties, tikt pie lielas laimes, karstas vasaras vai neizmērojamām bagātībām. Būs arī iespēja iemēģināt roku dažādos amatos, darinot pastalas, veidojot spēka zīmes no koka, lejot sveces, gatavojot eglīšu rotājumus un dekorējot kraukšķīgos pēperkokus. Netrūks arī lustēšanās, rotaļas un dziesmas. Valmiermuižas pagalmu pieskandinās Jērcēnu folkloras kopa „Mežābele”, kas mācīs, kā tad īsti šie svētki sagaidāmi. Būs arī zirgu izjādes Valmiermuižas pils parkā.

Valmiermuižas alus darītavas brūvējumu un īpašu Ziemas saulgriežu gardumu baudīšana


Nevienos svētkos neiztikt bez gardā alus, īpaši Ziemas saulgriežos, kad galdam jābūt klātam visbagātīgāk. Arī šajās svinībās galdi vai lūzīs no pārpilnības – varēs nobaudīt karstalu un izzināt, kā to mājās pagatavot paša spēkiem, kā arī cienāties ar Gardu muti bio cidoniju sukādēm. Pēc brangām lustēm izsalkumu remdēs Valmiermuižas Alus virtuves pavāru sarūpētie labumi.

/Ieeja bez maksas/

Ziemas saulgriežu tradīciju vakars


Svētkiem tuvojoties, visi latviešu tradīciju mīļotāji un lolotāji būs aicināti jautrā gaisotnē pavadīt 17. decembra vakaru kopā ar folkloras draugu kopu „Skandinieki”. No plkst. 19.00 līdz 22.00 varēs no sirds izdancoties, izdziedāties, nobaudīt ziemīgas garšas un izprast latviešu tradīcijas.

/Ielūgumu cena: 7,00 EUR, tos var iegādāt „Biļešu Paradīze” kasēs un Valmiermuižas klētī līdzās alus darītavai, Dzirnavu ielā 2. Galdiņu rezervāciju iespējams veikt Valmiermuižas klētī līdzās alus darītavai vai pa tālruni 2026426/

Jaunākie raksti