Gunta, Ginta, Gunda

Piena, maizes un medus svētki 2016 Jelgavā

Laiks baudīt gardumus 27. augustā “Piena, maizes un medus svētkos” Jelgavā, kurus jau sešpadsmito reizi organizēs Jelgavas pilsētas pašvaldības iestāde “Kultūra”. Svētkos pulcēsies šo produktu meistari un ražotāji, aicinot piedalīties degustācijās, konkursos, dažādās darbnīcās, kā arī baudīt koncertus un just līdzi “Baltais Piena paku laivu regates” dalībniekiem.

Hercoga Jēkaba laukumā no pulksten 9 līdz 17 “Piena, maizes un medus svētkos” ieradīsies 160 tirgotāji no visas Latvijas. Vietējie ražotāji savos stendos piedāvās visdažādākās degustācijas, atklājot jaunas garšu pasaules, un demonstrēs vafeļu, pankūku, biezpiena “bumbeļu”, patriotisko plāceņu, tuneļkūku un citu ēdienu pagatavošanu. Piedāvājums bagātīgs – dažādu šķirņu sieri, siera bizes, maizes kukulīši ar desmitiem garšu un piedevu,  kliņģeri, kūkas, cepumi, kēksi, maizes koka tēja, visdažādākie saldējuma un medus veidi, varēs  nobaudīt pat kaņepju pienu un daudz ko citu.

Latvijas Biškopības biedrības un Latvijas Maiznieku biedrības degustāciju konkursos apmeklētāji varēs balsot un noteikt “Latvijas atzītāko medu 2016” un “Zemgales rudzu klaipu 2016”. Savukārt parādīt prasmi biezpiena un maizes gardumu gatavošanā varēs, iepriekš piesakoties, biedrības “Siera klubs” rīkotajā konkursā “Biezpiena un maizes gardumi uz svētku galda”. Pirmo reizi svētku laikā Jelgavas Amatu vidusskolas audzēkņi, topošie konditori, un pedagogi organizēs konkursu “Mans plāno pankūku meistarstiķis!”, kurā, iepriekš piesakoties, aicināts piedalīties ikviens.  Pamata sastāvdaļas mīklai nodrošinās organizators un atbalstītāji, bet īpašās garšvielas un receptes “noslēpums” dalībniekiem jāņem līdzi pašiem. Vairāk informāciju par konkursiem var uzzināt: www.festivali.jelgava.lv.

Hercoga Jēkaba laukumā uz lielās skatuves pulksten 13 un 14.45 koncertprogramma “Vasaras šlāgertrādi rīdi...”, kurā skanēs tautā iemīļotas dziesmas. Dejot un dziedāt līdzi aicina Māsas Legzdiņas, Aldis Rullis un Linita ar atraktīvu muzikantu dalību.

No pulksten 10 Latvijas Zaļais punkts aicina piedalīties foto orientēšanās sacensības “Šķirošanas skrējiens Jelgavā”, kur “dalības maksa” ir vismaz viena PET jeb plastmasas pudele no katra komandas dalībnieka. Tautas lietišķās mākslas studijas “Dzilna” teltī ikviens gaidīts pievienoties un atbalstīt iesākto darbu, kura mērķis ir izšūt “Latvijas dārguma – himnas vārdus” uz audekla līdz Latvijas simtās jubilejas svinībām. Darbosies arī radošā darbnīca, kurā bērni gleznos un izkrāsos dažādus zvērus. Iedvesmu mākslas darbiem dos kaziņas, kuras varēs apskatīt tur pat pie darbnīcas. Savukārt Latvijas Maiznieku biedrība aicina bērnus un vecākus iesaistīties izzinošās un izglītojošās aktivitātēs, kurās varēs iepazīt graudaugus un produktus no tiem, minēt mīklas par maizi un uzzīmēt kadrus animācijas filmai “Cepu, cepu kukulīti”.

Savus spēkus pārbaudīt varēs “Latvijas Spēcīgākā pilsēta 2016” Jelgavas posma sacensībās, kas notiks pulksten 12 pie Jelgavas Kultūras nama. Aicināti piedalīties visa vecuma dalībnieki attiecīgās vecuma grupās.

Svētku centrālais notikums un noteikti viens no jautrākajiem pasākumiem būs “Baltais Piena paku laivu regate”, kas Lielupes ūdeņos pulcēs drosmīgākos kuģotājus. Piena paku laivu regate nav tikai ātruma sacensības, tas ir izaicinājums ikvienam dalībniekam, jo, būvējot laivas un īstenojot vispārdrošākās idejas, jāņem vērā fizikas likumi. Sacensības jautrākas padara tas, ka laivas tiks darbinātas tikai ar cilvēka spēka palīdzību. Galveno būvmateriālu nodrošinās atbalstītājs AS “Tukuma Piens”, kas šogad dāvina 42 000 Baltais piena pakas.

Ne reti regate ir dažādu notikumu Latvijā un pasaulē spogulis, iepriekšējos gados dalībnieki asprātīgi apspēlēja tādas tēmas, kā eiro ieviešanu, degošo Rīgas pili, volejbolistu Mārtiņa Pļaviņa un Jāņa Šmēdiņa sasniegumus Londonas olimpiskajās spēlēs, Vanšu tilta nedienas ar vantīs kāpējiem u.c. Aicinām būt klāt un redzēt, ar ko būs īpašs šis gads!

Laurus plūks ne tikai ātrākā laiva, žūrija novērtēs arī radošākās idejas un tehniskos risinājumus. Vērtēšana notiks sešās nominācijās: “oriģinālākā laiva”, “visatraktīvākā komanda”, “inovatīvākā laiva”, “treknākais piena plosts”, “Pilnīgs sviests” un ātrākā laiva.

Apskatīt laivas un komandu prezentācijas varēs no pulksten 15 Lielupes promenādē, savukārt starts laivu braucieniem tiks dots pulksten 16. Pēc regates, pulksten 17, interesenti varēs piedalīties SUP jeb airu dēļu sacensībās, iepriekš piesakoties – www.supx.lv.

Savukārt vakarā, no pulksten 17.30,  jelgavnieki un Jelgavas viesi aicināti doties uz Pasta salu, kur līdz pusnaktij notiks dažādi koncerti. Uzstāsies – „Tumsa”, „Elektrofolk”, „Opus Pro” –, vakara izskaņā putu ballīte ar DJ JAX.

Tie, kuriem nebūs iespēja regati apmeklēt klātienē, varēs tai sekot līdzi „ LMT Straumē”. Visi pasākumi apmeklētājiem būs bez maksas. Pasākumu atbalsta AS “Tukuma Piens” un SIA “Jelgavas Pils aptieka”.

Vairāk informācijas: www.festivali.jelgava.lv .

Jaunākie raksti