Vēsma, Fanija

Starptautisko Džeza dienu atzīmēs ar piecu dienu ilgu festivālu

Aprīļa beigās Latvijā norisināsies par tradīciju kļuvušie svētki visiem džeza mūziķiem un žanra cienītājiem - UNESCO atzītā Starptautiskā Džeza diena. Šogad svinības pārvērtīsies par piecu dienu ilgu festivālu, kas notiks no 27. aprīļa līdz 1. maijam. Paredzēti aptuveni 30 dažādi pasākumi Rīgā, Ventspilī, Cēsīs, Saldū un Jaunjelgavā.

Starptautiskā Džeza diena iesāksies Rīgā 27. aprīlī ar „Jazz Education” koncertu Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolā. 28. aprīlī uzstāsies Karlo Morens (Carlo Moren) un Denisa Paškeviča kvartets, kā arī notiks izglītojošs seminārs mūziķiem sadarbībā ar LaIPA „Parunāsim #parmuziku!” un džeza/dzejas koncerts „Klausies. Слушай. Listen.” Festivāls turpināsies 29. aprīlī ar apvienības „Jazzatomy” lielkoncertu „Colors of Summer”. Plašs pasākumu klāsts plānots 30. aprīlī - no tematiskā Džeza dienai veltītā Kalnciema ielas tirgus līdz pašmāju funk žanra grupu sniegumiem, un no Latvijas džeza grandu koncertiem līdz jau ierastajam „jam session” improvizācijas vakaram, piedaloties pašmāju mūziķiem un pieaicinātajiem ārzemju viesiem. 1. maijā Starptautiskā Džeza diena tiks pavadīta ar koncertu „Songevity”, kurā spēlēs Rob Duguay (ASV), Toms Rudzinskis un Andris Buiķis.
Ārpus Rīgas pasākumi notiks Ventspils Rātslaukumā, Vidzemes koncertzālē „Cēsis”, Jaunjelgavā un Kalnu kultūras namā.

Ik gadu vispasaules Džeza dienas svinēšanu vieno kopēja tēma. Šā gada tēma ir „Jazz Service” - džeza pieejamība visiem sabiedrības segmentiem, ieskaitot vecāka gadagājuma cilvēkus, bāreņus, cilvēkus ar mobilitātes traucējumiem un bērnus no nelabvēlīgām ģimenēm. Dažās pasākumu norises vietās Rīgā varēs atrast īpašu kastīti ziedojumiem, kas domāti bērnu namam „Kalkūni”.

Džeza dienu Latvijā rīko apvienība „Wise Music Society”. Šogad svētki notiks ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, ASV vēstniecības Latvijā, tipogrāfijas „Skaistāk”, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas un „Dynamic Records” atbalstu. Informatīvi pasākumu atbalsta RīgaTV 24, portāli Draugiem.lv un parmuziku.lv, kā arī „Riga This Week”, „Coffee Inn” un JAZZin.lv. Pasākumiem atbalstu sniedz arī Rīgas pašvaldība.

Vairāk informācijas par pasākumu programmu, māksliniekiem un biļetēm var meklēt vietnē: www.jazzday.lv

Jaunākie raksti