Aldonis, Agija

Notikusi Latvijā nebijuša šova „Gardēžu teātris” pirmizrāde

Vakardien vakarā Rīgā, mūsdienu kultūras centrā “Sapņu Fabrika” notika Latvijā vēl nebijuša šova “Gardēžu teātris” izrādes “Kriminālās vakariņas” pirmizrāde. Teātra izrādes “Kriminālās vakariņas” režisors ir Regnārs Vaivars. “Kriminālajās vakariņās” liela uzmanība tika veltīta tam, lai katram skatītājam būtu iespēja negaidīti kļūt par šī stāsta daļu. Šoreiz šova koncepts tika veidots, apvienojot teātri ar ēdiena un dzērienu baudīšanu, tāpēc pasākuma laikā skatītājiem tika pasniegti īpaši “Absolut” kokteiļi un izsmalcinātas, šefpavāra Mārtiņa Rītiņa pagatavotas vakariņas.

Performances “Gardēžu teātris” radošā koncepta autors ir pasaulslavenais Angolas mākslinieks Hermes Mansu, kura mākslas darbi vienmēr pārsteidz skatītājus ar provokācijām un spilgtiem notikumiem. Jāuzsver, ka mākslinieks ir rūpīgi slēpis savu identitāti, kas nav atklāta līdz pat šai dienai. Lai saglabātu H. Mansu noslēpumainības “rokrakstu”, teātra izrādē “Kriminālās vakariņas” spēlē septiņi aktieri, kuru identitātes iepriekš skatītājiem netiek atklātas. Turpina izrādes “Kriminālās vakariņas” režisors Regnārs Vaivars: “Strādājot pie izrādes “Kriminālās vakariņas” veidošanas, lielu uzmanību veltīju tam, lai skatītājiem būtu iespēja kļūt par šī stāsta daļu. Vēl jo vairāk, vēlējos saglabāt pārsteiguma mirkli. Tādēļ šajā šovā aktieri neatrodas uz skatuves, bet gan starp skatītājiem un skatītāji – starp aktieriem. Kopumā iestudējums lielā mērā balstās uz aktieru improvizācijas “lidojumu” un tas nozīmē, ka lai arī izrādi varēs redzēt vēl vairākas reizes, tā nekad pilnībā neatkārtosies.”

Šoreiz šova koncepta autors H. Mansu bija vēlējies apvienot teātra mākslu ar augstvērtīga ēdiena un īpašu dzērienu baudīšanu. Pasākuma laikā restorāna “Vincents” šefpavārs Mārtiņš Rītiņš apmeklētājiem pasniedza haute cuisine vakariņas. “Baudot mākslu un mielojoties ar vakariņām, ēdiena uzdevums ir pārņemt visas mūsu garšas frekvences. Esmu pārliecināts, ka izrādes laikā pasniegtie ēdieni ar dažādiem sezonas akcentiem, sagādā katram skatītājam patiesi spilgtu teātra gardēža piedzīvojumu”, uzsver M. Rītiņš.

Raugoties uz dzērienu saderību ar ēdieniem, Latvijā un pasaulē atzītais ekskluzīvo dzērienu eksperts Edgars Grišulis stāsta, ka, gatavojot kokteiļus, būtiska nozīme ir to sastāvdaļām. “”Absolut” kokteiļu saderību ar dažādiem ēdieniem var ļoti veiksmīgi pielīdzināt teātrim, kurā katra aktiera talantam ir jābūt tik meistarīgam un atbilstošam, lai tas varētu nospēlēt tam paredzēto lomu. Gatavojot kokteiļus, kopīgi ar vakariņu šefpavāru īpaši lūkojām, lai “Absolut” notis un dzērienu sastāvdaļas veidotu patīkamu un vienlaikus neaizmirstamu saspēli ar pasniegtajiem ēdieniem”, atklāj E. Grišulis.

Šovs “Gardēžu teātris” šogad jau ir guvis veiksmīgus panākumus Igaunijā. Latvijā šovu būs iespējams apmeklēt no 30. oktobra līdz 9. decembrim. Vairāk par šovu “Gardēžu teātris” iespējams uzzināt, apmeklējot mājas lapu www.gardezuteatris.lv.

Jaunākie raksti