Gunta, Ginta, Gunda

Ruutu vāžu kolekcija saņem Red Dot dizaina balvu

Skandināvu dizaina leģenda Iittala ir lepna paziņot, ka Ronana un Ervana Buruleku (Ronan un Erwan Bouroullec) radītā vāžu kolekcija Ruutu ieguvusi prestižo Red Dot Product Design 2015 balvu.

Pūstā stikla plūstamība un rezonējošās sajūtas rada izsmalcinātu raksturu jaunajām Iittala kolekcionējamām vāzēm Ruutu. Ruutu vāzes, ko radījuši Ronans un Ervans Buruleki, varētu šķist pēc formas vienkāršas, taču to izgatavošanai nepieciešami visprasmīgākie stikla rūpnīcas amatnieki.

Ruutu, kas somu valodā nozīmē rombs vai kvadrāts, ir desmit vāžu kolekcija, kuras pieejamas piecos izmēros un septiņās krāsās. Kad sakrātas un apvienotas, tās rada vienveidīgu instalāciju, kurā atdzīvojas gan stikla spēks, gan izsmalcinātā būtība. Tāpat kā Iittala slavenā Alvar Aalto kolekcija, arī Ruutu tiek radīta Iittala Somijas rūpnīcā.

Iittala pēdējos gados saņēmusi vairākus dizaina apbalvojumus, kopš kompānijas dizaina dižgaru Tapio Virkalas un Timo Sarpanevas panākumiem 20.gadsimta 50.gados. Nesen uzņēmums saņēmis arī iF dizaina balvas par Ruutu kolekciju un Aitio plauktu, priekšmetu uzglabāšanas kolekciju, ko radījusi Sesīlija Manca.

Red Dot Award Product Design balva, kurai 2015.gadā vien tika iesniegti 4928 novatoriski pieteikumi no 56 valstīm un 1994 dalībniekiem, ir viens no lielākajiem un atpazīstamākajiem dizaina apbalvojumiem visā pasaulē. 2015.gadā tiek svinēta arī Red Dot Award Product Design balvas 60.gadadiena.

Kas aizsākās kā stikla ražotne Ītalā, Somijā 1881.gadā, tagad jau vairākas paaudzes piedāvā dizaina objektus, kas ir radīti cilvēku ikdienas bagātināšanai. Iittala vīzija nosaka, ka objektiem jābūt atšķirīgiem, savienojamiem un daudzfunkcionāliem ar dizainu, kas nodrošina individuālu pielietojumu un izpausmi. Iittala zīmols kopš 2007.gada pieder uzņēmumam Fiskars.

Iittala zīmola produkcija ir pieejama jaunajā Iittala veikalā Rīgā, Aspazijas bulvārī 24.

Jaunākie raksti