Mintauts, Alfs, Bernandeta

Latvija ar Artūra Analta interaktīvo instalāciju iegūst galveno balvu Londonas Dizaina biennālē 2018

Pirmdien, 2018. gada 3. septembrī, starptautiski nozīmīgā radošo industriju un mākslas pasākumu centrā “Somerseta nams” notika otrās Londonas Dizaina biennāles balvu pasniegšanas ceremonija, kurā galveno balvu par labāko dizainu saņēma Latvija.

Vakar plkst. 17.00 oficiāli tika atklāta Londonas Dizaina biennāle 2018 (2018 London Design Biennale, LDB), kuras tēma ir “Emocionālie stāvokļi” (“Emotional States”). Pirmo reizi šajā prestižajā pasaules dizaina festivālā piedalās arī Latvija ar LNMM / Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja producēto projektu – mākslinieka Artūra Analta un starpdisciplinārā dizaina uzņēmuma “Variant Studio” interaktīvo instalāciju “Matter to Matter”. Dalība norisinās Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Latvijas Republikas vēstniecības Apvienotajā Karalistē un Rietumu Bankas Labdarības fonda atbalstu.

Otrajā Londonas Dizaina biennālē piedalās 40 valstis no pieciem kontinentiem, ar saviem radošiem un provokatīviem pieteikumiem atklājot, kā dizains spēj ietekmēt un virzīt mūsu emocijas, izaicināt, iepriecināt, pārsteigt un izglītot. Izstāde apmeklētājiem durvis ver 4. septembrī un turpināsies līdz 23. septembrim. Īpaša Latvijai veltīta diena biennālē gaidāma 18. septembrī.

Londonas Dizaina biennāles mākslinieciskais direktors, Viktorijas un Alberta muzeja Dizaina, arhitektūras un digitālās mākslas nodaļas vadītājs Dr. Kristofers Tērners (Christopher Turner): “Dizaina biennālē apliecina, ka, neskatoties uz Brexit, Londona ir atvērta pilsēta. Mēs neesam evaņģēlisti, lai domātu, ka dizains spēj glābt pasauli, bet tomēr ceram, ka tas var padarīt to nedaudz labāku.”

Projekta kuratore, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja Inese Baranovska: “LDB ir jauna, perspektīva biennāle, kas liek domāt par dizainu plašāk, nevis skaista krēsla vai lampas kategorijās. Man bija pārliecība, ka Latvijai noteikti jāpiedalās šajā forumā, ka tā ir vieta, kur mūs var pamanīt. Artūra Analta lakoniskā instalācija uzrunāja gan žūriju, gan skatītājus, saņēma daudz labu vārdu no pārējiem izstādes dalībniekiem.”

Ekspozīcijas idejas autors, Londonas Dizaina biennāles 2018 laureāts Artūrs Analts: “Paldies Kultūras ministrijai un Latvijas valsts simtgades birojam par iespēju piedalīties šajā nozīmīgajā dizaina forumā, paldies Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejam par uzticēšanos! Dizainā Latvijai ir ko teikt.”

Rietumu Bankas Labdarības fonda valdes priekšsēdētāja Inga Šīna: “Mēs ļoti priecājamies par mūsu jaunā dizainera panākumiem un viņa darba augstu novērtējumu tādā svarīgā pasākumā kā Londonas Dizaina biennāle. Īpaši patīkami ir tas, ka viņa kompozīcijas radošā ideja un filozofija ir saprotamas un novērtētas augstākajā starptautiskajā līmenī. Šī atzinība liecina arī par to, ka labākie Latvijas mākslinieki domā un strādā mūsdienu kontekstā, vienlaikus saglabājot oriģinalitāti, savdabību un ciešu saiti ar dzimtenes dabu. Tas ir retums mūsdienu arvien vairāk unificētajā pasaulē. Artūra Analta panākumi ir izcila dāvana Latvijai tās jubilejas gadā. Gribu novēlēt viņam turpmākus sasniegumus un ceru, ka mums vēl būs iespējas sadarboties pie jauniem projektiem.”

LATVIJAS EKSPOZĪCIJA “MATTER TO MATTER”

“Matter to Matter” ir instalācija, kurā izmantoti dabīgi materiāli (koks, ūdens) un atspoguļota dabas loma Latvijas kultūrā un ikdienā. Mākslas objekta autors Artūrs Analts iedvesmojies no savas dzimtās pilsētas Rīgas un tās apkārtnes mežiem, kurus ietekmē Baltijas jūras tuvums, veidojot unikālu gaisotni un klimatu. Eksponētajā darbā to iemieso zaļā stikla siena, kas ar eksperimentālu tehnoloģiju starpniecību nodrošina dabīgu ūdens agregātstāvokļa pārejas procesu no gāzes līdz šķidrumam. Vizuāli vienkāršā stikla pamatne ar “maģisku” efektu pārtop par interaktīvu platformu komunikācijai, kas rekonstruē visiem zināmu fizikālu parādību – kondensāciju. Biennāles apmeklētāji tiek aicināti uz stikla virsmas atstāt pašiem savu vēstījumu, gluži kā bērnībā, kad tika zīmēts uz norasojuša loga.

Instalācijas sastāvdaļa ir “Statistikas sols”, uz kura katrs var piesēst, lai izbaudītu zaļās rasojošās sienas meditatīvo burvību. Kokmateriāli ir Latvijas lielākais eksports; funkcionālais sols reizē arī izglīto skatītājus par Latvijas mežiem un valsts ekonomiku: tas izgatavots no 13 Latvijā augošo mežaudžu sugu koksnēm atbilstoši to procentuālai platībai. Izstādi papildina speciāls unikāls pases formāta izdevums, kas stāsta par Latvijas vēsturi, Latvijas dizainu un konkrēto projektu.

Artūrs Analts (1991) ir latviešu dizainers un mākslinieks. Pēc tēlniecības studijām Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā (2011) viņš veiksmīgi absolvēja prestižo Centrālo Sentmārtina Mākslas un dizaina koledžu Londonā (Central Saint Martins College of Art And Design, University of the Arts, 2014), kur specializējies produktu dizainā. 2013. gadā Artūrs Analts kopā ar Rūdolfu Strēli nodibināja internacionālu un starpdisciplināru dizaina studiju “Variant”, kas darbojas gan Rīgā, gan Londonā.

Artūrs Analts realizē savas idejas dizainā, tēlniecībā, arhitektūrā, grafikā, objektu un izstāžu dizainā. Izstādēs piedalās kopš 2013. gada. Pēdējos gados mākslinieka radītie objekti ieguvuši pirmās vietas dažādos konkursos. Autora darbi atrodas LNMM / Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja krājumā un vairākās privātās kolekcijās visā Eiropā. Jaunākās izstādes Artūram Analtam notikušas “Atelier Lachaert Dhanis” Tielrodē (Beļģija) un Karaliskajā mākslas akadēmijā Londonā (Lielbritānija).

Artūra Analta darbos kritiski tiek analizēti politiskie, kultūras un vides jautājumi. Viņa objekti tiek radīti padziļināta pētījuma balstītā procesā, ņemot vērā inovatīvus materiālu, jaunu tehnoloģiju, ražošanas tehnikas un mēroga eksperimentus. Mākslinieka metodoloģija ir konsekventa – katra darba tēma nosaka tā materiālu un formu, bet rezultāts vienmēr ir emocionāli spēcīgs.

Jaunākie raksti