Laura, Jadviga

Izlaidums bērnudārzā: zēnu frizūras un apģērbs svētkos

Bērnudārzu izlaidumi nereti ir kā nelielas modes skates. Meitenes (ne)apzināti sacenšas par skaistākajām kleitām un frizūrām. Paralēli tiek apgalvots, ka puišu mammām esot vienkāršāk - uzvalks un balts krekls...

Arī modes un bērnu stila ekspertu viedokļi ir dažādi. Ir tādi, kuri uzskata, ka puišiem baltais krekls un melnās bikses izlaidumā ir teju obligāta prasība un ir tādi, kas arī krāsainu apģērbu uzskata par bērnudārznieka izlaidumam piemērotu un pat vēlamu. Skaidrs, ka šajā vecumā vēl bērna ģērbšanos galvenokārt ietekmē vecāki, ar kuriem kopā tiek plānota frizūra un apģērbs svētku reizei. Un bērnā tiek ielikts pamatu pamats viņa stila izjūtai.

Frizūrās neliels bardaciņš

Bērnu frizētavas Pinku nams  frizieris Oskars Baško apgalvo, ka arī zēnu frizūras iespējams veidot daudzveidīgas un interesantas. Kopumā šobrīd puišiem frizūrās ir aktuāli brīvi griezumi ar ornamentiem (īsos matos iegriezti raksti), taču viņš arī uzskata, ka tā nav īsti izlaidumam piemērota frizūra. „Šobrīd puišiem modē atgriežas „bļodiņas” un dažādas šķietami vecmodīgas frizūras - viss vecais pamazām nāk atpakaļ. Izlaidumam piemēroti klasiski griezumi. Grebenes jeb uz aušu iestīvinātus matus vairs jaunieši neizvēlas, taču neliels bardaks matos izskatās labi.”

Izlaiduma rītā bērnudārznieka matus var sakārtot ar vaska vai matu želejas palīdzību. Ja matu griezums ir tāds, ka sānos un aizmugurē mati ir īsi, bet augšpusē garāki, var veidot aktuālu frizūru - garākos matus nedaudz piepacelt un no aizmugures uz priekšu sāniski (kā pa diagonāli) ķemmēt uz priekšu, atstājot atsevišķas šķipsnas nekārtīgas. Šādu frizūru stiprina ar vasku, lai tā noturētu formu, un tā ir ļoti aktuāla. Matus (jebkuram griezumam) arī var vienkārši saķemmēt un nedaudz ar pirkstiem sajaukt, neceļot tos uz augšu.

Oskaram Baško ir viedoklis arī par to, kā puisim būtu jāģērbjas izlaiduma dienai. Viņš uzskata, ka kaklasaite šādā pasākumā ir obligāta, jo neaizpogāta augšējā krekla poga vairs nav modē. „Puikām tas stils vienmēr ir bijis nedaudz vienmuļš, bet neko jaunu arī neizdomāt. Jo T-kreklā uz izlaidumu doties nebūs skaisti. Apavus parasti izlaidumam izvēlas no esošajiem krājumiem, bet ideālā gadījumā tās būtu klasiskas svētku kurpes no matēta materiāla, jo spīdīgais šobrīd zēnu apģērbos ir izgājis no modes.”

Varbūt lins vai rozā krekls?

Bērnu apģērbu veikalos Mans eņģels ir košas krāsas un pamanāmi tērpi. Uzņēmuma vadītāja un dizainere Liene Zemīte uzskata, ka apģērbam gan ikdienā, gan svētkos ir jābūt interesantam. Pēc šī gada novērojumiem, visvairāk pieprasītais svētku tērps ir neklasiska griezuma melnas bikses ar šaurām starām un kabatiņām augšdaļā. Tāpat daudz izpirkti krāsainie krekli ar lielu puķu apdruku. Ir vecāki, kas bērniem izvēlas lina apģērbu - gan bikses, gan kreklu - etnogrāfisko stilu. Tas ir arī praktiski, jo tas ir apģērbs, kuru pēc tam vasarā var turpināt valkāt.

„Bērnam stils veidojas bērnībā. Ir pasākumi, kuros jābūt klasiskiem - melnās biksēs un baltā kreklā, bet uzskatu, ka ir reizes, kad puišus iespējams saģērbt svinīgi ļoti skaisti. Ja mammas mazajiem jau 8 gados uzvelk rozā kreklu, zēns saprot, ka tas ir stilīgi un atļaujas interesantu apģērbu vilkt arī visā turpmākajā dzīvē. Bet visam jāsākas ar to, ka pašiem vecākiem ir jāpārvar savi stereotipi.”

Liene Zemīte uzskata, ka arī balto kreklu var padarīt interesantu un pamanāmu. Balts krekls ar lielāku manšeti un lielāku apkakli, ar iešuvumiem aizmugurē izskatīsies gan pieklājīgi, gan interesanti. Tāpat arī, ja vecāki zēnam grib vilkt melnas bikses un baltu kreklu, to var padarīt interesantāku ar košas vestes palīdzību. Vestes puišiem šobrīd ir aktuāls apģērba gabals, kas piešķir akcentu. „Arī mans dēls šogad dosies uz izlaidumu kā viesis, esmu viņam sagatavojuši pieguļošas melnas bikses un virspusē tirkīzzilu ar rozā kreklu. Uzskatās patiešām ļoti skaisti un patīk arī pašam.”

Protams, apģērbu izvēli ietekmē arī bērnudārzs. Dažkārt tiek noteikts, ka svētku reizē obligāti meitenēm jāvelk baltas kleitas, bet puišiem melnbalts apģērbs. Tad iespēju variēt ir mazāk.

Jaunākie raksti