Gunta, Ginta, Gunda

5 lietas, ko jāzina par bērnudārza izlaidumu

Bērnudārza izlaidums parasti ir īpašs notikums ikviena bērna ģimenē, kas paliek prātā ilgi – tas ir pamatīgu pārmaiņu laiks, kad no bērna, kuru audzinātājas apčubina un apmīļo, mazais cilvēks pārtop skolniekā, kam atbildīgi jāmācās un jāiemācās kļūt patstāvīgākam. Gatavojoties izlaidumam būtiskākie jautājumi parasti ir – ko vilkt? ko dāvināt? kā svinēt? Meklēsim atbildes uz tiem!

Katrā bērnudārzā izlaidumu plānošana notiek nedaudz citādi, taču pamatu pamatos pasākums ir līdzīgs. Padomus, kā gatavoties bērnudārza izlaidumam, vaicājām Rīgas pirmskolas izglītības iestādes „Mārdega” mūzikas skolotājai Olitai Klinšānei un Rīgas pirmskolas izglītības iestādes „Sprīdītis” mūzikas skolotājai Sarmītei Sedliņai.

1. Izvēlēties apģērbu, kas ir skaists, bet netraucē.
Lielākoties bērnudārzos nav stingru noteikumu, kā bērnus ģērbt šajā dienā, šis jautājums ir pašu vecāku ziņā. Novērots gan, ka puišus šajā dienā parasti tērpj uzvalkos, bet meitenes – princešu cienīgās kleitās. S.Sedliņa gan iesaka domāt ne tikai par tērpa skaistumu: „Mūsu bērnudārzā ir prasība, lai meitenēm kleitas nav līdz grīdai, lai viņas var ērti dejot, jo izlaidumā parasti bērniem ir aktīvi jādarbojas, tāpēc labāk, ja ir atbilstošs apģērbs. Kājās velkam dejošanas čībiņas. Esmu arī novērojusi, ka meitenes visbiežāk tiek tērptas pasteļtoņu kleitiņās.”

2. Bērnam dāvināt lietas, kas noderēs skolā.

Dāvanas bērniem parasti tiek orgaizētas kopā grupiņā – lai visi bērni justos vienlīdzīgi. Pēc tam vecāki un citi viesi, protams, var domāt par individuālu sveikšanu. Klasiskākā dāvana, ko saņem bērnudārznieki ir dažādas lietas, kas noderēs skolā – grāmatas, penālis ar rakstāmpiederumiem, pildspalva. „Mārdegā” kādugad audzinātājas izlaiduma dāvanu bērniem gatavojušas visu gadu – bērni regulāri fotografēti un izlaidumā katram ticis fotoalbums ar visa gada laikā uzņemtajām fotogrāfijām.

3. Pirms izlaiduma jānoskaidro par vēlamāko dāvanu audzinātājām.

Pieņemts, ka izlaiduma reizē vecāki sarūpē arī kādu dāvanu bērnudārzam. Par tām gan iepriekš vēlams konsultēties pie bērnudārza vadītājas, viņa spēs ieteikt, kādas lietas vairāk nepieciešamas izglītības iestādei. O.Klinšāne saka: „Viss atkarīgs no vecāku iespējām, esmu redzējusi, ka dāvina paklāju grupiņai, lielu grīdas vāzi, audzinātājām nereti tiek sagatavotas personiskas individuālās dāvaniņas. Nekādu noteikumu šeit nav, katrs rīkojas pēc savām vēlmēm un iespējām.” Līdzīgi saka arī S.Sedliņa: „Parasti vecāki par šiem jautājumiem interesējas sapulcēs, jautā, kas būtu nepieciešams. Mēs jau divus gadus lūdzām dāvināt mūzikas instrumentus, jo tie ir patiešām nepieciešami, taču līdzekļu iegādei iestādei nepietiek. Visbiežāk tiek lūgti mūzikas vai sporta piederumi.”

Dāvanas audzinātājām vēlams rūpēt atbilstoši viņu interesēm, taču, ja par tām nekas nav zināms, ir dažādi klasiski risinājumi – protams, ziedi, grāmatas vai paciņa ar īpaši izmeklētiem gardumiem – kafiju, riekstiem, konfektēm u.tml.

4. Izlaiduma scenārijs katru gadu ir mainīgs.
Šis jautājums gan ir audzinātāju un mūzikas skolotāju ziņā, taču parasti interesē arī vecākus. Katru gadu tiek domāti jauni scenāriji, tiek ievērotas arī konkrētās izglītības iestādes tradīcijas. Par šī gada izlaiduma plāniem vaicājām mūzikas skolotājām, tā O.Klinšāne pastāstīja: „Lielākoties izlaidumā viesiem atrādām, ko pa šiem gadiem esam iemācījušies – dziedam par burtiem, skaitļiem, rādām dejas un vingrojumus. Vienmēr izlaidumā sakām paldies māmiņām, kuras bērnus ikdienā ir atbalstījušas, priecājamies par pavasari un šo brīdi, kurā bērni lido lielajā pasaulē. Kādā no gadiem scenārijs bija kā vienas dienas atspoguļojums – rādījām, kā no rīta ierodamies, vingrojam, vēlāk pusdienojam, ejam dejot un dziedāt, mācāmies.” Bet S.Sedliņa saka: „Šogad bērnudārzu beigs grupiņa, kuras nosaukums ir „Rūķi”, tāpēc arī scenārijs tiks veidots atbilstoši šim nosaukumam – rūķi dosies uz skolu. Citu gadu ir bijis arī Pepijas ceļojums – idejas katru gadu mainās. Cenšamies sarūpēt kādu pārsteigumu bērniem – viņi, piemēram, pirms tam nezina, ka kulminācijas brīdī ciemos ieradīsies pasaku tēls – rūķis vai pepija, atnesdams nelielas dāvaniņas.”

5. Neoficiālās daļas plānošana ir vecāku ziņā.

Parasti pēc svinīgā pasākuma bērnudārzos notiek kopīga neilga pasēdēšana grupiņā – bērni cienājas ar sulu un kliņģeri, taču lielākoties pēc tam ikviens dodas mājās vai uz kādu citu svinību vietu kopā ar vecākiem un viesiem. Dažkārt vecāki, bērni un audzinātājas dodas kopīgā ekskursijā uz kādu interesantu vietu, tā svētki tiek ikvienam.

Par izlaiduma plāniem stāsta arī mamma Solvita Spēka (dēlam Svenam šovasar būs bērnudārza izlaidums):
„Jāatzīstas, ka pārlieku neaizraujos ar bērnudārza izlaiduma plānošanu, jo šķiet, ka bērns pieaugot to tāpat neatcerēsies, taču skaidrs, ka tie būs svētki un tos atzīmēsim. Jau tagad zinu, ka Svenam šajā dienā vilkšu uzvalciņu un baltu kreklu, lai radītu svinīguma sajūtu. Bērnudārza izlaidumā būsim mēs – vecāki un jaunākais brālis, kā arī dēla vecāki un krustvecāki, taču pēc svinīgās daļas organizēsim dārza svētkus pie mājas, kuros piedalīsies arī citi radi un draugi. Svētkos noteikti spēlēsim spēles un dejosim. Grupiņas audzinātājām visi vecāki kopā dāvināsim lielās enciklopēdijas ar ierakstiem, pašlaik vēl domāju par individuālām dāvaniņām no mūsu ģimenes. Bērnudārza izlaidums ir pārmaiņu laiks, kas mums nozīmē lielāku atbildību – bērns drīz kļūs par skolnieku, līdz ar to mainīsies mūsu visu dienas režīms, būs jāmācās, jāpilda mājas darbi, jākļūst pieaugušākam.”

Jaunākie raksti