Aldonis, Agija

„Latvijas Grāmatu izstāde 2015”

No 27. februāra līdz 1. martam Ķīpsalā notiks gada nozīmīgākais grāmatniecības pasākums – starptautiskā grāmatu un izdevniecību izstāde “Latvijas Grāmatu izstāde 2015”. Apmeklētāji varēs baudīt autoru priekšlasījumus, piedalīties grāmatu atvēršanas svētkos, tikties ar ievērojamiem rakstniekiem, aplūkot daudzveidīgu grāmatu ekspozīciju, iepazīties ar izdevniecību jaunumiem un mainīties ar grāmatām. Būs arī aizraujoša pasākumu programma mazajiem lasītājiem!

„Latvijas Grāmatu izstāde 2015” notiek laikā, kad cilvēku prāti ir noguruši no garās ziemas un tumsas, kad sirdis ielīksmo pavasara tuvums, saule un zilais debesjums. Izstādes dalībnieki ir parūpējušies, lai apmeklētājiem acis iemirdzētos un starp grāmatu klājieniem ieraudzītu patiesas „pērles”. Un te nu vislielākie palīgi un ieteicēji būs daudzo izdevniecību darbinieki, kuru gadiem krātās zināšanas un prasme „sajust” savu lasītāju aizvedīs tevi pie īstās grāmatas.

Šogad izstādē daudzveidīgu grāmatu klāstu piedāvās tādas izdevniecības kā „Annele”, "Avots", "Dienas grāmata", „Janus”, "Jāņa Rozes apgāds", karšu veikals "Jāņa sēta", "Jumava", "Kontinents", "Latvijas grāmata", "Liels un mazs", izdevniecība "Lauku Avīze", „LU Akadēmiskais apgāds”, „Mansards”, "Madris", „Neputns”, "Pētergailis", "RaKa", „Sol un Vita”, „Valters un Rapa”, "Zinātne", "Zvaigzne ABC", „White Book” un citas. Grāmatu izstādi ievērojami papildinās mācību literatūras klāsts, kura nozīme mūsdienīgas izglītības ieguvē ar katru brīdi arvien palielinās. Izstādē piedalīsies tādas labi zināmas izdevniecības kā "Pētergailis", „RaKa”, Biznesa augstskolas "Turība" izdevniecība un "Zvaigzne ABC".

Grāmatu atvēršanas svētki un tikšanās ar autoriem

Grāmatu izstādei centrālais punkts, izstādes sirds ir kultūras stends (Latvijas Grāmatnieku ģildes ekspozīcija), kur varēs sastapt autorus, iegūt autogrāfus un paspiest arī roku savam iemīļotajam rakstniekam.

Latvijas Grāmatnieku ģilde ir parūpējusies par īpaši interesantu un daudzveidīgu kultūras programmu, kurā katrs varēs atrast sev interesantu un saistošu pasākumu. Kas var būt priecīgāk un pacilājošāk kā jaunas grāmatas atvēršana? Harizmātiskā norvēģu rakstnieka Terjes Bindera stāstījums par savas dzimtas sakņu un identitātes meklēšanu Latvijā un grāmatas “Kur piedzimst vējš” atklāšana uzrunās daudzus. Izstādē varēs satikt īpaši lasītāju iecienītus rakstniekus – Arno Jundze, Inguna Bauere un Dace Judina, jo lasītāji ar nepacietību gaida brīdi, kad varēs turēt rokās tikko izdotas, vēl pēc tipogrāfijas krāsām smaržojošas grāmatas. Svētki visiem!

Jūs taču noteikti esat sastapušies ar mežonīgajiem pīrāgiem! Tad nenokavējiet Māra Putniņa sveicienu lasītājiem un aktiera Mārtiņa Brūvera monoizrādi lieliem un maziem par pīrāgiem un pīrāgošanos! Arī ikviens Jāņa Petera daiļrades cienītājs ir laipni aicināts uz kultūras stendu, lai satiktos ar rakstnieku. Vēstures cienītājiem un izzinātājiem būs aizraujoša saruna ar grāmatu “Latvijas armijas krūšu nozīmes. 1918–1940” un “Latvijas valsts apbalvojumi 1918–1940” veidotājiem. Kurš gan neatceras, kādas īpašas izjūtas bija padomju laikos lasīt laikrakstu „Literatūra un Māksla”. Kultūras stendā tiksimies ar ilggadējo laikraksta „Literatūra un Māksla” redaktoru Jāni Škaparu.

Lielie lasīšanas svētki pulcēs bērnus no visas Latvijas


Sestdien, 28. februārī, plkst. 12.00 Ķīpsalā sāksies notikums, kuru ar nepacietību ir gaidījuši bērni no visiem novadiem. Latvijas Nacionālās bibliotēkas lasīšanas veicināšanas programmas „Bērnu un jauniešu žūrijas” eksperti no visas Latvijas jau 13. reizi tieši grāmatu izstādē Lielajos lasīšanas svētkos nosauks populārākās grāmatas, ko lasījuši pagājušā gada laikā. Rakstnieki, ilustratori, tulkotāji un izdevēji saņems šokolādes grāmatu kā augstāko jauno lasītāju godalgu. Tie būs svētki gan lasītājiem, gan autoriem. Kā allaž, Lielo lasīšanas svētku „labais gariņš” un „mamma” ir Silvija Tretjakova – Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītāja.

Bērnu izklaides istaba “Millili”


Grāmatu mīlestība, lasītmīlēšana – divas mīlestības, kuras bērni varēs piepildīt bērnu izklaides istabā „Millili”. Kurš gan no mums nav bērnībā paslepus, zem segas, ar bateriju lasījis grāmatu, izbaudot brīnumu pilnus mirkļus! Visas trīs izstādes dienas bērni tiks gaidīti mājīgi iekārtotajā istabā, lai grāmatu autoriem dotos līdzi brīnišķīgos fantāziju ceļojumos, klausītos mūziku, skatītos multiplikācijas filmu, piedalītos radošajās darbnīcās un spēlēs, jautri pavadītu laiku un baudītu svētkus kopā ar grāmatu veidotājiem un izdevējiem. Istabā „Millili” viesosies mazo un zinātkāro lasītāju iemīļotie rakstnieki Juris Zvirgzdiņš un Ieva Samauska, ilustratori, kā arī tārpiņš, Lielais ozols, Millili, Kaķis un visus sagaida vēl daudzi jauki pārsteigumi. Tās būs gudrību, zināšanu, niķu un stiķu piepildītas dienas! Niekosimies un priekosimies!

Grāmatu maiņas punkts

Arī šogad grāmatmīļus priecēs Grāmatu maiņas punkts, ko uzraudzīs „Rīgas Centrālās bibliotēkas” laipnās darbinieces. Laba grāmata iztur laika pārbaudi un atkal no jauna atrod savu ieinteresēto lasītāju, turpina ceļotāja un iedvesmotāja misiju. Maiņas punktā netiek šķirotas jaunas un senāka izdevuma grāmatas – svarīga ir grāmata kā izziņas, ierosmes, motivācijas un labu emociju avots. Grāmatai ir saliedētāja, izglītotāja un laba drauga funkcija, jo internetvietnē ne vienmēr var rast cittautu literatūru oriģinālvalodā, novadu radītās novadpētniecības un likteņstāstu grāmatas, pašu autoru sarūpētos dzeju izdevumus un mākslas grāmatas. Raiņa un Aspazijas jubilejas gadā, kad gribas rokās paturēt mūsu tautas dižgaru mantojumu, daudzi noteikti būs priecīgi iegūt sen lolotu izdevumu.

Grāmatu maiņas punkts vienmēr ir draugos arī ar mazo lasītāju, rosinot mainīties ar krāsainām pirmsskolas bērnu grāmatām, spēļu un rotaļu aprakstiem, domu rosinošiem krājumiem. Katru gadu interesi izraisa ceļojumu apraksti, enciklopēdijas, vārdnīcas, karšu komplekti, pamācības darbam ar jaunākajām tehnoloģijām, rokasgrāmatas, kā arī pavārgrāmatas. Būsim devēji un saņēmēji, labas gribas rosinātāji! Mainoties mainīsimies paši!

Darba laiks:
27. februāris–1. marts 10.00–18.00
1. marts 10.00–17.00

Biļetes cena: 1 EUR
Pensionāriem un invalīdiem, uzrādot apliecības, ieeja ir bez maksas.
Bērniem līdz 7 gadu vecumam ieeja izstādē ir bez maksas.
Ar izstādes “Skola 2015” biļeti ieeja “Latvijas Grāmatu izstādē 2015” – bez maksas.

Jaunākie raksti