Gunta, Ginta, Gunda

Izstāde „100 gadu Baltijas jūras krastos” Rīgas kultūras centrā “Iļģuciems”

No 12. septembra līdz 7. oktobrim katru dienu no plkst. 10.00 līdz plkst. 18.00 Rīgas kultūras centrā “Iļģuciems” būs apskatāma Baltijas valstu meistaru tekstilmozaīkas darbu izstāde “100 gadu Baltijas jūras krastos”.

2018. gads ir Baltijas valstu dibināšanas simtgades gads. Igauņi un lietuvieši savu valstu dzimšanas dienas svin februārī, bet latvieši - novembrī. Kopā gan darbs darās vieglāk, gan svētki svinas jautrāk, un tādēļ biedrība “ARTEMISIJA” piedāvā svinēt kopā!

Baltijas valstu meistaru tekstilmozaīkas darbu izstāde “100 gadu Baltijas jūras krastos” piedāvā paskatīties uz jūru ar trīs Baltijas valstu tekstilmākslinieku acīm – caur neierobežotajām tekstila iespējām atainot dabas skaistumu.

Daudzus gadus Jūrmalas pilsētas muzejs vasaras pašā pilnbriedā – jūlijā – organizēja jūras ainavu izstādi “Marina”. Izstādē tika eksponēti dažādās gleznošanas tehnikās veidoti darbi, fotogrāfijas un arī tekstilmākslas darbi. Diemžēl tekstilmāksla netika pārstāvēta gana plaši.

Lai dotu iespēju novērtēt tekstilmākslas dažādību, 2016. gada vasarā Jūrmalas kultūras centrs sadarbībā ar biedrību “ARTEMISIJA” piedāvāja projektu – Baltijas valstu meistaru tekstilmozaīkas darbu izstādi “Textile Marine”. Projekts ilgst jau divus gadus - izstāde pirmo reizi tika eksponēta Jūrmalas kultūras centrā 2016. gada vasarā, un kopš tā laika tā ir eksponēta Baltijas jūras valstu padomē Stokholmā (Zviedrija), galerijās Viļņā (Lietuva), Narvā (Igaunija), kā arī priecējusi “Quiltfestival 2017” apmeklētājus Maskavā (Krievija) un festivāla “Tradīcija” apmeklētājus Sanktpēterburgā (Krievija) šī gada februārī.

Izstādes mērķis ir parādīt tekstilā jūras ainavu skaistumu to dažādībā, kā arī pievērst sabiedrības uzmanību tekstilmākslai kā patstāvīgam mākslas veidam.

Tekstilmozaīka – angļu valodā patchwork vai quilt – pie mums pazīstama tikai nesen. Šīs tehnikas vēsture ir ļoti sena un fascinējoša. Kaut arī tekstilmozaīka kā mākslas veids pasaulē ir ļoti pazīstama, tās popularitāte Latvijā ir augusi tieši pēdējo divdesmit gadu laikā. Tā tiek izmantota apģērbu šūšanā, funkcionālo objektu veidošanā un ar īpašu vērienu mākslas darbos.

Mūsdienās tekstilmozaīka ir plaši izplatīta visā pasaulē. Tiek izdotas grāmatas, žurnāli, ir pieejami darba rīku komplekti un citi materiāli, kas nepieciešami, strādājot dažādās tekstilmozaīkas tehnikās. Tiek organizēti tekstilmozaīkas kursi, apmācību stundas skolās, simpoziji un izstādes.

Projekta ietvaros Baltijas valstu – Latvijas, Lietuvas un Igaunijas – meistari tika aicināti iesniegt savus darbus eksponēšanai izstādē, atainojot darbos jūras ainavas. Izstādē eksponētie darbi piedāvā ieskatu dažādo tehniku, gan tradicionālo, gan mūsdienu, pielietojumā darbā ar tekstilu.

Ieeja bez maksas.

Jaunākie raksti