Jāzeps

Imanta Klīdzēja personālizstāde „Kustības dimensija”

Rīgas Porcelāna muzejā no 2018. gada 20. aprīļa būs apskatāma mākslinieka Imanta Klīdzēja personālizstāde “Kustības dimensija”. Mākslinieku interesē struktūru porcelāns, darbu estētikā svarīga ir faktūra un darbā ar porcelānu iecienīta virpošana. Izstādē muzejā tiks eksponēti mākslinieka jaunākie darbi.

Kārtība vai haoss? Paredzama vai pilnīgi neprognozējama subjektīvā patvaļa? Mākslinieks Imants Klīdzējs darba uzdevumu, ko izvirzījis strādājot pie jaunākajiem darbiem raksturo šādi: “Vai kustībai var būt dimensija? Kustība ir darbības forma kādam priekšmetam vai vielai pārvietojoties nosacītā telpā. Un kustībā esošās lietas atstāj pēdas – redzamas vai mazāk pamanāmas trajektorijas, līknes, pēc kurām varam spriest par subjekta esamību, raksturu un dinamiku. Tā ir kustība materiālā. Šoreiz porcelānā.”

Mākslinieku interesē struktūru porcelāns. Struktūra šajā gadījumā atklājas kā kustības komponente, veidojot mākslas darba formu. Imanta Klīdzēja minimālistiskā estētika, kurā ir svarīga faktūra, atklāsies arī izstādē eksponētajos autora jaunākajos darbos.

Imants Klīdzējs (1956) ir viens no atpazīstamākajiem latviešu keramiķiem. Paralēli radošajam darbam un dalībai izstādēs un starptautiskos simpozijos, mākslinieks strādā mākslas pedagoģijas jomā. Viņa pēdējo gadu darbos iezīmējas vēsmas, kurās atspoguļojas Ķīnas apmeklējumos gūtā pieredze un iespaidi. Idejas, kas radās strādājot Ķīnā, joprojām ietekmē mākslinieka rokrakstu.

Imanta Klīdzēja personālizstāde “Kustības dimensija” Rīgas Porcelāna muzejā būs skatāma līdz 2018. gada 10. jūnijam. Savukārt, 2018. gada 18. maijā notiks tikšanās ar mākslinieku ciklā “Mākslinieks runā”.

Jaunākie raksti