Aldonis, Agija

ARSENĀLS aicina uz diskusiju „Feminisms Latvijā un latviešu mākslā”

Ceturtdien, 2016. gada 29. septembrī, plkst. 18:00 Sandras Krastiņas personālizstādes “Civilisti” ietvaros Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāle ARSENĀLS (Vecrīgā, Torņa ielā 1) rīko diskusiju “Feminisms Latvijā un latviešu mākslā”. Izteikt savu viedokli aicināti mākslinieki Rasa Jansone, Ingrīda Pičukāne un Andris Vītoliņš, mākslas zinātniece, kuratore Elita Ansone, kritiķe Jana Kukaine, ka arī filozofs, publicists Kārlis Vērpe. Sarunu vadīs mākslas zinātniece Ramona Umblija.

Izstādē “Civilisti” gleznotāja Sandra Krastiņa priekšplānā izvirza tēmu, kas viņai bijusi nozīmīga kopš radošās darbības uzsākšanas – indivīda un notikumu attiecības. Kā cilvēks pozicionējas dažādās vēsturiskajās, politiskajās un kultūras situācijās, kā izjūt sevi apdzīvotajā vidē un norisēs? “Man ir svarīgi, lai no darbiem nevarētu noteikt manu dzimumu. Es gribu runāt kā cilvēks, nevis kā sieviete vai vīrietis, jo šī varas simbolika un tas, par ko es runāju, attiecās uz ikvienu,” skaidro Sandra Krastiņa.

Pasākuma organizatori vēlas veidot dialogu ap Latvijā un pasaulē būtisku parādību – feminismu, fokusējoties uz šī diskursa klātbūtni un attēlojumu latviešu mākslā. 2013. gadā interneta žurnāls “Satori” ierosināja un vēlāk arī publicēja diskusiju “Kāpēc Latvijā ir kauns būt feministam?” ARSENĀLA vakara diskusija būs mēģinājums noskaidrot, vai šāds jautājums vēl joprojām ir aktuāls un vai tas vienādi ir piemērojams arī mākslas ainai? Vai Latvijā pastāv feministu māksla? Kā mākslinieki Latvijā risina feminisma tēmu savā jaunradē? Un kādas tendences novērojamas pasaules mērogā?

Sarunas laikā plānots pievērsties ne tikai laikmetīgajai latviešu mākslai un feminisma ideju atspoguļojumam mūsdienās, bet arī ielūkoties jautājuma problemātikā plašākā kontekstā. Piemēram, mākslas zinātniece Dr. art. Elita Ansone iepazīstinās ar dažām spilgtām, taču vēl aizvien no feminisma skatpunkta neanalizētām vecākās un vidējās latviešu mākslinieču paaudzes daiļradē jūtamām raksturīgajām izpausmēm glezniecībā 20. gadsimta 80. gados.

Uz diskusiju tiek aicināti mākslinieki, nozares profesionāļi un visi interesenti. Dalība pasākumā ir bez maksas. Ieeja izstādē – 1,50 EUR (ceturtdienas akcijas “Labā diena” ietvaros). Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama. Vietu skaits nav ierobežots.Izstāde būs atvērta līdz 6. novembrim.

Jaunākie raksti