Līksma, Bārbala

Sēklu tirgus Kalnciema kvartālā 17. martā

Sestdien, 17. martā no 10.00 līdz 16.00, paralēli zemnieku un amatnieku tirgum notiks īpašs “Sēklu tirgus”. Pasākuma dienā aicinām uz Sandras Stabinges lekciju “Kāpēc ir svarīgi saglabāt senču lolotās sēklas?”. Papildus mazie tirgus apmeklētāji varēs paši iesēt savus garšaugus, iestādīt dēstus un darboties krāsaino pupiņu līmēšanas darbnīcā.

Sēklu tirgū būs sapulcējušies aktīvākie Latvijas sēklu kolekcionāri. Pasākuma mērķis ir vērst uzmanību uz Latvijai raksturīgām un saglabājamām augu šķirnēm, kā arī veicināt augu šķirņu daudzveidību. Sēklu selekcijas procesā ir palikusi maza daļa senu un vērtīgu sēklu šķirņu, kas samazina sākotnējo lauksamniecības kultūraugu daudzveidību. Sēklu kolekcionāri lolo senās sēklu šķirnes.

Tirgū būs iespēja iepazīties ar dažādu sēklu kolekcionāriem, iegūt un mainīties ar sēklām. Piedāvājumā būs visdažādākās tomātu, gurķu, ķirbju, papriku, salātu, pupiņu un citas ar mīlestību izlolotas sēklas.

Plkst. 14.00 Kalnciema kvartāla Vīnu veikala zālē  sēklu lolotājas un sēklu bibliotēkas idejas Latvijā aizsācējas Sandras Stabinges lekcijā varēs uzzināt, kāpēc lolot sēklas un kāpēc ir svarīgi saglabāt tieši vietējās tradicionālās sēklas.

“Bieži vien diemžēl ir tā, ka liekas - ko tā vecmāmiņa tur ņemas ar tām jocīgajām pupām vai ar tiem kartupeļiem, tagad taču veikalā ir viss nopērkams. Skrienot pēc modes, mēs ārkārtīgi zaudējam to mantojumu, kas ir paaudžu paaudzēs izlolots, piemērojies mūsu apstākļiem,” stāsta Sandra.

Plkst. 15.00 pēc lekcijas aicinām apmeklētājus piedalīties sēklu maiņā, lai savas zirņu, ķiploku, pupu vai citu dārzeņu sēklas iemainītu pret citu entuziastu sarūpēto. Vienlaikus rosinām atsaukties tos, kuru krātuvēs ir Latvijas seno cukurzirņu sēklas. Apmeklētājus, kuriem vēl nav savu sēklu, iedrošinām iesākt aizraujošo vietējo šķirņu saglabāšanas vērtīgo nodarbi. Interesenti Sandras Stabinges vadībā varēs izgatavot paši savas sēklu paciņas, kurās mājvietu atradīs jauniegūtās sēklas.

No 11.00 līdz 14.00 Kalnciema kvartāla galerijā Z/S “Vārpa” mācīs bērniem iesēt garšaugus un iedēstīt dažādus stādiņus, kurus varēs ņemt līdzi, lai tos izaudzētu uz savas palodzes. Savukārt Z/S “Zutiņi” kopā ar tirgus mazākajiem apmeklētājiem radīs krāšņas latvju zīmes un izliks Latvijas kontūru, bet kopā ar lielākajiem bērniem veidos zīļu vainagus, izmantojot dabas materiālus – raibas un krāsainas pupiņas.
Dalība visos pasākumos ir bez maksas.

Pasākuma norises vieta – Rīga, Kalnciema iela 35

Jaunākie raksti