Līksma, Bārbala

Olu krāsošana: 5 aizraujošas idejas bērniem

Vai zināji, ka tieši olu krāsošana Lieldienās var būt cilvēka mākslinieciskākā izpausme gada garumā? It kā smieklīgi, bet cik daudz izdomas tas var prasīt! Nav noslēpums, ka īpaši patīkams šis process ir bērniem.

Latviešiem olu vārīšana sīpolu mizās un dabas augos ir noturīga Lieldienu tradīcija: metode ir gadiem izturēta, dabiska un interesanta, jo katra ola vienmēr sanāk savādāka! Arī speciālās olu krāsas ir aktuālas, jo ir košas un viegli lietojamas.

Taču jaunu eksperimentu meklējumos ar bērnu līdzdalību var noderēt arī citas metodes olu izskaistināšanai. Tās būs pa spēkam arī bērniem ar vai bez vecāku palīdzības, turklāt izskatās pēc maziem mākslas darbiem!

1. Olu krāsošana ar trafareti.


Izmantojot trafaretus, ola iegūs noslīpētu un korektu izskatu, ar ko mazais censonis varēs būt lepns! Labākais veids trafaretu radīšanai ir izgriezti ornamenti no platās līmlentes (vāji lipīgas!).

1. variants. Nokrāso olu pamatkrāsā, ļaujot tai kārtīgi nožūt. Tad uzlīmē 2-3 ornamentus no līmlentes uz olas, un nokrāso olu ar citu krāsu. Saudzīgi noņem trafaretus.

2. variants. Var izmantot šauro līmlenti, lai aptītu olu kā dāvanu, tādējādi iegūstot krāsainas līnijas un citādi variēt.

Ieteicams izmantot askētisku vai asu formu ornamentus, lai tie ir labāk saprotami un izceļas uz pamatkrāsas fona, piemēram, zvaigznes un mēnestiņus vai... mazas oliņas!

2. Olu apdarināšana ar dekupāžu.

Ja šis vārds iedveš bijību, tad nav tik traki – pēc būtības tas ir diezgan vienkāršs process un paveicams arī bērniem. Viss, kas vajadzīgs, ir: papīrs, šķēres, speciālā dekupāžas līme un krāsojamā otiņa.

Vispirms no papīra salvetes ir jāizgriež neliels attēls, ornaments. Tālāk jānosmērē attēla apakšpuse ar līmi vai ērtāk – paredzētajā vietā uzklāt līmi uz pašas olas. Pielīmē attēlu un noklāj ar līmi arī tā virspusi jau uz olas. Ja salvetēm nav konkrēta attēla, bet ornamenti, šī metode izskatīsies labāk, ja tiks klāta kārtām. Uz nakti jāatstāj olas izžūt.

3. Olu krāsošana ar baltajiem krītiņiem.


Balto krītiņu metode ir jautra un "neredzama". Jums būs nepieciešamas veikalos nopērkamās olu krāsas.

No sākuma tikai ar baltu krītiņu jāsazīmē ola pēc saviem ieskatiem, bet pēc tam tā jāiemērc olu krāsā. Tikai tad pa īstam izcelsies uzzīmētais musturs, jo tas neiekrāsosies ar krāsu.

4. Olu krāsošana ar akrila krāsām.


Tas ir patiesi krāsains un māksliniecisks olu krāsošanas veids, un ik katra ola izskatīsies kā mazs meistardarbs!

Te jāņem vērā, ka izmantojot cita veida krāsas, rezultāts var būt krietni bālāks un izsmērēties. Akrila krāsas ir vislabāk piemērotas olu krāsošanai, jo ir noturīgas, ātri žūst un saglabā spilgtumu.

5. Olu aplīmēšana ar telpiskiem elementiem.

Telpiski dekori var būt jebkas, kas iegādāts rotaslietu darināšanas veikaliņos: mazi "dimantiņi", akmentiņi, mazāki un lielāki fliteri, putnu spalvas. Tikai jāizmanto tiem atbilstoša līme – stingrāka par papīram paredzēto. Ar labu līmi pielīmēts tiks viss: arī dabasmateriāli, kā piemēram, apaļās pūpolu "bumbiņas", sūnas un ziedlapas.

Papīra austiņas, kājas un astes arīdzan var kalpot kā jautri papildinājumi olām ar uzzīmētām sejiņām. Vienīgais nosacījums – šādas olas jānovieto saudzīgi, lai neatlīmētos vai nesalocītos kāda detaļa. Tomēr tas ir tā vērts, jo šādi dekorētas oliņas taču vienmēr piesaista apkārtējo smaidu!

Jaunākie raksti