Līksma, Bārbala

Ziemassvētku kartiņas. Radošas idejas bērnu priekam. FOTO

Tuvojoties svētku laikam, mūsu prātus arvien vairāk pārņem domas par to, ko dāvināt tuvajiem un kā iepriecināt gan sevi, gan citus. Nenoliedzami Ziemassvētki ir jo īpašs laiks bērniem - lieliem un arīdzan maziem -, tāpēc būtiski atcerēties arī par viņiem. Kā radīt mazajos prieku? Pavisam vienkārši; kopīga dāvanu veidošana vien būs viens priekpilns piedzīvojums. Šoreiz ļausimies svētku kartīšu burvībai un pagatavosim vienkāršus, bet sirdij mīļus vēlējuma apliecinājumus.

1. Mirdzošu pārsliņu Ziemassvētku kartiņa. Kā gan bērniem tīk darboties ar vizuļojošiem un allaž pamanāmiem rotājumiem! Lūk, ideja, kā mazajam pašam izveidot savu svētku kartīti, ņemot talkā vien PVA līmi, uzberamos spīdumiņus un čaklas rokas. Vēlams uz biezāka papīra uzziest līmi tādā formā, kas atbilst bērna izvēlētajam tēlam vai tēliem. Kamēr līme nav nožuvusi, tai virsū jāuzber mirdzošie rotājumi un tad uz kādu laiciņu jāatstāj vienatnē nožūt. Pēc tam, ja ir vēlme, darbiņa autors iekšpusē var uzrakstīt kādu novēlējumu.

2. Ziemassvētku kartiņa, kas tapusi no bērnu pirkstu nospiedumiem. Ak, kuru gan sajūsmina staigāt pa māju, tīrot katru krāsas atstāto pleķīti pēc tam, kad mazais paciemojies pie krāsu tūbiņām? Un tomēr varu garantēt, ka šoreiz tas būs tā vērts - Jūsu bērnam būs iespēja pārtapt par pavisam īstu mākslinieku. Lai pagatavotu šo kartīti, būs nepieciešamas guašu krāsas un melna pildspalva vai marķieris. Pats svarīgākais un arīdzan jautrākais uzdevums ir noklāt bērna pirkstu ar guašu krāsu un tad uzspiest to uz papīra, veidojot izvēlēto vienu vai vairākus tēlus. Ar pildspalvu atliek vien piezīmēt detaļas.

3. Ziemassvētku kartiņa no pogām. Kam taisnība, kam ne, tomēr pogas nudien nav domātas tikai piešūšanai. Bērniem prieku var rast pat to pielīmēšana, kas patiesībā ļauj tiem attīstīt gan rūpību, gan pacietību, gan pašu galveno - radošumu. Šī tīkamā nodarbe padarīs mazo atvasi par īstu pasaku burvi, no kura darbīgajām rociņām dzims jauni tēli visdažādākajos izpildījumos.

4. Kartiņa no krāsainām aplikāciju strēmelēm. Jau uzmetos skatienu vien, šī kartiņa ar tā spīdīgajiem un krāsainajiem akcentiem piesaista uzmanību. Patiesībā, darbojoties ap šādu ideju, jūsu bērns pilnveido vairākas prasmes reizē - galvenokārt, izdomu. Pietam vajadzīgie materiāli ir pavisam maz un viegli pieejami, tādēļ teju nekas nestāv ceļā, lai izpaustos šādā veidā. Starp citu, aplikācijas papīra strēmeles var nevis griezt, bet arī plēst ar brīvu roku, iespējams, padarot darbiņu vēl personificētāku.

5. Ziemassvētku kartiņas no salmiņiem. Arī šī ideja ir gana oriģināla, lai ilgi jo ilgi paliktu atmiņā. Viss, kas nepieciešams, ir tikai salmiņi, šķēres un līme (vislabāk PVA). Tāpat kā jebkurā citā darbiņā, arī šajā bērns var pielietot savu izdomu, lai radītu kaut ko pavisam neierastu, bet apbrīnas vērtu, pietam visnotaļ nepierastā veidā.

6. Šujam klāt zeķēs, zvaigznītes, eglītes, ... Lai šo kartīti pagatavotu veiksmīgi, būtu vēlama arī kāda lielāka rūķa palīdzība un līdzdalība, kuram droši varētu uzticēt adatu un piešūšanas darbus. Savukārt pats mazais var izpausties izgriežot no auduma galveno elementu, kas jāpiešuj pie papīra - zeķes, sirds, zvaigznes, dzīvnieka vai jebkādā citā formā. Nevajadzētu piemirst arī par krāsu daudzveidību, kas pavisam noteikti pašam darbiņa autoram ies pie sirds.

Lai izdodas!

Jaunākie raksti