Aldonis, Agija

Ziemassvētku eglīšu rotājumi. FOTO

Bieži vien mēs prātojam par to, kā izgreznot vienu no tradicionālākajiem Ziemassvētku elementiem, kas patiesībā ir visīstākais prieka avots. Tieši tā - tā ir mūsu mīļā Latvijas egle, kuru svētku laikā iespējams iegādāties teju katrā tirdzniecības vietā. Un kaut arī tā ir skaista šā vai tā, nebūtu veltīgi pacensties to padarīt vēl daiļāku. Lūk, vairākas idejas, kā radoši izrotāt eglīti visdažādākajos veidos.

1. Čiekura pelītes. Šādi rotājumi, vien uzmetot acis, piesaista uzmanību un tik drīz nemaz neļauj novērsties. Un kāpēc nepamēģināt ko tādu pagatavot pašiem? Galu galā vajadzīgie materiāli ir sevišķi viegli pieejami - čiekuri, filca audums un pāris melnas pērlītes actiņu un deguna vietā. Toties rezultāts būs gana iedvesmojošs un liks pasmaidīt katram, kurš uzmetīs skatienu eglītei.

2. Apgleznotas koka ripas.
Teju nekad nav iespējams nošaut greizi ar vienām no klasiskākajām krāsām - gaiši brūnu un baltu. Tāpēc arī šie vienkāršie, bet tanī pašā laikā gaumīgie rotājumi iederēsies ikkatrā eglē. Vienīgais, kas jāpaveic pirms to izkārtošanas uz zariem, ir, izmantojot cietu saru otu un akrila vai guašu krāsas, jāuzzīmē uz koka ripiņām ornamenti. Kad tas paveikts, ar urbi jāizurbj ripiņai caurums, lai ievērtu lentu.

3. Zariņi stikla bumbiņā. Iespējams, šie eglīšu rotājumi visvairāk ies pie sirds tiem, kuri ir iecienījuši vienkāršību klasiskā skandināvu stilā. Tos ir ārkārtīgi viegli pagatavot, turklāt došanās uz mežu vai kādu citu vietu pēc dabas elementiem, būs lielisks iegansts, lai pavadītu laiku svaigā gaisā un gūtu gan iekšēju mieru, gan arī patīkamas emocijas.

4. Koka zaru zvaigznītes.
Arī šī ideja galvenokārt izceļas ar vienkāršo, bet tīkamo izskatu, kas, pavisam iespējams, daļēji atsauc atmiņā senlatviešu Ziemassvētku rotājumu - puduru. Šo zvaigznīšu pagatavošana nodarbina rokas un jo sevišķi izkopj rūpību, tādēļ pateicīgas būs ne vien acis par glītajiem rotājumiem, bet arī rokas - par izkustēšanos un uzlabotajām vai jaunapgūtajām prasmēm.

5. Piparkūkas. Ak, piparkūkas, piparkūkas! Šķiet, ka bez tām nu neiztikt, pat rotājot eglīti. Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc būtu vērtīgi aizņemties šo ideju, slēpjas pagatavošanas procesā, kas nešaubīgi nodrošinās jautrību, arvien lielāku pieredzi un tīkamas domas. Atliek vien iedomājoties, kā smaržos māja un cik patīkami būs mieloties pēc tam, kad Ziemassvētki būs pagājuši, lai sāktu plauktos meklēt piparkūku formiņas…

6. Kanēļa standziņas, riekstu čaulas.... Bez šaubām, šo ideju visvairāk atbalstīs mūsu deguni. Un ne velti! Salīdzinot to, cik vienkārši ir kopā sasiet kanēļa standziņas, pievienojot vēl kādus citus elementus, ar ilgstoši patīkamo smaržu, kas priecēs, nav grūti nonākt pie secinājuma, ka pavisam noteikti skaistajai eglītei šādus rotājumus nevar liegt. 

Jaunākie raksti