Gunta, Ginta, Gunda

Aizņemto vecāku glābiņš: ekspertu padomi svētkiem

Veikalu vitrīnas piepilda spožas eglīšu mantiņas un rotājumi, radio arvien biežāk skan Ziemassvētku džingli, un pēkšņi apjaut – svētki ir tepat aiz stūra. Mazo ekspertu skolas (www.mazoekspertuskola.lv) pedagogi un vecāki sniedz praktiskus ieteikumus, kā sadzīvot ar pirmssvētku saspringto laiku un bez liekas piepūles radīt svētkus bērniem un sev.

"Bērni rada brīnumus paši. Kādu dienu mana meita Emīlija atnāca no bērnudārza ar priecīgu vēsti – rūķi ir īsti! Izrādās viss, kas jādara, ir jāatstāj uz nakti redzamā vietā zeķe, kur ielikta konfekte vai cepums. Klāt esot jāpieliek zīmīte "Rūķim". No rīta rūķis atstājot zeķi tukšu un dažreiz pieliekot klāt pat pateicības vēstuli. Kopā ar Emīliju izmēģinājām, un rūķis tik tiešām bija izēdis zeķi un uzlicis zīmīti. Meitai tas bija liels pārsteigums un prieks! Bērnam gan radās viens būtisks jautājums - kā rūķis mācēja uzrakstīt tik lieliem burtiem "Paldies", ja pats ir maziņš?" stāsta Anna Rozīte, TV raidījumu vadītāja un sociālās kustības Babyroom pārstāve. "Ar meitiņu vienojāmies, ka rūķim zeķē katru vakaru neliksim saldumus, lai nesāp zobi un puncis. Emīlija to ir pieņēmusi ar sapratni."

“Uz mūsu mājām nāk rūķis, kas nes mazus pārsteigumus. Ir interesanti vērot, kā meita Karolīna priecājās katru rītu un kā viņa ļauj vaļu fantāzijai par to, kāds izskatās rūķis. Mazā var izstāstīt, kur tas slēpjas un kāds izskatās, kā iet un cik garš ir. Ziemassvētki bērnos veicina iztēli,” stāsta divu bērnu māmiņa Ulla Krūmiņa. “Kopā ar māsu, meitu un draugiem pagājušajā gadā taisījām eglīšu rotājumus no baltas masas, kuru bērni pēc tam apgleznoja. Maziem un lieliem prieks. Vienmēr svētkos gatavojam kādu radošu aktivitāti, piemēram, svečturus no papīra, kuros ir dažādi ornamenti. Ieliekot tajos svecītes, skaisti redzams katra meistardarbs.”

“Ziemassvētki ir brīnumu laiks, ko vēl īpašāku varam padarīt mēs paši. Pat ja ikdiena paiet steigā, svētku izjūtu bērnos iespējams uzburt bez lieliem laika vai finanšu ieguldījumiem,” atklāj pedagoģe, Latvijas Privāto Pirmskolu biedrības un bērnudārza Creakids vadītāja Daina Kājiņa. “Mūsu bērnudārzā ir noteikums “bez saldumiem”, kas dod iespēju būt radošiem, gatavojot pašiem savu svētku cienastu. Svinīga atmosfēra rodas vakaros, kad rīkojam kopīgu piparkūku cepšanu vai bērniem uzticam telpu dekorēšanu.”

Eksperte uzsver, ka Ziemassvētki nenozīmē kvantitāti, bet gan kvalitāti, tas nozīmē, ka bērnam ir jāstāsta par svētkiem, to būtību un vērtībām. “Lai arī ikvienam mazajam patīk dāvanas, ir būtiski bērnam parādīt, ka ir vēl citas tradīcijas un pārsteigumu gatavošana, un ka saņemšana ir tikai maza daļa no svētku burvības,” saka Kājiņa.

Septiņi padomi mierpilniem un ģimeniskiem Ziemassvētkiem

1. Nesacenties! Ziemassvētki ir ģimenes siltums un kopā būšana, nevis dāvanas. Nav jēgas sacensties ar kādu dāvanu skaita, apjoma vai vērtības ziņā. Bērns visvairāk priecāsies par laiku, ko velti viņam (http://ej.uz/vdcr).

2. Plānošanā iesaisti bērnu. 
Ņem vērā bērna vēlmes un vajadzības. Ja viņš nevēlas doties pie ģimenes draugiem, izrunājies ar viņu. Ja domas nemainās, palieciet mājās. Sniedz iespēju izvēlēties, piemēram, ko labprātāk ēstu – salātus vai zupu? Uz kuru pasākumu labprātāk dotos – teātra izrādi vai koncertu? Atceries, ka bērnam svētki ir daudz nozīmīgāki un viņš nevērtē pasauli tik pragmatiski, kā to dara pieaugušie.

3. Sadali uzdevumus!
 Atvieglo sev ikdienu un sadali uzdevumus, piemēram, bērna uzdevums var būt rotāt eglīti, tēta – sagādāt produktus vakariņām, visas ģimenes uzdevums – sagatavot svētku maltīti u.tml. Bērns ļoti priecāsies par uzticēto, nozīmīgo darbiņu, lai izdotos kopīgi svētki.

4. Aizņemies idejas. Radoši risinājumi dzimst procesā. Nejūties slikti, ja tev nav ideju dekorācijām vai dāvanām. Ieskaties un rodi iedvesmu noderīgos interneta resursos, pašmāju māmiņu blogos, piemēram, viensplusviens.lv, blog.makonoga.lv, entuziasts.wordpress.com, darbotiesmajas.lv vai mammasrokas.blogspot.com, vai vietnēs vecākiem, teiksim, www.mazoekspertuskola.lv.

5. Iedibini jaunas tradīcijas. Padari svētku gaidīšanu īpašu, veidojot savas tradīcijas un rituālus, kas neprasa daudz laika vai izdomas. Piemēram, pirms svētkiem zem bērna spilvena noliec kādu veselīgu našķi vai dāvaniņu no rūķiem - Ziemassvētku vecīša palīgiem. Tikpat labi tradīcija var būt došanās pastaigā uz mežu vai briežu parku, brokastu putra ar kanēli vai ikvakara tēja, kas smaržo pēc svētkiem.

6. Necenties pagūt VISU! Ierobežotā laikā visu nepaspēsi, tikai radīsi haosu un, iespējams, papildu satraukumu bērnā. Ziemassvētku svinības un noskaņu varat uzturēt arī nākamajās brīvdienās, bez īpaša iemesla izmēģinot to, ko nepaguvāt svētkos. Ja skaists laiks un ir sniegs, dodieties kopā svaigā gaisā, ripojiet lejā no kalna vai brauciet ar ragaviņām, vārtieties sniegā vai veliet sniega vīru.

7. Paraugies uz svētkiem no citas perspektīvas!
 Ziemassvētku vakars ir tikai viens, svētki neilgst mūžīgi. Tas, ka veikalu vitrīnās dāvanu kastes gozējas jau no oktobra un radio skan džingli nedēļām ilgi, nenozīmē, ka svētku izjūta nemitīgi jārada visu decembri. Pietiks vien ar pāris jaukiem pārsteigumiem (vēstuli no Ziemassvētku vecīša (http://ej.uz/q5vd), kopīgi izveidotiem dekori (http://ej.uz/pps6), gardumu gatavošanu pirms svētkiem vai kādu eksperimentu (http://ej.uz/64rn), kas neprasa lielu ieguldījumu tā īstenošanai).

Vairāk ideju un recepšu svētku laikam meklē http://mazoekspertuskola.lv/. Ģimeniskus un siltus Ziemassvētkus un Jauno gadu!

Jaunākie raksti