Mirta, Ziedīte

Bērnu ballīšu spēļu TOP 10

Plānojot un rīkojot bērnu ballīti, aktuāls ir jautājums, kādas spēles un rotaļas organizēt, lai bērniem būtu interesanti un viņi aizrautos. Tāpat arī skaidrs, ka spēles mainās līdzi laikam, protams, bērni arī mūsdienās labprāt spēlē klasiskas spēles no vecāku bērnības, bet radusies arī virkne jaunu tradīciju, spēļu, par kurām priecājas mūsdienu bērni. Tās piemērotas dažāda vecuma svinētājiem.

1. Dullais desmitnieks. Jau kopš parādīšanās televizoru ekrānos, šī spēle ienākusi arī ballītēs (ne tikai bērnu). Spēle balstās uz dažādu interesantu uzdevumu pamata, piemēram, kurš minūtes laikā spēs satīties rullī tualetes papīra, izpūst spalvu cauri vairākiem vārtiņiem, ar aizsietām acīm atpazīt tikai vienas konkrētas garšas cepumus, iemest kārtis 2 metru attālumā esošā platmalē u.t.t. Idejas uzdevumiem var smelties raidījumā, pielāgot tās iespējām un jautrība var sākties.

2. Došanās ekspedīcijās. Šī atrakcija piemērotāka baudīšanai brīvā dabā. Labi, ja jau laikus ir sagatavotas kartes, kurā atzīmēti kontrolpunkti, kas bērniem jāatrod, bet var arī tos meklēt pēc dažādām norādēm. Katrā no kontrolpunktiem var būt jāpilda kāds uzdevums, bet galapunktā visus dārgumu medniekus gaida kādas īpašas pārsteiguma dāvaniņas, kā alga par veiksmīgo darbošanos.

3. Modes skate. Šī atrakcija patiks meitenēm. Mazās „modeles” var uzkrāsot lūpas, nopūderēties, uzvilkt augstpapēžu kurpes un krāšņus tērpus un doties uz improvizētas mēles. Vecākiem atliek vien turēt gatavībā fotoaparātus un kameras, lai mazās dāmas sajustu zibspuldžu gaismu un vēlāk pieaugot varētu gremdēties patīkamās atmiņās par pasākumu.

4. Pavāru ballīte. Kurš gan teicis, ka bērnu ballītē uz galda jāliek jau gatavas maizītes, rasoli un citi našķi pieaugušo gaumē? Bērni ballītēs labprāt līdzdarbojas picu cepšanā, piparkūku dekorēšanā, hamburgeru montēšanā vai radošu maizīšu smērēšanā. Pašu gatavoti kārumi šķitīs īpaši gardi.

5. Balonu spēles.
Baloni nozīmē ne tikai vizuālu baudījumu, ar tiem saistās arī dažādas rotaļas. Katrā balonā var ievietot, piemēram, nelielu konfekti, uz balona virsū uzrakstīt, kuram no ciemiņiem tas paredzēts un tad pēc komandas var sākties balonu  spridzināšana. Uzdevumu var sarežģīt, nosakot, ka jāspridzina, neizmantojot rokas – sēžoties virsū. Cits variants – virs bērnu bariņa uzmetiet gaisā balonu un uzdevums: baloni nedrīkst pieskārties zemei.

6. Burvestību šovs. Bērnus aizrauj kāda druska maģijas un burvestību, tāpēc šādas atrakcijas tiks uzņemtas ar sajūsmu. Ierosimi trikiem var smelties internetā vai burvju triku grāmatās. Te iederēsies arī dažādi sarūpēti pārsteigumi, piemēram, konfekšu lietus (aizvērtā lietussargā saber konfektes, bērniem virs galvas lietussargu ver vaļā un no tā krīt konfekšu lietus) vai milzu izmēra ziepju burbuļi.

7. Detektīvu spēle. Šajā spēlē uzvar vērīgākie – visi dalībnieki apskata spēles vietu un pēc tam dodas prom no tās (uz citu istabu vai aizver acis). Viens – spēles vadītājs, paliek telpā un kādu no priekšmetiem pārliek citā vietā. Pēc tam spēles dalībnieki atgriežas telpā un meklē pārmaiņas tajā.

8. Sajūtu tests. Pirmskolas vecuma bērniem ir būtiski trenēt dažādas maņas, tāpēc viņiem var sagatavot dažādus uzdevumus – ar tausti noteikt, kurā necaurredzamajā maisiņā ir iebērti zirņi, kurā manna, kurā čiekuri un kurā, piemēram, pogas, ar plikām pēdēm uzkāpt uz dažādiem segumiem (mīksta zāle, ciets dēlis, smiltis u.tml) un minēt, kur ir uzkāpts, pēc smaržas atšķirt dažādus gardumus. Uzvar tas, kuram sajūtas ir bijušas visnekļūdīgākās visos no uzdevumiem.

9. Medības. Šī spēle spēlējama brīvā dabā. Bērni jāsadala divās komandās – vieni būs mednieki otri lapas (zaķi, vilki – kas nu labāk tīk!). Dzīvnieku komanda startē pirmie, viņi bēg prom no medniekiem, atstādami kādas pēdas (ik pa gabalam izbērtus čiekurus, uz ceļa uzzīmētas bultas vai tml.), pēc 5 minūtēm startē mednieki, kuri dzen pēdas dzīvniekiem. Spēle vairāk piemērota bērniem no 5 gadu vecuma.

10. Eko domāšana. Šādām atrakcijām ir arī izglītojoša nozīme. Bērniem var rādīt, kā no dažādiem saimniecībā nederīgiem priekšmetiem var tapt kaut kas noderīgs un interesants. Pirms ballītes bērniem var uzdot mājas darbu – sakrāt tukšas plastmasas pudeles, korķīšus, tetrapakas vai tml. Un tālākais jau ir iztēles ziņā – kopā var tapt plastmasas maisiņu tērpu modes skate, pudeļu boulings, korķīšu virtene vai cits pilnīgi jauns produkts, kura tapšana tad arī būs kā interesanta atrakcija.

Jaunākie raksti