Vēsma, Fanija

Jūrmalas Brīvdabas muzejs aicina uz vīna svētkiem

Mājas vīna gatavošana senlatviešiem bija plaši izplatīta, un vīns tika darināts no visdažādākajiem augļiem un ogām. Šobrīd vīna darināšana Latvijā ir kļuvusi par populāru nodarbi un vīndaru piedāvātais sortiments pastāvīgi mainās, pilnveidojas un papildinās. Vīnu varot pagatavot no visa, kas rūgst.<br /><br />

Interese par vīna darināšanu un mājās gatavotu vīnu ir liela, tādēļ jau ceturto gadu Jūrmalas brīvdabas muzejs aicina apmeklētājus uz vīna svētkiem - 4. oktobrī plkst. 13.00.

Par Jūrmalas labākā vīndara statusu sacentīsies mājas vīna darinātāji, kuri vīnu raudzē pēc senām, mūsdienīgām vai pašu izdomātām receptēm. Arī "Miķelis" - muzeja vīna balons, ko ielikām pagājušajā gadā, - ir gatavs nodot sevi vērtējumam. Varēsiet garšot, baudīt, izzināt un vērtēt dažādas mājas vīna garšu buķetes.

Vīnu parasti „ielika" pēc ražas novākšanas, bet ražas svētki tika svinēti Miķeļdienā. Šogad lauku raža - medus, siers, āboli un citi labumi - ienāks arī mūsu zvejnieku sētā. Suminot Miķeli, lielajā katlā uz ugunskura tiks vārīta Miķeļdienas zupa, kurā pēc senlatviešu tradīcijām jāvāra trīs gaļas, trīs graudi un trīs saknes. Paši vārīsim un kopā ēdīsim!

Kamēr vecāki nodarbosies ar savām lietām, bērni radošajā darbnīcā no dārzeņiem, čiekuriem, zīlēm un citām mežā atrastām vai dārzā izaudzētām dabas veltēm varēs izgatavot dažādas figūriņas.

Pasākuma goda viesi - neapšaubāmi vieni no visvairāk mīlētajiem latviešu mūziķiem, leģendārā trimdas latviešu muzikālā ansambļa „Čikāgas piecīši" dalībnieki Lorija Vuda, Alberts Legzdiņš un Armands Birkens. Ieeja uz vīna svētkiem - bez maksas.

Jaunākie raksti