Aldonis, Agija

Sākas X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki

6. jūlijā ar svētku atklāšanas pasākumu un tautas deju kolektīvu laureātu koncertu VEF Kultūras pilī Rīgā sāksies X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki, kas ilgs līdz 11. jūlijam. Tajos piedalīsies 30 975 dalībnieki, kuri pārstāv 1305 kolektīvus. Viņu vidū ir 12 687 koristi un 13 760 tautas deju dejotāji un 4 528 citu skolu interešu izglītības kolektīvu dalībnieki.

Pirmajā dienā X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus ieskandinās ģenerālsponsora O!Kartes īpašais notikums – Dziesmu diena, kurā Rīgas ielās vairāki desmiti muzikālu aktīvistu, kuri, uzsākot dziesmas uz ielas, sabiedriskajā transportā, veikalā vai citur, ar savu piemēru aicinās apkārtējos iesaistīties kopīgā dziesmā.

Plkst. 15.00 VEF Kultūras pilī notiks atklāšanas pasākums, kurā tiks nominēti svētku virsvadītāji, virsdiriģenti, goda virsvadītāji un goda viesi. Viņi ieradīsies ar īpaši greznotu svētku tramvaju un, spēlējot orķestrim, dosies skatīties labāko Latvijas skolēnu tautas deju kolektīvu koncertu. Pasākumā piedalīsies arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe un svētku izpilddirektore Agra Bērziņa.

Lai godinātu Dziesmu un deju svētku tradīcijas veidotājus, šajā dienā notiks piemiņas pasākumi I Meža kapos plkst. 12.00 un Dziesmu svētku parkā plkst. 15.00. Savukārt dienas noslēgumā plkst. 19.00 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā visi aicināti baudīt Bērnu simfonisko orķestru koncertu, kurā spēlēs četri orķestri labi pazīstamas latviešu un pasaules simfoniskās mūzikas klasikas melodijas, kas allaž rada pozitīvu noskaņojumu klausītājiem.

Atklāšanas koncertu translēs tiešraidē Latvijas Televīzija, savukārt Bērnu simfonisko orķestru koncerts būs dzirdams Latvijas Radio 3 Klasika raidījumā Kultūras Rondo.

Pirmajā svētku dienā Rīgā rīta pusē ierodas tautas deju laureātu kolektīvi, vakarā iebrauc pārējie deju lielkoncerta „Deja kāpj debesīs” dejotāji un sāk ierasties arī koru finālskates dalībnieki. Koru koncerta Mežaparka Lielajā estrādē dziedātāji ierodas galvaspilsētā 7. jūlija pēcpusdienā.

Naktsmājas svētku dalībniekiem nodrošinās vairāk nekā 50 Rīgas izglītības iestādes. Dalībniekiem pirmo reizi ir sagatavota vienota ēdienkarte, kuru apstiprinājis Pārtikas un veterinārais dienests, un tiks nodrošināts dzeramais ūdens. Visi dalībnieki varēs izmantot pilsētas sabiedrisko transportu bez maksas.

Lai nodrošinātu ceļu satiksmes drošību svētku pasākumu laikā, ieteicamais maksimālais braukšanas ātrums pie pasākumu norišu vietām ir līdz 30 km/h, te paredzēti arī transportlīdzekļu apstāšanās un stāvēšanas aizliegumi. Gājiena laikā 10. jūlijā slēgs satiksmi Brīvības bulvārī no centra līdz Pērnavas ielai, ierobežojumi būs arī citās vietās.

Pasākuma norises vietās būs aizliegta alkoholisko dzērienu tirdzniecība un to ienešana teritorijā. Svētku norises vietās kārtību un dalībnieku drošību nodrošinās Valsts policija, Rīgas pašvaldības policija un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Rīgas reģiona pārvalde, dežurēs Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests. Valsts policija informēja, ka Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku laikā notiks pastiprinātas pārbaudes autobusu šoferiem un pārējiem autovadītājiem.

X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku koncerti, izstādes un citi pasākumi Rīgā notiks Mežaparka Lielajā estrādē, Daugavas stadionā, Vērmanes dārzā, VEF Kultūras pilī, Rīgas Latviešu biedrības namā, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, Dziesmu svētku parkā, Meža kapos, Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, Lielajā ģildē, Latvijas Universitātes Lielajā aulā, izstāžu centrā Ķīpsalā, Rīgas Kongresu namā un laukumā pie Brīvības pieminekļa.

X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku programma 6. jūlijā.

Plašāka informācija par svētku norisēm interneta vietnē: www.dziedundejo.lv.

Jaunākie raksti