Vēsma, Fanija

Cesvaines pils un muižas svētki

No 14. līdz 20.jūnijam Cesvaines pils un muiža aicina ciemos un pirmsjāņu nedēļā viesus priecēs ar īpašām iespējām, kādu nebūs citās dienās! Katru dienu pilī un tās apkārtnē risināsies dažādi interesanti pasākumi.

No 14. – 20. jūnijam katru dienu no plkst. 10.00 līdz 19.00 pilī jūs sagaidīs pils baronese un izrādīs gan skaistākās pils telpas, terases, torņus un muzeju, gan arī pagrabus. Redzēsiet, cik stipri pils mainījusies pēdējo 10.gadu laikā un kas pilī notiek šodien.


Muzejā - slīdrāde par Cesvaines pils dzīvi 10.gadu laikā. 


Muzejā - V.Janelsiņas gleznu izstāde 


Plkst. 12.00 - Ekskursija pa muižas kompleksu (akcijas dalībniekiem par velti) - 
klēts, zaļā māja, staļļi, siltumnīcas, alus brūzis, dzērienu darītava, smēde, baznīca, pilskalns, pils.

Zaļā māja – unikāla iespēja tikai muižas nedēļā apskatīt muižas Mežsarga māju arī no iekšpuses. 2006.gadā māja ieguvusi balvu par labāk atjaunoto koka namu. 


Baznīca – neliels ērģeļmūzikas priekšnesums, stāstījums par ērģelēm un baznīcu.

Klētī - Latvijas piļu un muižu asociācijas 10 gadu jubilejas izstāde. 


Staļļos - Iespēja apskatīt kokapstrādes un ģipša liešanas darbnīcu un satikt meistaru, kurš izgatavojis Cesvaines pils atjaunoto ģerboni, atjaunojis velves virs pils lielajām kāpnēm, koka detaļas lielajam tornim. 


Plkst. 10.00 - 19.00 - Tējas namiņā - Ikvienam tiek dota iespēja sasiet savu īpašo Jāņu pirtsslotu, uzzināt padomus par pirtī iešanu, pēršanos, dabīgiem skrubjiem, maskām un īpašās nakts rituāliem... 18. - 20.jūnijā tējas namiņā saimniekos arī pirtnieks. 


Pie tējas namiņa - Bērnu stūrītis – pils guvernante jaunākos viesus vedīs īpašās ekskursijās, kurās bērni iepazīs ne tikai pils noslēpumus, bet arī jāņu zāles un seno tērpu modes tendences. 


Sieru degustācija un vērtēšana veikaliņā „Pie Arkas”, kas vietējiem jau izsenis zināms kā piena veikals. a/s „Cesvaines piens” kā arī citi Cesvainē ražoti produkti. 
Vasaras vidus zāļu tējas un alus baudīšana skaistā atmosfērā bijušajā alus brūzī vai iekšpagalma terasē. Šobrīd šeit atrodas amatniecības un mākslas salons „Divi torņi” 


16.jūnijā no plkst. 13.00 līdz plkst. 16.00 pie tējas namiņa Medību pils medību stundas – mednieka uzraudzībā noskaidrosim trāpīgumu, kas ir mednieka „zilonītis”, lūkosim trofejas, garšosim medījumu gaļu un cienāsimies ar Sievasmātes īpašo zupu! 
No plkst. 17.00 līdz plkst. 20.00 - Tautas daiļamata meistares paraugdemonstrējumi visdažādākajās rokdarbu tehnikās (frivolitē, celiņu aušana, kuģīštehnika, mezglošana, izšūšana, pērļošana utt.), iespēja pašiem pamēģināt. Apskate un iepazīšanās pret ziedojumiem, nodarbības cena ar materiāliem, ja paši grib ko veidot - 2Ls.

18.jūnijā no plkst. 10.00 - 19.00 Tējas namiņā - Pirtnieka padomi un ieteikumi pie pirtsslotu siešanas. 
Plkst. 22.00 Ev.lut. baznīcā - Jāņa Pelšes ērģeļmūzikas nakts koncerts sveču gaismā un meiju smaržā ar videoprojekcijām

19. un 20.jūnijā no plkst. 8.00 - 20.00 Atvērto baznīcu dienas. Iespēja apskatīt baznīcu, uzkāpt zvanu tornī.
19.jūnijā no plkst. 10.00 līdz plkst. 19.00 Tējas namiņā - Pirtnieka padomi un ieteikumi pie pirtsslotu siešanas. 

Pie pils izjādes ar zirgiem un ponijiem pils un muižas apkārtnē.

Plkst. 10.00 - 19.00 Grašu pils un muiža Franču šarms Cesvainē - ekskursijas pa kungu māju, kur iekārtota viesnīca, mākslas izstāde, savvaļas zooloģiskā dārza dzīvnieku apskate. 


20.jūnijā Pie tējas namiņa - Bērnu pastaiga ar pils guvernanti. Jāņu zāļu iepazīšana, saules zīmju veidošana.

Jaunākie raksti