Gunta, Ginta, Gunda

Zinātnieku nakts Jaunmokās

Piektdien, 28.septembrī no plkst.18:00 līdz 22:00 notiks Zinātnieku nakts Jaunmoku pils Meža muzejā.

Sadarbībā ar AS “Latvijas Valsts meži” struktūrvienībām piedāvāsim iepazīties ar inovatīvām tehnoloģijām, ko mūsdienās izmanto mežu apsaimniekošanā. Laiks, kad mežu darbā izmantoja tikai cirvi un zāģi, jau sen ir garām – tagad talkā nāk zinātnieku atklājumi! Tie lieliski palīdz meža plānošanā, izpētē, mežizstrādē un citās ar meža apsaimniekošanu saistītās jomās.

Zinātnieku naktī Meža muzeja telpās varēsim uzzināt par tālizpētes tehnoloģijām un IT risinājumiem, kas sniedz atbalstu efektīvākai meža apsaimniekošanai. Lūkosim, kā strādā LVM GEO mobilā lietotne, kuras pamatā ir iepriekš sagatavots kartogrāfiskais materiāls, kā ar dronu palīdzību precīzāk izplānot meža ainavu izstrādi un kā šī platforma noderētu ikdienas saimniekošanā katrā saimniecībā. Kā norit meža apsaimniekošanas plānotāja darbs. Kā darbojas AS LVM darbiniekiem izstrādātā kokmateriālu loģistikas sistēma.

Meža izstrādē mūsdienās izmanto smagas tehnikas vienības – hārvesterus, forvarderus, bet kokmateriālus no meža izved kokvedēji. Kā nodrošināt šo mašīnu pārvietošanos tā, lai samazinātu mežizstrādes izmaksas un samazinātu ietekmi uz grunts nestspēju? Videi draudzīgs un inovatīvs risinājums kokmateriālu piegādes nodrošināšanai ir pagaidu ceļu izveide no koka vairogu brauktuvēm. Cik lielu svaru tas spēj noturēt ? Pils pagalmā varēsiet tos aplūkot un redzēt, kā tos pielieto.

Rudens ir ražas vākšanas laiks arī sēklaudzētavās. Kā ievākt koku sēklas? Kas ir kokskola? Vai zini, kā notiek selektīvo stādu audzēšana un kā top stādu plantācijas? Kā no īpaši atlasītām sēklām audzē kvalitatīvus jaunos koku stādiņus, kā tos apsaimnieko un kādai vajadzībai nepieciešama čiekuru vanna!

Uz visiem jautājumiem atbildi radīsi Zinātnieku naktī Jaunmokās!

Precīzāka programma tiks publicēta Jaunmoku pils mājas lapā www.jaunmokupils.lv. Pasākumā ieeja bez maksas.

Jaunākie raksti