Vēsma, Fanija

Baltu vienības diena 2018 Jelgavā

22. septembrī Jelgavā norisināsies “Baltu vienības diena 2018”, kas tiek atzīmēta par godu 1236.gada 22.septembra vēsturiskajiem notikumiem, kad lietuvieši un zemgaļi Saules kaujā sakāva Zobenbrāļu ordeni. Ar svinīgiem pasākumiem Baltu vienības diena tiek atzīmēta gan Latvijā, gan Lietuvā.

Baltu vienības dienas 2018 svinīgā atklāšana paredzēta plkst. 10.00, kad Hercoga Jēkaba laukumā uzstāsies Latvijas un Lietuvas diplomātiskie kori, kā arī Palangas pūtēju orķestris. Plkst. 10.45 ziedu nolikšana pie Latvijas pirmā prezidenta Jāņa Čakstes pieminekļa.

Baltu vienības dienas ietvaros tiks organizēts amatnieku tirgus, kurā piedalīsies Latvijas un Lietuvas amatnieki, mākslinieki un pārtikas ražotāji. Tāpat norisināsies daudz dažādu pasākumu visas dienas garumā. Dienas ievadā zinātniskā konference – “Kopīgais un atšķirīgais Latvijas un Lietuvas kultūrvēsturē”, tāpat apmeklētājiem tiks atvērta mākslas festivāla “Balti” glezniecības izstāde. Savus mākslas darbus prezentēs arī māksliniece Jūlija Danilauskiene no Lietuvas. Gardēžiem un kulinārijas cienītājiem būs iespēja pievienoties latviešu un lietuviešu ēdienu meistarklasē, kā arī Jelgavas pilsētas bibliotēkā visas ģimenes aicinātas uz “Ģimenes dienu” – tajā paredzētas interesantas un izglītojošas aktivitātes, kā radošās darbnīcas un lietuviešu valodas pamatu meistarklase.

Jelgavas pilsēta jau no 2012. gada organizē starptautisko koka skulptūru festivālu „Balti”, un šo sešu gadu laikā Latvijas un Lietuvas tēlnieki ir izveidojuši 24 paliekošas koka skulptūras. Simpozija “Balti” ietvaros paredzēts veidot koka skulptūru grupu par tēmu “Baltu tautu pasakas”, kas būs funkcionāla – izmantojama kā šūpoles, tādējādi uzsverot koka skulptūru pieejamību. Skulptūru atklāšana Pasta salā plkst. 14.00.

Tāpat Baltu vienības dienas 2018 ietvaros norisināsies lielformāta keramikas uguns skulptūru plenērs. 22. septembra vakarā tās kvēlos un iemirdzēsies īpašā uguns šovā, priecējot apmeklētāju acis. Skulptūru atklāšana plkst. 20.00 Pasta salā. Pēc mākslas darbu pabeigšanas, tie tiks integrēti pilsētvidē – populārākajās jelgavnieku un Jelgavas pilsētas viesu pulcēšanās vietās, lai atgādinātu par abu tautu kultūras un mākslas aktivitātēm.

Plkst. 17.00 Jelgavas Kultūras namā noslēguma koncerts “No vienas jūras, no viena koka..”. Koncerts paredzēts divās daļās. Pirmajā daļā J.Jančevska oratorija “No letu zemes”, kurā piedalīsies Jelgavas kamerorķestris un jauktais koris “Ventspils”, taču otrajā koncerta daļā paredzēta “Jelgavas bigbenda” uzstāšanās R.Ašmaņa vadībā. Ar dzīvo izpildījumu priecēs Daumants Kalniņš un Martinas Kavaliauskas. Jāatzīmē, ka šo koncertu būs iespējams noskatīties arī tiešraidē Facebook kontā - @Jelgavaspilseta.

Baltu vienības dienas pasākumu klāsts būs daudzveidīgs un piemērots ikvienam, tāpēc lai šķietamais kļūtu par realitāti, visi laipni aicināti 22. septembrī Jelgavā.

Vairāk informācijas par Baltu vienības dienu 2018 : www.jelgava.lv un kultura.jelgava.lv

Jaunākie raksti