Gunta, Ginta, Gunda

Latvijas kino un mūzikas vakars „NeatkaRīga” Kalnciema kvartālā 4. maijā

4. maijā no plkst. 17.00 līdz pusnaktij ar Latvijas kino brīvdabas seansiem un vērienīgu mūzikas vakaru "NeatkaRīga" Kalnciema kvartāls aicina atzīmēt Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas dienu.

Vakarā uz Kalnciema kvartāla skatuves kāps LR Zemessardzes orķestris ar solistiem Jāni Stībeli un Alisi Kanti, kuru izpildījumā skanēs iemīļotas latviešu dziesmas. Tumsai iestājoties, Nacionālais kino centrs iepazīstinās ar "4. maija filmu maratona” Latvijas simtgades filmām, un plašākai publikai jaunāko īsfilmu izlasi piedāvās Latvijas Kultūras akadēmijas absolventi.  Pasākuma laikā viesi aicināti baudīt dzērienus un maltītes brīvdabas kafejnīcās.

Ieeja – bez maksas.

Pasākuma programma:

17.00-19.00 radošas aktivitātes bērniem un jauniešiem Jaunsargu vadībā

19.00-20.30 Zemessardzes orķestris ar solistiem Jāni Stībeli un Alisi Kanti ar svētku koncertprogrammu

21.00-00.00 Nacionālā kino centra "4. maija filmu maratona" seanss:

21.00-21.30 Kinožurnāli "Padomju Latvija" – Latvijas Nacionālā arhīvā PSRS okupācijas laikā veidotie kinodokumenti, kur atspoguļotas dzīves norises Latvijā 1944.-1990. gadā. To autoru vidū ir tādi režisori kā Nikolajs Karmazinskis, Laimons Gaigals, Ivars Seleckis, Juris Podnieks, Laima Žurgina, Biruta Veldre u.c.

21.30-22.40 Mērijas ceļojums (režisore Kristīne Želve). 80 min. Stāsts par jaunu sievieti Mēriju Grīnbergu, kas Otrā pasaules kara laikā izglāba lielu daļu Latvijas muzeju kolekciju. Otrā pasaules kara beigās vācu armija atkāpjoties ņēma līdzi arī 700 kastes ar Latvijas muzeju kolekciju vērtībām. Ja nebūtu bijis jaunas sievietes, vārdā Mērija Grīnberga, daudzas Latvijas muzeju zāles šobrīd būtu tukšas - viņa kā brīvprātīgā 1944. gadā devās līdzi ešelonam ar Latvijas mākslas vērtībām un kopā ar tām atgriezās Rīgā. Pateicības vietā par paveikto Mērija tiek atlaista no darba muzejā, strādā rūpnīcā, un viņas turpmāko dzīvi pavada nerimstošas aizdomas.

22.40-00.00 Latvijas Kultūras akadēmijas bakalauru un maģistru īsfilmas. "Smilšu kovbojs" (rež. Marta Elīna Martinsone, 25'), "Pinokio" (rež. Elita Kļaviņa, 2017, 17'), "Augstāk, tālāk, stiprāk" (rež. Tīna Zariņa, 2017, 17'), "Stikla odere" (rež. Adriāna Roze, 2018, 6'), "Tu es tout (rež. Elizabete Mežule-Gricmane, 2017, 10').

Pasākums noris ar Rīgas domes, LR Zemessardzes un Nacionālā Kino centra atbalstu. Kalnciema kvartāla vasaras sezonas pasākumu atbalstītājs Lielvārdes alus un Domenikss.

Jaunākie raksti