Aldonis, Agija

Slavenais mākslas zinātnieks Mihails Kaziņiks viesosies Rīgā

No 26.februāra līdz 7. martam Rīgā norisināsies Kaziņika dienas - ikgadējs pasākums visiem klasiskās mūzikas cienītājiem un lietpratējiem. Vienmēr pārsteidzošais, dzirkstošais Mihails Kaziņiks, uzturoties Rīgā, ar katru gadu paplašina savu programmu, tādējādi aptverot arvien vairāk klausītāju, piesaistot tos izcilo mūziķu nemirstīgajam mantojumam.

Daudzus gadus, apvienojot muzikālo un pedagoģisko darbību, būdams novatoriskas skolas metodikas autors, par galveno savas izglītojošās programmas mērķi Rīgā Kaziņiks uzskata jauno instrumentālistu un vokālistu konkursu "Uzlecošās zvaigznes", kas šogad notiks jau devīto reizi. Festivālu dibināja Rīgas producente Gaļina Poltoraka, un šo gadu laikā organizatori ir atklājuši pasaulei spilgtus mūzikas pasaules vārdus.

Papildus konkursam, Kaziņika dienu ietvaros norisināsies daudz koncertu un meistarklašu: Daiņa Medjaņika un Staņislava Solovjova uzstāšanās, tradicionālā Mihaila Kaziņika nakts mistērija Torņakalna baznīcā, Mihaila Kaziņika meistaklases, konkursa uzvarētāju un lielās skatuves zvaigžņu Galā koncerts un daudzi citi pasākumi.

Jau šobrīd tiek pieņemti pieteikumi dalībai konkursā "Uzlecošās zvaigznes", kas paredzēts  bērniem un jauniešiem līdz 30 gadu vecumam nominācijās "klasiskā mūzika" un "akadēmiskais vokāls". Visi konkursa dalībnieki piedalās arī Vladimira Spivakova fonda rīkotā festivāla "Maskava sagaida draugus" atlasē. Precīzāk par dalības nosacījumiem skatīt mājas lapā ict-stars.eu un zvanīt pa tālruni +371 28 491 488. Konkursa kārtas norisināsies 2. un 3.martā Reformātu baznīcā (Mārstaļu 10).

2. martā, plkst. 20:00 Mihails Kaziņiks aicina uz nakts koncertu-lekciju, kas tradicionāli notiek Torņakalna baznīcā (Torņakalna iela 3/5). Maģiskais ērģeļu skanējums, īpašā baznīcas atmosfēra, nepārspējamās Kaziņika oratora spējas ir apvienotas nakts mistērijā "Mocarts un Saljēri. Negaidīts izskats". Septiņi paši mistiskākie Mocarta dzīves gadi. Lielākie noslēpumi, kas ietekmēja visu turpmāko mūzikas vēsturi. Koncertā piedalās: Mihails Svetlovs, bass (ASV), Monika Makdonalda, soprāns (ASV), Staņislavs Solovjovs, klavieres (Krievija), Dainis Medjaņiks, vijole (Vācija), Jūlija Vasiļjeva, soprāns (Latvija), Gidons Grinbergs, vijole (Latvija), Rihards Štrauss, čells (Latvija), baznīcas ērģelnieces Larisa Carjkova un Ingūna Grīnberga (Latvija), kā arī konkursa "Uzlecošās zvaigznes" iepriekšējo gadu uzvarētāji.

3. martā plkst. 19.00 Reformātu baznīcā ar koncertu "Quasi uno" uzstāsies Dainis Medjaņiks (vijole) un Staņislavs Solovjevs (klavieres). Programmā Ludvigs van Bēthovens, Klods Debisī, Johans Štrauss. Dainis Medjaņiks (Latvija/Vācija) ir paša pirmā konkursa "Uzlecošās zvaigznes" uzvarētājs, daudzu prestižu pasaules konkursu un festivālu laureāts, spēlē Sebastian Klotz vijoli (1782), kuru viņam uzdāvināja fonds "Stiftung Niedersachsen". Staņislavs Solovjovs (Krievija) ir virtuozs pianists-solists un koncertmeistars, spilgts Pēterburgas klavieru skolas pārstāvis. Viens no nedaudziem pianistiem, kas var būt vienādi pārliecinošs gan liela mēroga solo programmās, gan kameransamblī un spēlējot pavadījumu. Daudzu starptautisku konkursu laureāts.

4.martā plkst. 19.00 Lielajā Ģildē Mihails Kaziņiks pulcēs visus savus draugus un talantīgākos konkursa dalībniekus un konkursa "Uzlecošās zvaigznes" uzvarētājus Galā koncertā "No Operas līdz Brodvejai". Programmā būs operu un mūziklu fragmenti, ko virtuozi izpildīs slavenais bass Mihails Svetlovs un soprāns Monika Makdonalda, pie klavierēm Staņislavs Solovjovs. Mihails Svetlovs ir "varenais krievu bass", kā viņu sauc Rietumos, ir labi zināms un viņu jau sen iemīļojusi mūsu publika.Daudzus gadus viņš vada konkursa "Uzlecošās zvaigznes" vokālo daļu, dalās savā meistarībā ar studentiem un jaunajiem dziedātājiem, sniedz meistarklases visā pasaulē. Monika Makdonalda Rīgā uzstāsies pirmo reizi. Viņas dalība koncertā bija iespējama pateicoties ASV vēstniecības Rīgā atbalstam. Monikas Makdonaldas soprānu lietpratēji iekļauj ļoti izteiktā Verdi tipā. Saņemot augstāko balvu par debiju titullomā Pučīni operā "Toska" Boloņas (Itālija) Teatro Comunale, Monika sāka triumfējoši iekarot Verdi operu varoņu pasauli, tādu kā, Aīda, Leonora ("Trubadūrs"), Elizabete ("Dons Karloss"), Lēdija Makbeta. Uz ASV operas skatuves Monika Makdonalda debitēja, izpildot partijas Mocarta "Donā Žuanā" (Dona Anna, New York City Opera teātris) un Riharda Štrausa operā "Ariadne Naksā" (Sietlas Opera). Kā soliste ir uzstājusies tādās prestižās ASV vietās, kā Carnegie Hall, Kenedija centrs, ASV Kongresa bibliotēka, kā arī lielākajos ASV un Eiropas mūzikas forumos.

Jaunākie raksti