Aldonis, Agija

Polijas Ziemassvētki jūgendstila noskaņās

No 2017. gada 8. decembra līdz 2018. gada 14. janvārim muzeja “Rīgas Jūgendstila centrs” interjers būs rotāts atbilstoši Ziemassvētku tradīcijām Polijā – skaisti pušķota lielā egle viesistabā, krāšņi telpu dekori un interjera papildinājumi katrā muzeja telpā, jo šajā laikā muzejā notiks izstāde “Polijas Ziemassvētki jūgendstila noskaņās”.

Polijai Ziemassvētku tradīcijas ir līdzīgas citām katoļu zemju ieražām, tomēr katrā valstī ir savas nianses.  Ziemassvētku gaisotne jūgendstila interjerā radīta ar īpašiem, 20. gadsimta sākumam raksturīgiem poļu tradicionāliem dekoriem. Visnozīmīgākā ir svētku eglīte, to tradicionāli rotāja ar mājās gatavotiem elementiem – salmu un papīra dekoriem, krāsotiem valriekstiem, ābolīšiem, cepumiem, konfektēm krāsainos papīriņos. Šādu elementu izvēle nebija nejauša, piemēram, ābolīši simbolizēja Paradīzes augļus, papīra ķēžu virtenes - cilvēka iedzimto grēku, utt.  Speciāli izstādei “Polijas Ziemassvētki jūgendstila noskaņās” eglītes rotājumus gatavojuši J. Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas un  Rēzeknes Valsts poļu ģimnāzijas skolēni, iedvesmojoties no tradicionāliem  paraugiem. Nozīmīgākais egles rotājums ir Betlēmes zvaigzne tās galotnē, kas simbolizē ceļotāju veiksmīgu atgriešanos mājās. Bieži sastopamas ir eņģeļu figūras. Turīgākās ģimenes eglītes rotāšanai izmantoja smalkus stikla rotājumus, taču nereti dārgo stikla bumbu vietā izmantoja dekorētas olu čaumalas.

Izstādē apmeklētājus priecēs ne tikai telpu svētku ietērps, bet arī tematiska muzeja krājuma sadzīves priekšmetu ekspozīcija, kas veltīta Ziemassvētku un Jaungada svinībām. Muzejā "Rīgas Jūgendstila centrs" būs iespēja iepazīt 20. gadsimta sākuma priekšmetus, kas saistīti ar svētku laika nodarbēm − ēst gatavošanu un galda klāšanu, gatavošanos ballei, izrādot greznus dāmu aksesuārus, laika pavadīšanu pirmssvētku noskaņā un svētku simbolu meklēšanu visdažādākajās lietās – četrlapu āboliņš laimei, cūkas simbols bagātībai u.c.

Ģimenes ar bērniem aicinātas piedalīties radošajās darbnīcās 9. un 16. decembrī plkst. 12.00 un 14.00, lai veidotu savus Ziemassvētku eglītes dekorus.

Izstāde “Polijas Ziemassvētki jūgendstila noskaņās” veidota sadarbībā ar Polijas Republikas vēstniecību Latvijā, J. Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāziju un Rēzeknes Valsts poļu ģimnāziju, kā arī mākslinieci Tamāru Čudnovsku. Izstādi papildina svētku tematikai atbilstoši priekšmeti no muzeja “Rīgas Jūgendstila centrs” krājuma.

Muzejs “Rīgas Jūgendstila centrs” izsaka pateicību Polijas vēstniecībai Latvijā par sadarbību, un aicina visus iedvesmoties izstādē “Polijas Ziemassvētki jūgendstila noskaņās”.

Jaunākie raksti