Laura, Jadviga

„Bezgalība zinātnē un mākslā” - saruna ar kvantu fiziķi Vjačeslavu Kaščejevu un mākslinieku Māri Subaču

Izstāžu zālē “Rīgas mākslas telpa” šī gada 2. novembrī plkst. 17.30 notiks saruna ar kvantu fiziķi Vjačeslavu Kaščejevu un grafikas mākslinieku Māri Subaču par bezgalības jēdzienu zinātnē un mākslā. Pasākums norisināsies Māra Subača personālizstādes “Laime pazīst pasauli” ietvaros, kas apmeklētājiem ir pieejama līdz 12. novembrim.

Jēdziens “bezgalība” tiek lietots gan matemātikā, gan filosofijā un teoloģijā, priekšstatot ko neizmērāmu un nebeidzamu. Savukārt mākslā “bezgalība” var kļūt par sapņu un nepiepildītu alku simbolu, gan tieši, gan netieši atsaucoties kādiem iekšējiem pārdzīvojumiem vai personiskiem novērojumiem. Sarunā “Bezgalība zinātnē un mākslā” kvantu fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs šo jēdzienu skaidros no zinātnes puses, kamēr mākslinieks un dzejnieks vienā personā Māris Subačs pastāstīs par bezgalības interpretāciju savā daiļradē.

Vjačeslavs Kaščejevs ir kvantu fiziķis, Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes asociētais profesors. Par saviem sasniegumiem kvantu nanoelektronikā saņēmis prestižo Pasaules Ekonomikas foruma balvu, ko pasniedz par zinātnisko ieguldījumu un tehnoloģiskām inovācijām kā būtisku pagrieziena punktu pasaules attīstībā. Izteiksmīgs ar savu profesionālo prasmi par zinātnes jaunatklājumiem stāstīt dedzīgā un patiesi aizrautīgā veidā.

Māris Subačs ir unikāla personība latviešu mūsdienu mākslas kopainā, sevi pierādot gan kā mākslinieku, gan dzejnieku vienā personā. Viņa ilustratīvajos zīmējumos tiek rasta harmonija starp bērnišķīgu vaļsirdību un filosofiskiem pārdzīvojumiem. Lakoniskā formā ar vienkāršu kontūrzīmējumu radītie darbi iegūst garīgu piepildījumu un simbolisko nozīmi gan attiecinot tos individuāli, gan vispārinot līdz šī brīža pasaules notikumu kopsummai.

Ieeja par puscenu visām biļešu kategorijām.

Jaunākie raksti