Aldonis, Agija

SARUNAS MUZEJĀ: Aleksandras Beļcovas pasteļi

Sestdien, 2017. gada 30. septembrī, plkst. 15.00 Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs (Elizabetes ielā 57a, dz. 26, Rīgā) un mākslas zinātniece Dr. art. Nataļja Jevsejeva aicina uz “Sarunu muzejā” jaunajā izstādē “Aleksandras Beļcovas pasteļi”.

Šogad ievērojamajai māksliniecei Aleksandrai Beļcovai (Александра Бельцова, 1892–1981) tiek atzīmēta 125 gadu jubileja. Godinot vienu no pirmajām profesionālajām gleznotājām Latvijā, R. Sutas un A. Beļcovas muzejs (SBM) saviem apmeklētājiem sagatavojis trīs izstāžu ciklu, katra no kurām atklāj kādu interesantu lappusi autores radošajā un personīgajā biogrāfijā, padziļināti pētot viņas daiļrades periodus, tēmas un tēlus. Otrā izstāde šajā sērijā un līdz ar to arī stāsts “Sarunās muzejā” būs veltīts tehnikai, kas Beļcovai vienmēr bijusi tuva un bieži izmantota, bet plašākā lokā ir mazāk zināma, – smalkai un gaisīgai pasteļglezniecībai.

20. gadsimta 30. gados pastelis kļuvis par Aleksandras Beļcovas iemīļoto izteiksmes līdzekli, pateicoties tā īpašībai apvienot gleznieciskumu ar līnijas smalkumu un precizitāti. Māksliniecei bija svarīgs arī ātrums, ar kuru var strādāt šajā medijā. Dodot priekšroku portreta žanram, autore atzīmēja, ka viņai nepatīk apgrūtināt modeļus ar ilgu pozēšanu. Pastelis ir bijis sevišķi pateicīgs šai ziņā – zīmējot ar to, portretos bija vieglāk panākt tēla dzīvīguma un nepiespiestības sajūtu.

Portreti, ainavas, akti, klusās dabas, žanra ainas ļauj novērtēt meistares virtuozo pasteļa tehnikas pārvaldīšanu, vienlaicīgi sniedzot iespēju vēl izjustāk iepazīt Aleksandras Beļcovas tēlu pasauli. Lielākā daļa mākslinieces darbu ir novērojumi. Tajos viņa attēloja draugus un tuviniekus, pašas redzēto tuvos un tālos izbraukumos. Šīs skices atšķir izteikts lirisms un izpildījuma svaigums, apliecinot Beļcovas izcilās koloristes dotības un brīnišķīgu radošo brīvību.

Pētot eksponētos pasteļus, apmeklētāji var atpazīt vairākas Latvijas kultūras vidē nozīmīgas personas – rakstnieci Mirdzu Ķempi, kostīmu mākslinieci Večellu Varslavāni, režisori Veru Baļunu, mākslinieci Lidiju Auzu, itāļu diplomātu Džovanni Amadori (kura sieva Biruta Ozoliņa ir redzama Beļcovas slavenajā gleznā “Baltā un melnā”, 1925. gads) un citas.

Izstādē iekļauts arī darbs “Buloņas mežā” (20. gs. 30. gadi), ko SBM šovasar ieguva kā dāvinājumu no modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva, ar kuru muzejam ir izveidojusies veiksmīga sadarbība jau vairāku gadu garumā.

Vitrīnā aiz stikla tikšanās dalībnieki ieraudzīs gleznotājas pasteļzīmējumu albumus. Pasākuma laikā muzeja vadītāja, izstādes kuratore Dr. art. Nataļju Jevsejevu parādīs šos unikālos materiālus tuvāk, demonstrējot arī citus atvērumus un komentējot tur aplūkojamos darbus. Jāpiebilst, ka lielāka daļa izstādes eksponātu līdz šim vispār nekad netika publicēta un tiek piedāvāta skatītāju uzmanībai pirmo reizi.

“Sarunā muzejā” apmeklētāji uzzinās par Aleksandras Beļcovas dzīvi un daiļradi, iepazīsies ar atsevišķu darbu tapšanas vēsturi, sapratīs pasteļglezniecības specifiku un izjutīs tās šarmu, kā arī – ļoti iespējams – atklās dažus pasteļa tehnikas pielietošanas noslēpumus.

Otrā tikšanās ar mākslas zinātnieci Nataļju Jevsejevu izstādē “Aleksandras Beļcovas pasteļi” notiks 14. oktobrī plkst. 15.00 krievu valodā.

Uz “Sarunām” Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā laipni aicināts ikviens!
Nāciet, skatiet, apbrīnojiet, salīdziniet, uzdodiet jautājumus, veidojiet un izsakiet savu viedokli!

Dalības maksa: pieaugušajiem – 2,00 EUR, studentiem, pensionāriem – 1,00 EUR, skolēniem – 0,50 EUR.

Interesentus lūdzam pieteikties iepriekš, zvanot pa tālruni (+371) 67 288800 vai rakstot uz e-pastu [email protected]. Vietu skaits ir ierobežots.

Izstāde būs atvērta līdz 9. decembrim.

Jaunākie raksti