Laura, Jadviga

20. gadsimta sākuma dzejas lasījumi par ceriņiem muzejā „Rīgas Jūgendstila centrs\"

Septembrī Latvijā jau vairāk nekā piecdesmit gadu tiek atzīmētas dzejas dienas - visā Latvijā norisinās dažādi dzejas dienām veltīti sarīkojumi. Šī gada 21. septembrī plkst. 17.00 muzejā “Rīgas Jūgendstila centrs” norisināsies latviešu dzejas lasījumi par ceriņiem jūgendstila dzejā un prozā.

Gandrīz katra latviešu literāta darbos atrodami tēlojumi par ziedoni, ko nevar iedomāties bez ceriņu smaržas un krāsām. Romantisma piestrāvoti ir 20. gadsimta sākumā tapušie Raiņa, Aspazijas, Friča Bārdas un Kārļa Skalbes dzejoļi, kuros ceriņi ir pavasara un mīlestības simbols. Ceriņi kā ziedoņa vēstnesis ir apjūsmoti arī daudzu citu dzejnieku daiļradē, tos apdziedājuši gan Biruta Skujeniece, gan Edvards Virza, gan jaunāko laiku dzejnieki, tostarp Imants Ziedonis. Literatūras pētniece Sandra Ratniece noskaidrojusi, ka ceriņus kā simbolu 20. gadsimta sākuma autori lieto, akcentējot lietvārda saistību ar darbības vārdu “cerēt”.

Līdz septembra beigām muzejā  “Rīgas Jūgendstila centrs” skatāma izstāde “Ceriņi”. Izstādē aplūkojami ceriņiem veltīti mākslas darbi, lietišķās mākslas priekšmeti, pastkartes un fotogrāfijas, ko rotā ceriņu ziedu motīvs.  Izstādē pirmo reizi eksponēti tēlnieka Gustava Šķiltera dzejoļi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma,  kuros mākslinieks apdzejo ceriņu reibinošo smaržu: “Zied ceriņi un ievas, viss gaiss šķiet saldi smaržo…”.

Izstādi papildina katalogs “Ceriņi”, kā arī suvenīru līnija ar krūzi un trauku komplektu, kuru ikvienam interesentam ir iespēja iegādāties muzejā “Rīgas Jūgendstila centrs”.

Ieeja dzejas lasījumos muzejā “Rīgas Jūgendstila centrs” 21. septembrī plkst. 17.00-18.00 ir bez maksas!

Jaunākie raksti