Līksma, Bārbala

SARUNAS MUZEJĀ: Zuzānu kolekcijas izstāde „TOP no top”

Svētdien, 2017. gada 13. augustā, plkst. 15.00 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā (Rīgā, Jaņa Rozentāla laukumā 1) viesosies kuratori Līga Lindenbauma un Valts Miķelsons, aicinot uz “Sarunu muzejā” līdz šim vērienīgākajā mecenātu Jāņa un Dinas Zuzānu kolekcijas izstādē “TOP no top”, kas šobrīd skatāma Lielajā zālē.

“Sarunas muzejā” ir lieliska iespēja padziļināti iepazīt izstādi, atklāt sev ko jaunu un interesanti, jēgpilni pavadīt dažas brīvdienas stundas īpašā mākslas gaisotnē. Šoreiz ieskatu izstādes veidošanā no Zuzānu kolekcijas un privātā mākslas krājuma eksponēšanā sniegs divi no četriem projekta “TOP no top” kuratoriem – mākslas zinātniece Līga Lindenbauma un mākslas kritiķis Valts Miķelsons.

“TOP no top” ir viena no lielākajām privātā krājuma izstādēm Latvijā, kas demonstrē izcilu mākslas esenci, uzsverot tapšanu kā nebeidzamu procesu. Ekspozīcijas scenogrāfija apvieno turpat 170 mākslas darbu – laikposmā no 19. gadsimta līdz 2017. gadam radītas gleznas, grafikas, skulptūras, fotogrāfijas, video un instalācijas – negaidītās kombinācijās, ko kuratori sadalījuši desmit atšķirīgos topos. Topiem izmantotas tādas objektīvas mērvienības kā mākslas darbu finansiālā vērtība, izmērs, reāla pietuvinātība kolekcionāram vai – gluži otrādi – subjektīva kuratoru interpretācija. Izstādes netradicionālais iekārtojums kādam skatītājam var šķist pat kā sava veida huligānisms.

Līga Lindenbauma ir autore sadaļām “Seksistiskākie darbi” un “Skaistākie ceļojumi”, bet Valts Miķelsons radījis konceptu un izlasi sadaļām “Stilīgākie darbi” un “Ūdeņainākie darbi”. Kuras kolekcijas pērles un kāds vienojošs princips slēpjas zem šiem daudznozīmīgajiem nosaukumiem? To katram būs iespēja noskaidrot pasākuma laikā. Saruna iecerēta kā dialogs ar apmeklētājiem, ekspozīcijas apskati pārvēršot par diskusiju izvēlēto tematu ietvarā.

Nākamā tikšanās izstādē “TOP no top” plānota 18. augustā plkst. 18.00, kad uz “Sarunu” ar skatītājiem atnāks ekspozīcijas iekārtotājs, scenogrāfs Reinis Suhanovs. Savukārt 10. septembrī plkst. 15.00 Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā būs iespēja satikt vēl vienu izstādes kuratori – mākslas zinātnieci Diānu Barčevsku, kā arī privātkolekcionāru Jāni Zuzānu.

Dalības maksa: pieaugušajiem – 3,50 EUR, skolēniem, studentiem, pensionāriem – 2,00 EUR.

Izstāde būs atvērta līdz 17. septembrim.

Jaunākie raksti