Aldonis, Agija

LNMM izstāžu zāle ARSENĀLS aicina uz diskusiju „Māksla un provokācija”

Ceturtdien, 2017. gada 19. janvārī, plkst. 18:00 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē ARSENĀLS (Vecrīgā, Torņa ielā 1) Kristiana Brektes personālizstādes “Arsenāls” ietvaros notiks diskusija “Māksla un provokācija”, kur savā viedoklī par autora brīvību radošajās izpausmēs, provokācijas nozīmi un citiem tematiski saistītiem jautājumiem dalīsies mākslinieki, mākslas kritiķi un zinātnieki.

Ir mākslinieki, kas savos darbos uzdrīkstas aizskart šķietami neaizskaramo, un ir tēmas, kuru klātbūtne mākslā raisa pretrunīgu reakciju. Vai sabiedrībā, kurā cenzūra ir aizliegta, tomēr eksistē tabu tēmas? Par spīti izteiksmes brīvībai, māksla var izaicināt gan ar tās formālajām pazīmēm, gan ar saturu, kas konfrontē skatītāja vērtības, sabiedrības normas un dominējošos sociālos priekšstatus. Vai cilvēks ir pilnīgi brīvs savās radošajās izvēlēs? Kādas robežas ir jāaizskar vai jāpārkāpj, lai mākslinieka rīcība būtu dēvējama par provokatīvu? Ko šodien nozīmē būt provokatīvam autoram un kāds vispār ir provokācijas mērķis un jēga?

Māksla reaģē uz apkārt notiekošo, un izaicinājums ne vienmēr ir mākslinieka pašmērķis. Dažkārt tā ir ironija, kritiskā attieksme vai arī vēlme pievērst uzmanību konkrētām problēmām. Rezonansi mēdz izsaukt elementi, kas vizuālajā kultūrā ir šķietami aprobēti un bieži sastopami – kailums, sakrāla vai politiska simbolika, nāve.

Robežas starp pieņemamo un nepieņemamo ir plūstošas – tās ir atkarīgas no pārmaiņām sabiedrībā, politiskajiem režīmiem, reliģiskajām tradīcijām un citiem faktoriem. Provokācijas raksturs var būt dažāds un izpausties gan kā veco kanonu noliegums vai pārkāpšana, gan kā mērķtiecīga rīcība, lai satricinātu un rosinātu paust viedokli.

Kas ir tas, pie kā skatītājs var vai nevar pierast, un kādēļ principā šādi izaicinājumi ir nepieciešami?

Visus šos jautājumus pacels diskusija “Māksla un provokācija”, kurā piedalīsies mākslas zinātnieces Astrīda Rogule, Sniedze Kāle, Inga Šteimane, mākslinieki Kristians Brekte, Maija Kurševa un Gļebs Panteļejevs. Sarunu vadīs muzeoloģe, mākslas kuratore Astrīda Rogule.

Diskusijas sākumā moderatore sniegs nelielu, kodolīgu ieskatu tēmā, pēc kura katram dalībniekam tiks dots vārds (līdz 5 minūtēm). Tālāk sekos klātesošo komentāri, viedokļu apmaiņa un apspriede. Ikviens varēs uzdot sev interesējošus jautājumus un paust personīgos uzskatus.

Uz diskusiju tiek aicināti mākslinieki, nozares profesionāļi un visi interesenti.

Dalība pasākumā ir bezmaksas.
Ieeja izstādē – 1,50 EUR (ceturtdienas akcijas “Labā diena” ietvaros).
Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama. Vietu skaits nav ierobežots.

Kristiana Brektes personālizstāde “Arsenāls” būs atvērta līdz 12. februārim.

Jaunākie raksti