Vēsma, Fanija

Ungārijas Ziemassvētki muzejā „Rīgas Jūgendstila centrs”

Muzejs „Rīgas Jūgendstila centrs” sadarbībā ar Ungārijas vēstniecību aicina uz izstādi “Ungārijas Ziemassvētki”, kurā būs apskatāmi 20.gs. sākuma Ziemassvētku rotājumi, rotaļlietas un seno pastkaršu reprodukcijas no Ungārijas. Svētku galdu rotās vēsturiskie trauki no ungāru porcelāna fabrikas “Herend”. Ziemassvētku noskaņās veidotās muzeja telpas greznos 20. gs. sākuma tradīcijās rotātā egle, savukārt ieskatu par gatavošanos Ziemassvētkiem Ungārijā 20. gs. pirmajā pusē sniegs nelielas īsfilmas un radošās darbnīcas bērniem.

Izstāde apskatāma no 2016. gada 9. decembra līdz 2017. gada 15. janvārim.

Ziemassvētku vissvarīgākais simbols ir Ziemassvētku eglīte. Ungārijā eglītes sāka rotāt apmēram 19.gs. 20. gados. Sakumā to darīja aristokrāti, bet vēlāk šo tradīciju pārņēma arī turīgākās ģimenes. Eglīte tika rotāta ar āboliem, riekstiem, konfektēm un krāsainiem rotājumiem.

Izstādes apmeklētāji varēs apskatīt senos eglīšu rotājumus no Ungārijas Tirdzniecības un Viesmīlības muzeja krājuma, 20. gs. sākuma bērnu rotaļlietas no kolekcionāres Mariannas Karlocai kolekcijas, seno pastkaršu reprodukcijas no Zemplēnas muzeja kolekcijas un svētku galda noformējumu ar ungāru porcelāna trauku ražotāja “Herend” vēsturiskajiem servīzes traukiem. Kā daļa no izstādes tiks demonstrētas īsfilmas par Ziemassvētkiem un gatavošanos tiem 20.gs. gadsimta sākuma Ungārijā.

Izstāde iepazīstina ar Mikulāšu (Svētais Nikolajs, ungāru Ziemassvētku vecītis) un Ziemassvētku svinēšanas tradīcijām 20. gadsimta sākumā Ungārijā. Šīs tradīcijas tiek ievērotas arī mūsdienu ungāru kultūrā. Naktī no 5. uz 6. decembri Mikulāšs bērniem atstāj mazas dāvanas apavos, kas skaisti notīrīti un nolikti uz palodzes. Savukārt, 24. decembrī, Ziemassvētku priekšvakarā dāvanas zem skaisti izrotātas eglītes bērniem atstāj Jēzusbērniņš (ungāru valodā – Jēzuška). Tās tiek atvērtas ģimenes lokā tās pašas dienas vakarā.

10., 17. un 18. decembrī muzejā notiks radošās darbnīcas bērniem, kurās dalībnieki varēs sagatavot tradicionālās bārkšu konfektes un iesaiņojumus, kā arī izgatavot eglīšu rotājumus pēc 20.gs. sākuma paraugiem.

Izstāde veidota sadarbībā ar Ungārijas vēstniecību, Ungārijas Tirdzniecības un Viesmīlības muzeju, Zemplēnas muzeju un seno rotaļlietu kolekcionāri Mariannu Karlocai. Izstādes kuratore Julianna Kuliča.

Jaunākie raksti