Gunta, Ginta, Gunda

Mārtiņdiena: latviešu bagātīgākie svētki

Īstenie Latvijas tautisko svētku cienītāji uzsver, ka tieši Mārtiņdiena ir tā diena, kas krietni apvīta ar dažādām paražām, un tos daudzina kā latviešu bagātīgākos svētkus.

Mārtiņi iezīmē rudens beigšanos un ziemas sākumu, kad visi āra darbi ir padarīti un raža novākta - tie ir īsti zemkopju svētki, kas nāk kā gandarījums pēc smagā ražas novākšanas darba. Savukārt, mūsdienu pilsētniekiem tas ir lielisks iemesls apciemot savus lauku radus – lai kopīgi baudītu zoss cepeti un uzturētu citas latviešu Mārtiņu tradīcijas!

Neliels ieskats aizsākumos

Mārtiņdiena ir svētki ar vairāku nozīmju apvienojumu. No vienas puses – tie ir ražas novākšanas svētki, no otras – Mārtiņus saista ar Tūras bīskapa Mārtiņa vārdu, kas bija aktīvs kristietības izplatītājs. Tajā pašā laikā dažās valstīs šo dienu saista ar Mārtiņa Lutera dzimšanu 10. novembrī, bet, kā izrādās, M. Luteram tika dots šāds vārds tieši Mārtiņdienas dēļ…

Ķekatu lēkāšana un kāju sišana dancojot ir īpaša ļauno garu aizbaidīšana un svētības veicināšana. Ar dejošanu tiek veikti arī auglības rituāli nākošajam gadam, jo no šīs dienas zeme dodas pelnītā atpūtā… Tātad, Mārtiņus svinam ar jauno ražu, pārēju no apdarītajiem āra darbiem uz atpūtu, ķekatām un gaiļa/zoss kaušanu!

Galdā zosi vai gaili?

Kā Mārtiņu ēdiens latviešu tradīcijās vēsturiski daudzināts gailis, taču mūsdienās Mārtiņdienas mielastā biežāk ieviesusies zoss, ko esam aizguvuši no citu zemju tradīcijām – Vācijas un Skandināvu zemēm. Katrā ziņā, Mārtiņdienā ir paredzēts nokaut vienu no šiem mājputniem – šāda tradīcija ieviesta kā upurēšanas rituāls zirgu veselībai (no Mārtiņiem zirgus vairs neved ganībās, bet uz ziemu iemitina staļļos). Gailis esot jākauj stallī, dodot tā asinis dzert zirgiem. Mūsdienās pietiks, ja tas tiks vienkārši gardi pagatavots priekš saimes galda.

Zoss/gaiļa cepeša pagatavošanai ir daudz un dažādas receptes, taču tā kā senie latvieši Mārtiņdienā mīlēja mieloties ne tikai ar zosi vai gaili, bet arī jaunajiem kartupeļiem, sautētiem kāpostiem un ceptiem āboliem, tad tieši šāds pēc latviešu tradīcijām pagatavots zoss cepetis būs visgardākais!

Interesanti, ka pēc laika Mārtiņos tiek pareģots laiks Ziemassvētkos. Ja Mārtiņa dienā salst, tad ap Ziemassvētkiem būs silts laiks un otrādi, bet ja Mārtiņos ir sniegs, tad gan būšot branga un gara ziema.

Jaunākie raksti