Gunta, Ginta, Gunda

Latvijas Nacionālā operā laikmetīgās dejas izrāde APLAM

27. un 28.martā plkst. 19:30 Latvijas Nacionālā operā pirmizrādi piedzīvos horeogrāfes Olgas Žitluhinas laikmetīgās dejas izrāde APLAM, kas būs pirmā laikmetīgās dejas izrāde LNO baleta vēsturē.

Izrādes mūzikas autori - Juris Kaukulis, Kaspars Tobis (Dzelzs vilks), gaismu mākslinieks Igors Kapustins. Izrādē dejos LNO baleta mākslinieki: Juka Mijake, Kristīne Kitnere, Nataļja Lipska, Laine Paiķe, Laura Grāvere, Karīna Tarānova, Aleksejs Avečkins, Zigmārs Kirilko, Ringolds Žigis, Arturs Sokolovs, Žans Mergoļds, Aleksandrs Latišonoks.

APLAMā izrādē ir mirkļi, kad nav svarīgi, esi pirmā lieluma baleta zvaigzne, vai arī vēl aizvien domā, ka puantes ir kāds spāņu ēdiens. Ir APLAM bailīgi un APLAM kārdinoši, kad nav ne kulišu, ne skatuves dziļuma, ne tumsā slēpta skatītāja. Virs, zem un ap tukšo orķestra bedri iepriekšējie nopelni un tituli, partneri un priekšstati karājas rāmjos pie sienas.

„Klasiskajā baletā dejotājus apņem noslēpumainības un nesasniedzamības aura. Ir skatuve un skatītāju zāle. Dejotājs ir tāls, nesasniedzams, skaists, gandrīz nereāls tēls, kas tālumā lido uz puantēm. Neeksistējošs ikdienas dzīvē. Viņu var aplūkot un apbrīnot kā bildi spožā rāmīti pie sienas un neviļus rodas jautājums – vai viņš maz ir dzīvs cilvēks tāpat kā mēs pārējie?Šajā izrādē skatītāju rindas izvietotas aplī ap dejotājiem. Dejotājs ir centrā, maksimāli tuvu publikai, kā uz delnas un aplūkojams no visām pusēm. Nav aizkulišu un iespējas paslēpties un atvilkt elpu. Izzūd robeža. Atklājas cilvēcība,” stāsta Olga Žitluhina.

Izrādei nav sižeta. Ir tikai stāsts. Tas veidojas no tā, ko divpadsmit dejotāji dara uz skatuves. No tā, kādi viņi ir. Ko viņi ienīst, kas viņiem patīk, kā viņi cīnās par savu vietu šeit. Kā viņi pierāda, vai ir solista vietas cienīgi, vai paliks kā fons kordebaletā, vai spēj pilnasinīgi izdzīvot deju, vai palikt tikai kā nekustīga ikona tur augšā, spožā rāmītī. Trupā ir dažādi dejotāji, bet šajā izrādē visi ir solisti. Visi ir līdzvērtīgi, katram tiek dota iespēja izcelties. To var izmantot vai neizmantot. Šajā izrādē dzirdēsim arī dejotāju balsis. Kliedzienus. Viņi paši ieslēgs un izslēgs mūziku, maksimāli piedalīsies izrādes tehniskajā nodrošinājumā. Olga Žitluhina: „Iesaistot dejotājus izrādes tehniskajās lietās, vēlos pietuvināt skatuvi realitātei. Jo dzīvē nav tikai tādi brīži, kad mākslinieks ir centrā prožektoru gaismā, ap kuru viss griežas un kam visi aplaudē. Reālajā dzīvē tā nenotiek. Pašam ir jāuzliek mūzika un ja nepieciešams, arī grīda jāmazgā.”

Olga Žitluhina dejas izglītību guvusi Sanktpēterburgas Kultūras akadēmijas Horeogrāfijas nodaļā un Latvijas Mūzikas akadēmijas Horeogrāfijas nodaļas maģistrantūrā. Kopš 2006.gada viņa ir Starptautiskā laikmetīgās dejas festivāla LAIKS DEJOT mākslinieciskā direktore. Olgas Žitluhinas horeogrāfijas rādītas starptautiskos festivālos un viesizrādēs Lietuvā, Igaunijā, Krievijā, Baltkrievijā, Moldovā, Lielbritānijā, Vācijā, Ungārijā, Francijā, Šveicē, Zviedrijā un ASV.

Izrādes:
27.martā plkst. 19:30
28.martā plkst. 19:30

18.aprīlī plkst. 19:30
25.aprīlī plkst. 19:30

26.maijā plkst. 19:30

Vairāk informācijas: www.opera.lv

Jaunākie raksti