Aldonis, Agija

LNMM izstāžu zāle ARSENĀLS piedāvā izrādi „Pauļuks. Rāmji\"

2018. gada 29. un 30. septembrī plkst. 15.00 ar divām izrādēm “Pauļuks. Rāmji” Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē ARSENĀLS (Vecrīgā, Torņa ielā 1) atgriežas stāsts par gleznotāju Jāni Pauļuku.

Izrāde “Pauļuks. Rāmji” savulaik bija pirmā ciklā “Kolekcija. Viencēlieni. Klasiķi pirms klasikas”, taču šoreiz tā kļūs par ieskaņas notikumu gaidāmajai izstādei “PORTRETS LATVIJĀ. 20. GADSIMTS. Sejas izteiksme”, kas 2018. gada 2. novembrī vērs durvis vienlaicīgi trīs vietās – LNMM galvenās ēkas Lielajā zālē (Jaņa Rozentāla laukumā 1), izstāžu zālē ARSENĀLS (Torņa ielā 1) un Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā (Elizabetes ielā 57a, dz. 26).

Uzvedums par izcilo latviešu gleznotāju Jāni Pauļuku (1906–1984) tapa konkrētā vietā – LNMM izstāžu zāles ARSENĀLS vestibilā, kur atrodas galvenais izrādes scenogrāfijas elements – lielās kāpnes. Tāpēc arī tagad, kad norisināsies vērienīgas ekspozīcijas sagatavošana atklāšanai, šīs kāpnes atkal nonāks uzmanības centrā, izvēršot vēstījumu par leģendāro personību Latvijas mākslā.

Režisore Inese Mičule stāsta: “Visos laikos ir bijuši spēcīgi cilvēki, kuri ar saviem uzskatiem un darbībām atspoguļo laikmeta pretrunas, provocē sabiedrību, liek tai paskatīties no cita leņķa un izvērtēt autoritātes, valsts iekārtu, norises sabiedrībā, politikā u.tml. Tas ir bijis un būs “veselīgi” jebkurā periodā, ar jebkuru valsts iekārtu un sabiedrības sociāli politisko līmeni. Jānis Pauļuks bija šāds cilvēks pirms vairāk nekā 30 gadiem, bet stāsts par viņu būtībā būs stāsts par mūsdienām un iespēja šobrīd ieliet mazliet “eļļu ugunī” mūsu nereti kūtrajai attieksmei pret norisēm valstī un ar mums pašiem.”

Jānis Pauļuks: “Es gribētu jums tomēr pastāstīt, kādos es esmu ieskatos par glezniecību. Es uzskatu, ka tikko mēs dzimstam, katram mums ir tiesības elpot. Kas ir cilvēks? Cilvēks ir tas, kurš spēj otra dvēselē ieurbties tik dziļi, kā vien grib, un, jo dziļāk esmu ieurbies, jo man lielākas tiesības rādīt to, ko es redzu, bet, ja citi to neredz, tad viņi nostājas pret mani, pret katru portretējamo, ko es radu.”

Turpinot sadarbību ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju, Mūzikas un mākslas atbalsta fonds izstādes laikā līdz 2019. gada februārim plāno piedāvāt skatītājiem visas cikla “Kolekcija. Viencēlieni. Klasiķi pirms klasikas” izrādes kā savdabīgus Jāņa Pauļuka, Kārļa Padega, Elvīras un Rūdolfa Piņņu, Jaņa Rozentāla un Voldemāra Irbes “portretus”. Top cikla septītā izrāde par mākslinieci Aleksandru Beļcovu. Precīza informācija par izrāžu norises laikiem būs pieejama septembra beigās.

IZRĀDES KOMANDA

Režisore – Inese Mičule
Jāņa Pauļuka lomā – aktieris Kaspars Znotiņš
Scenogrāfe un kostīmu māksliniece – Ieva Kauliņa
Gaismu mākslinieks – Rauls Lorencis
Producents – nodibinājums “Mūzikas un mākslas atbalsta fonds” (www.kulturmarka.lv)
Izrādes producente – Laila Baumane

Biļetes: www.bilesuparadize.lv

Jaunākie raksti