Aldonis, Agija

Agris Daņiļevičs, Justs un «Dzirnas» aicina uz muzikālu dejas fantāziju «Mana daba»

Ar pirmizrādi 27. janvārī iedvesmas telpā «Dzirnas» sāksies muzikālās dejas fantāzijas «Mana daba» izrāžu sērija. Horeogrāfi Agris Daņiļevičs un Kārlis Božs kopā ar «Dzirnu» dejotājiem gandrīz gadu ilgā radošā kopdarbā ar Justu un «Tax Free» mūziķiem iestudējuši vizuāli, muzikāli un horeogrāfiski krāšņu izrādi, kur oriģinālmūzikas dzīvā izpildījumā un gaismas spēlēs tiks izdejoti un izspēlēti dabas stāsti un noskaņas, rosinot skatītājus ļauties fantāzijām arī par savu dabu.

Agris Daņiļevičs jau vairāk nekā četrus gadus dedzis nepacietībā veidot šo programmu, uz ko viņu pamudinājusi iepazīšanās ar Norvēģijas dabu. Horeogrāfs savās izjūtās par izrādi dalās sakot:

«Ja vienā ielas pusē ir pilsēta un otrā kalni, mežs un ūdens, man nebūtu jādomā kurp doties. Protams dabā! Esmu no tiem.

Izrādē stāstām to, kā mēs dabu redzam un sajūtam. Kā mēs jūtamies un kā daba ietekmē un maina mūsu pašu dabu. Vārdu spēle nav nejauša. Šī sakritība ir ārkārtīgi skaista. Daba veido dabu.

Ar šo mēs gribam pateikt, cik svarīgi ir mācīties dabu. Novērtēt tās daudzveidību, krāšņumu, varenību un trauslumu. Atklāt dabā esošo, bet nepamanīto. Cik svarīga ir cilvēka un dabas gudra līdzāspastāvēšana, mīlot, saudzējot, sargājot to.»

Muzikālajā fantāzijā «Mana daba» savītos mīlas stāstus, intīmos un trauslos mirkļus un dabas stihiju raksturojošas ainas izdejo «Dzirnu» deju skolas jaunā solistu paaudze, dejas tapušas Agrim Daņiļevičam sadarbojoties ar horeogrāfu Kārli Božu, paša audzēkni, kas «Dzirnās» ir jau kopš sešu gadu vecuma.

Arī mūzikas autori ir gados vēl jauni — oriģinālmūziku uzvedumam sacerējuši un izrādēs paši izpildīs Justs un grupas «Tax Free» mūziķi. Skaņdarbi komponēti kopdarbā ar pārējiem izrādes autoriem un mūziķi atzīst, ka šāds radošais process viņiem bijis ļoti neierasts un izaicinošs: «Pie dažām kompozīcijām, kas izskanēs koncertā, mēs strādājām vairāk nekā gadu, dažas tapa uzreiz, uz vietas mēģinot ar dejotājiem, citas mums palīdzēja radīt jau gatavas horeogrāfijas. Tomēr vissaistošākais šķiet veids, kā mums izdevās atrast kopīgu valodu, saprototies caur vienotu radošu degsmi.»

Justs uzsver, ka viņam tas bijis kaut kas pavisam citādāks nekā tas, ko viņš darījis līdz šim, un sola, ka arī viņa klausītājiem šis būs kaut kas pavisam svaigs.

Agris Daņiļevičs un «Dzirnas» ar mūziķiem un komponistiem sadarbojušies jau iepriekš — publikas mīlestību izpelnījušies Mārtiņa Brauna «Mauglis» un «Mazā Nāriņa», Iļģu «Spēlēju dancoju» un citi lieluzvedumi, kā āri kopīgi ar Intaru Busuli, Kasparu Zemīti, Renāru Kauperu, Melo-M, The Sound Poets un citiem mūziķiem radītās izrādes un priekšnesumi. Deju skolas «Dzirnas» kopš tās pirmsākumiem 1985. gadā izaudzinājusi vairākas dejotāju, horeogrāfu, aktieru un izcilu personību paaudzes.

Izrādes tapšanu atbalsījuši: Tipogrāfija «ADverts», «Akvedukts», «Balticovo», Konditoreja «Eklers», «Latvijas Finieris», «Rmēbeles«, «STATS», Radio «SWH», «TERMEX» un «Zaļā josta». Ar ieņēmumiem no izrādēm tiks atbalstīta sakārtotas un iedvesmojošas telpas tapšana «Dzirnās», kur jauniešiem radoši darboties un attīstīt personības.

Pirmizrāde 27. janvārī 18.00, izrādes februāra piektdienās 19.30 un svētdienās 18.00.

Biļetes «Biļešu Paradīzes» kasēs un http://ej.uz/manadaba_bp

Jaunākie raksti