Mintauts, Alfs, Bernandeta

Idejas Helovīna dienas svinību plānam

Ja esat Helovīna dienas piekritēji jeb varbūt meklējat drosmi pirmo reizi pasvinēt šo dienu, esam sagatavojuši nelielu plānu, kas padarīs šo dienu par interesantu notikumu un radīs vēlmi to svinēt arī nākamajos gados. Bet sākotnēji ir nepieciešama tikai viens: vēlme jokot, baidīties un svinēt Helovīnus.

Lai gan lielākajai daļai cilvēku pirmais iespaids par Helovīnu ir briesmoņi un troksnis, patiesībā šie svētki ir cēlušies no ķeltiem un nozīmē vasaras beigas. Agrāk cilvēki ticēja, ka rudenī robeža starp dzīvajiem un mirušajiem kļūst pavisam trausla, tāpēc saģērbās maskās un biedēja prom mirušās dvēseles - līdzīgi kā latviešiem pazīstamajā Veļu dienā.

Izgrebt ķirbi vēlams jau dienu iepriekš, lai pašā Helovīna dienā var nodoties kaimiņu apciemošanai un jautrībai, bet gaismiņa ķirbī jau var degt. Ķirbja grebšanā noteikti iesaistiet bērnus un, ja esat taupīgi, izgrebto mīkstumu izmantojiet lietderīgi - gardām pankūkām, putrai vai maizes/pīrāgu mīklai.

Uzvilkt maskas var ne tikai, ja mērķis ir doties kādu izjokot. Kāpēc gan tieši šajā dienā nesarīkot mājas ballīti maskās? Pie tam maskām nav jābūt dārgām, veikalos pirktām, pavisam vienkārši, piemēram, par spoku var pārtapt, izmantojot vecu palagu, kurā izgriež caurumus acīm un mutei, bet par raganu - sabužinot matus, paņemot slotu un atrodot skapī pašas interesantākās un raibākās drēbes.

Izdekorēt māju nav obligāti, taču tas radīs neparastu noskaņu vismaz uz vienu vakaru. Un kāpēc gan ne? No tumša papīra izgriezti sikspārņi, kas savērti virtenē var rotāt gan logus, gan karāties lejup no lampas, nelieli plastalīna/plastmasas vai cita materiāla zirneklīši var sēdēt uz plauktiem vai pat blakus vakariņu šķīvim, savukārt ķirbji šajā vakarā drīkst būt ir visur, jo tie paši par sevi ir kā Helovīna simbols, kuru atpazīst visi. Ar maskām, kuras netiks uzvilktas, var dekorēt ķirbju „galvas”, gleznas, vāzes un citus priekšmetus telpās.

Gardumi briesmoņu gaumē
šajā vakarā garšos ikvienam! Servējiet tos tumšos traukos un, pats galvenais, dekorējiet briesmīgi. Cepumi, kuriem ar glazūru virsū uzspiesti zīmējumi zirnekļu, ķirbju, spoku formās, maizītes ar tumšo olīvu acīm, dažādas konfektes acu, mošķīšu un citās briesmīgās formās un klāt visam sarkana tomātu sula - tā gan var tikai reizi gadā.

Cienastam ciemiņiem ir jābūt arī tajās mājās, kur bērni jau izauguši vai svinēšanas noskaņojuma nav, jo nevar zināt, kas klauvēs pie durvīm šajā spoku naktī. Cienastam noderēs jebkādi saldumi - cepumi, konfektes, nelielas kūciņas, bet īpaši jautri, ja tie būs dekorēti interesanti un briesmīgi.

Tumsas jautrība var sākties pašā vakarā, bet tai jāsagatavojas laikus. Sameklējiet visus mājā esošos lukturīšus un rotaļlietas ar gaismiņām, lai sarīkotu bērniem tumsas ballīti. Iededziet sveces uz plauktiem, lai tumsa nebūtu tik bieza, izslēdziet mājā visas gaismas un uzziniet, ka no tumsas patiesībā nav nemaz tik ļoti jābaidās - tā var būt pat patīkama un interesanta! Šāda ballīte ir pārbaudīta metode, kā palīdzēt bērnam, kurš baidās no tumsas, iemācīties nebaidīties tik ļoti.

Jaunākie raksti