Līksma, Bārbala

Helovīna diena: idejas svinētājiem

Helovīna diena ir iemesls kaut kam citādam ģimenē, skolā, bērnudārzā vai vienkārši draugu lokā. Tas ir iemesls, lai vakariņās būtu nedaudz citādas, dekori nedaudz biedējoši un noskaņojums bailīgāks un jautrāks nekā citkārt.

Ja neesat no tiem, kas Helovīnos aizslēdz durvis un nelaiž iekšā nevienu klauvētāju, bet jums piemīt veselīga humora izjūta vai ģimenē ir bērni, kurus gribas iepriecināt, iespējams, noderēs kāda no zemāk esošajām idejām šīs dienas izkrāsošanai.

Par lieliskiem raganu un spoku gaismekļiem var pārtapt koka bluķīši ar cauru, izgrebtu vidu – tajos ievietojot sveces (uzmanīgākajiem svinētājiem) vai kabatas lukturīšus, top biedējošs gaismeklis rudens vakaram. Noder arī pagalma dekorēšanai vai atrakcijām bērnu dārzā.

Vislieliskākie Helovīnu gaismekļi mājā vai spokojoties, protams, ir izgrebti mini ķirbji ar sveču mirdzumu.

Izgrebta ķirbja puse (ja pietiek pacietības – ar robotām maliņām) var kļūt par iederīgu un interesantu trauku Helovīna vakara konfektēm vai citām ēdamlietām.

Tīru plastmasas cimdu (piemērotu darbam ar pārtiku) pielejiet ar ūdeni un sasaldējiet. Vēlāk ledus gabalu atbrīvojiet no cimda un ir gatavs biedējošs boles ledus gabaliņš vai vienkārši galda dekors.

Sakariet koku zaros pie mājas vai pielīmējiet mājoklī pie logiem sikspārņu figūras.

Kad ķirbji jau ir apnikuši, bet āboli vēl nav apēsti, par lielisku galda dekoru var pārtapt āboli, kuros izgrebtas vietas svecēm – ābolu svečturi galda klājumam.

Helovīna dienas vakars ir īstais, kad var atļauties sasēst dīvānā un pastāstīt viens otram spoku stāstus.

Bet, ja ģimenē vairs nav mazu bērnu, tas ir vakars, kurā var atļauties noskatītos kādu šausminošāku filmu un kopā pabaidīties.

Ejot spokoties var padomāt arī par trokšņa radīšanu – par skanošiem grabuļiem var kalpot tukšas plastmasas pudeles, kurās sabērtas pupas vai zirņi.

Pārbaudiet ģimenes locekļus un viesus veiklībā – iespējami ērtākā vietā pakariet diegā iekārtus ābolus. Lai mēģina bez roku palīdzības iekosties tajos!

Ja padevusies laba ķirbju raža, rīkojiet ķirbju grebšanas skaistumkonkursu!

Nemetiet ārā ķirbju sēkliņas. Izkaltētas tās kļūst par gardu un veselīgu našķi.

Radošas ģimenes mājas ieejas zonu rudens laikā var rotāt putnubiedēklis jeb pašdarināts (no salmiem, tukšiem traukiem, koku zariem, veciem apģērba gabaliem) cilvēks, kas pieskata mājas kārtību un kontrolē viesus.

Ja dzīvojat privātmājā un gatavojaties rudenīgam piknikam vai gaidāt izjokotājus, izvietojiet uz lieveņa magnetofonu, kas atskaņo mazliet biedējošu mūziku.

Mājokļa ieeju Helovīnos var izrotāt ar kādu biedējošu figūru vai attēlu.

Sapiniet savus zirnekļa tīklus no diegiem un dzijām! Ievietojot tajā zirnekļa figūru taps interesants dekors, no kura, iespējams, kāds nobīsies.

Spēle: atrodi ķirbi. Mazus ķirbīšus var saslēpt dažādās vietās ap māju un pustumsā doties visiem kopā meklēt. Garantējam: bērniem noteikti patiks, jo īpaši, ja šim procesam tiks piešķirta nedaudz biedējoša noskaņa.

Sapulcējieties kopā ar draugiem un/vai kaimiņiem, lai bariņā ietu jokot.

Helovīnos noteikti jāievēro arī drošības pasākumi – ne katrs Latvijā sapratīs, kāpēc bērni pustumsā staigā vieni, sveču dekori ir ugunsnederoši u.t.t.

Jaunākie raksti