Mirta, Ziedīte

Notiks festivāls „Dzejas dienas 2014\"

Ar devīzi "Dzeja pievelk!" no 4.septembra līdz 18.septembrim notiks festivāls "Dzejas dienas 2014". Šī gada festivāla programmu varētu apzīmēt ar trim vārdiem - svētki, sadarbība un viesi. Dzejas dienām šogad 50, krievu dzejnieku un mākslinieku apvienībai "Orbīta" - 15, bet starptautiskajam projektam "Dzejas brauciens" - 10.

Daudzi festivāla pasākumi pierāda dzejas daudzfunkcionalitāti sadarbībā ar citām mākslas formām. Festivālā iekļauts grupas "Sigma" koncerts, kurā dzeja un mūzika savīsies vienotā uzvedumā. Dzejas un laikmetīgās akadēmiskās mūzikas saikni demonstrēs Valsts akadēmiskais koris "Latvija", kuri izpildīs sadarbības projekta "Dzintara ceļš" īpaši radītos jaundarbus. Komiksu žurnāls "kuš!" ir sagatavojis īpašu dzejas izdevumu, kas tiks prezentēts izstādē ar dzejnieku piedalīšanos. Tradicionālais notikums "Klasisks dzejas vakars" šogad piedāvās teatralizētu dzejas iestudējumu, kuru veidojuši aktieri Maija Apine, Ivars Krasts un Ģirts Krūmiņš. Arī apvienības "Orbīta" radītie darbi ievīs dzeju visdažādākajās mākslas izpausmes formās.

Šogad festivālā piedalīsies plašs ārvalstu viesu pulks - 22 dzejnieki no Melnkalnes, Itālijas, Ukrainas, Grieķijas, Turcijas, Čehijas, Polijas, Austrijas, Ungārijas, Baltkrievijas, Kanādas, Japānas, Maķedonijas, Igaunijas, Lietuvas un Vācijas. Autori Rīgā ieradīsies "Rīga 2014" projekta "Kaimiņi trokšņo" laikā, lai piedalītos gan vairākos kopprojektos, gan individuālos lasījumos. Lai veicinātu dzejas starpkultūru aspektu un dzejnieku savstarpējo sadarbību, daudzi no viesiem Rīgā piedalīsies kopējā atdzejas darbnīcā.

Plašajā pasākumu klāstā šogad iekļauti ļoti daudzu Latvijas dzejnieku lasījumi, vairāki jauno grāmatu atvēršanas pasākumi, nu jau tradicionālais "Latviešu dzejas maratons" 11.septembrī Esplanādē, izstādes, koncerti un ar dzeju saistītas fiziskās aktivitātes.

Festivāls top sadarbībā ar Valsts kultūrkapitāla fondu, Rīgas domi un nodibinājumu "Rīga 2014".

Festivāla programma atrodama mājaslapā "www.dzejasdienas.lv".

Jaunākie raksti