Līksma, Bārbala

4. Starptautiskais Smilšu skulptūru festivāls 2010 „Summer signs”

Jelgavas pilsētas pašvaldības aģentūra „Kultūra” un Jelgavas Dome sadarbībā ar ceļu būvniecības sabiedrību „Igate” un SEB bankas atbalstu piedāvā 4. Starptautisko Smilšu skulptūru festivālu „Summer signs” (Vasaras zīmes), kas no 16. līdz 18. jūlijam norisināsies Uzvaras parkā, Jelgavā.

Smilšu skulptūru konkursam tika saņemti 40 pieteikumi, dalībai festivālā žūrijas komisija atlasīja 15 profesionālus tēlniekus no Latvijas, Lietuvas, Krievijas, Nīderlandes, Īrijas, Itālijas, Bulgārijas, Ukrainas, Lielbritānijas, Spānijas un Ungārijas. Festivāla laikā dalībnieki veidos skulptūras par tēmu – Ceļojums laikā.

Festivāla laikā taps ne tikai konkursa darbi, bet arī papildus smilšu mākslas objekti, kuru sagatavošanas darbus šodien Uzvaras parkā uzsākusi ceļu būvniecības sabiedrība „Igate”, lai jau nākamnedēļ mākslinieki varētu uzsākt Smilšu Bāra veidošanu, kā arī pie skulptūru ekspozīcijas lielākā objekta – hercoga Jēkaba jubilejas skulptūras. Kopumā konkursa darbu un papildus smilšu skulptūru veidošanai tiks izlietotas 450 tonnas smilšu.

Maija pēdējā nedēļas nogalē aizvadītie Jelgavas pilsētas svētki notika godinot hercogu Jēkabu, kas šogad svin savu 400. jubileju, un viņa devumu pilsētas izaugsmē. Ainas no Kurzemes – Zemgales hercogistes spožākajiem laikiem skulptūrā iemūžinās pieredzējušu skulptoru starptautisks duets: Andrius Petkus un Maxim Gazendam.

Andrius Petkus (Lietuva) – trīskārtējs smilšu skulptūru festivāla „Summer signs” laureāts, darbojas arī sniega un ledus mākslā, veido skulptūras no akmens, koka, metāla u.c. materiāliem, pievērsies arī instalācijai un ready made. Mākslā ir konceptuālisma piekritējs, ko arī veiksmīgi realizē, viņa darbi izceļas ar pārdomātu ideju un tās vēstījumu.

Maxim Gazendam (Nīderlande) – viens no vadošajiem Eiropas smilšu tēlniekiem, kas darbojas arī ledus tēlniecībā. Nīderlandē darbojas Pasaules smilšu skulptūras akadēmijā (World sand sculpting academy) kā pasniedzējs. Pēc profesijas arhitekts, pirms vairāk kā 10 gadiem smilšu skulptūru tēlniecībai pievērsies nejauši, bijis neskaitāmu prestižu smilšu skulptūru konkursu dalībnieks un laureāts.

Savukārt, 10. jūlijā Jelgavā ieradīsies smilšu skulptūru festivāla dalībnieki, lai 11. jūlijā uzsāktu darbu pie konkursa darbiem, kuri sacentīsies par SEB bankas balvu fondu.

Apmeklētājiem skulptūras Uzvaras parkā tiks atklātas 16. jūlijā ar festivāla laureātu apbalvošanu un plašu kultūras programmu.

Uzvaras parks no 16. līdz 18. jūlijam apmeklētājiem atvērts no plkst. 11.00 līdz 23.00.

Festivāla programma

Piektdien, 16. jūlijā, Atklāšanas diena:

19.00 Jelgavas tirkīza krāsas kora soliste Anete Kotoviča un grupa „4line”
20.00 Festivāla laureātu apbalvošana
20.30 TV šova „O! Kartes akadēmija” dalībnieks Ivars Galiņš un grupa „Laikā pirms…”, deju studija „Intriga”

Sestdien, 17. jūlijā, Dejas ap un smiltīs:
18.00 Harijs Spanovskis un grupa
20.00 Grupa „Credo”

Svētdien, 18. jūlijā, Ģimenes diena:
Ģimenes diena ar īpašām aktivitātēm pašiem mazākajiem. Visas dienas garumā festivāla jaunākie apmeklētāji varēs spēlēties īpašā SEB bankas smilšu rotaļu laukumā, un baudīt Jūrmalas teātra izrādi Jūrmalas teātra muzikāls uzvedums bērniem „Raibās rozes pelēkai Rozālijai” 13.00 un 15.00.
18.00 TV šova „Dziedošās ģimenes” dalībnieki Brāļi Riči
20.00 TV šova „Dziedošās ģimenes” dalībnieki Dukuri
22.00 Festivāla noslēgums ar grupu „Gain Fast”

Jaunākie raksti