Aldonis, Agija

Knuts Skujenieks, Kārlis Zāle un Dziesmu svētki festivāla „Via Baltica” filmu programmā

Ceturtdien, 23. augustā plkst. 17.00 Liepājas Latviešu biedrības nama kamerzālē ar Ivara Tontegodes dokumentālo filmu “Knutifikācija” sāksies festivāla “Via Baltica” filmu programma. Tālāk programmā Askolda Saulīša nupat iznākusī “Dziesmuvara” (2018) un Ilonas Brūveres “Ievainotais jātnieks” (2017) par tēlnieku Kārli Zāli.

Lai arī festivāls “Via Baltica” ir piesaistīts vēsturiskajiem 23. augusta notikumiem, pieminot akciju “Baltijas ceļš”, Baltijas valstu neatkarības tēma šogad skatīta daudz plašāk – gan par dzīvi nebrīvē valstī, kurā valdīja vēsturē viens no baisākajiem totalitārajiem režīmiem, gan par izcilām personībām, kuras nesalauztas dzīvojušas šajā sistēmā, gan atgādinot, ka šobrīd dzīvojam neatkarīgā valstī, kas ļauj ikvienam māksliniekam brīvi izteikties ar savu radošo darbu.

Festivāla “Via Baltica” filmu programmu sāksim ceturtdien, 23. augustā plkst. 17.00 ar režisora Ivara Tontegodes dokumentālo filmu “Knutifikācija” (2017) par nenogurdināmo un nesalaužamo dzejnieku-brīvdomātāju Knutu Skujenieku. Būdams jauns dzejnieks, Knuts Skujenieks tika nepamatoti apsūdzēts un notiesāts uz septiņiem gadiem Mordovijas lēģeros. Tur viņš turpināja rakstīt dzeju, ko ilgu laiku pēc atbrīvošanas nebija iespējams publicēt. Filma ir stāsts par mācīšanās un apzināšanās procesu, un to, kā sistēma mēģina pakļaut indivīda garu, kas turpinās arī šodien. Tomēr ne vienmēr cilvēka dabā ir pakļauties un samierināties. Iespējams, līdz galam neatzīts un nenovērtēts, Knuts Skujenieks ir cilvēks, kuru raksturo bezkompromisa stāja un vīrišķība šī vārda viscēlākajā izpratnē, aicinot arī citus domāt patstāvīgi.

Filmu veidojis Lielā Kristapa laureāts režisors Ivars Tontegode – Latvijas jaunās paaudzes kulta filmas “Sēņotāji” (2013) autors, Latvijas Mākslas akadēmijas un Latvijas Kultūras akadēmijas absolvents. Ekrānam režisors ietērpis Knuta Skujenieka skarbo dzīves poēziju krāšņā vizuālā un skaņu materiālā.

Piektdien, 24. augustā plkst. 17.20 skatīsim Liepājā dzimušā režisora Askolda Saulīša dokumentālo filmu “Dziesmuvara”, kas savu pirmizrādi piedzīvoja šī gada 1. jūnijā. Tas ir stāsts par dziesmas spēku un to, kā dziesma palīdzējusi izcīnīt neatkarīgu valsti, izturēt karus un pretoties svešām varām. Tieši Dziesmu svētkos nostiprinājās tautas gars, kas Trešajā atmodā izrādījās stiprāks pat par Padomju okupantu bruņotajiem spēkiem. Askolds Saulītis divas reizes ir ieguvis Lielo Kristapu kā labākais dokumentālā kino režisors. Šīs filmas scenārija līdzautors ir Dainis Īvāns. Ieeja uz šo filmu ir bez maksas!

Uzreiz pēc “Dziesmuvaras” piektdien, plkst. 18.30 būs režisores Ilonas Brūveres jaunākā dokumentālā spēlfilma “Ievainotais jātnieks” (2017). Šis ir stāsts par tēlnieku Kārli Zāli (Imants Strads) – Brīvības pieminekļa un Brāļu kapu autoru. Filma balstīta uz dokumentāliem Kārļa Zāles dzīves faktiem un Brīvības pieminekļa celtniecības dokumentāciju, sniedzot ieskatu laikmetam raksturīgajā politiskajā un sociālajā ainā, iepazīstinot ar  izcilām kultūras un mākslas personībām un tā laika ideāliem. Īpaša uzmanība scenārijā veltīta tēlnieka Kārļa Zāles personībai un nozīmīgākā tautas apziņas apliecinājuma – Brīvības pieminekļa – celtniecībai.

Visi filmu seansi notiks Liepājas Latviešu biedrības nama kamerzālē, 2. stāvā.

Biļetes uz “Knutifikāciju” un “Ievainoto jātnieku” nopērkamas Biļešu paradīzes kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv, kā arī Liepājas Latviešu biedrības nama kasē. Biļetes cena ir 2 EUR.

Jaunākie raksti