Gunta, Ginta, Gunda

23. starptautiskais Baltijas baleta festivāls pārsteigs ar krāšņu un plašu programmu

23. starptautiskais Baltijas baleta festivāls, kas 2018.gadā norisināsies no 9. līdz 28.martam, skatītājus sola pārsteigt ar plašu un krāšņu programmu, piedāvājot izbaudīt ASV, Austrijas, Krievijas, Vācijas, Ķīnas, Francijas, Turcijas un, protams, Latvijas baleta mākslinieku sniegumu.

Tradicionālais festivāla atklāšanas labdarības koncerts Rīgas Starptautiskajā dzelzceļa stacijā/ TC Origo notiks 9. martā. Kā stāsta 23.BBF direktore Lita Beiris, arī šoreiz ikviens koncerta skatītājs tiks aicināts izbaudīt baleta un laikmetīgās dejas mākslas burvību. „Koncerts atspoguļos baleta mākslinieka mobilo raksturu – vienmēr būt ceļā no izrādes uz izrādi. Atklāšanas koncerts ir vieta Latvijas māksliniekiem, kuri pārstāv dažādus dejas un mūzikas mākslas žanrus, un tas vistiešākajā veidā parāda baleta mākslas pieejamību cilvēkam.”

12. martā Latvijas Nacionālajā operā norisināsies 23.BBF Galā koncerts – festivāla nozīmīgākais notikums, jo tas piedāvās baleta koncertprogrammu, kurā uzstāsies vadošie solisti no pasaulslaveniem baleta teātriem, kā arī starptautisku baleta konkursu laureāti  no Krievijas, Ķīnas, ASV, Vācijas, Francijas, Austrijas , Turcijas. „Galā koncerts saglabās tradīciju, ietverot programmā gan klasiskās baleta skolas, gan modernā baleta novitātes,” pauž festivāla direktore.

Kā allaž, arī šoreiz festivāla viesu uzstāšanos būs iespējams vērot ne tikai Rīgā: no 12. līdz 18. martam Džona Noimeijera Vācijas Nacionālais jaunatnes balets Bundes Jugend Ballett (Hamburga, Vācija) viesosies Preiļos un Rīgā.

Vācijas nacionālo jaunatnes baletu 2011.gadā nodibināja pasaulslavenai horeogrāfs Džons Noimeijers (John Neumeier), kurš atrodas pasaulē vadošo baleta horeogrāfu trijniekā. Kompānijā darbojas astoņi profesionāli dejotāji. Viņi ir gan dejotāji, gan horeogrāfi, tā viņi veido savu radošo personību un vispusīgi sagatavojas profesijai. Viņi darbojas Hamburgas baleta centrā un bagātina  pilsētas un visas valsts dejas un kultūras ainavu. Viņi pārstāv septiņas dažādas nācijas un runā vienā – kustību – valodā. Viņi atklāj arvien jaunas dejas formas , neatsakoties no tradīcijām , jo viņi ir baleta kompānija. Tikai klasiskā tehnika atver viņiem spēles telpu. Tādēļ viņi cenšas pilnveidot tehniku. Viņi mīl deju un vēlas iejūsmināt, aizraut skatītājus, tādēļ viņi  dodas arī  pie tiem, kam nav iespēju noskatīties baletu: arabeska veco ļaužu pansionātā, Grand jete cietumā, piruetes darba pārtraukumā. Deja kā sociāls piedzīvojums. Hamburgā, Vācijā, ārzemēs.

„Lai  arī pašreiz nav iespējams Latvijā uzaicināt Hamburgas Nacionālo baleta teātri, vismaz ir iespēja baudīt baleta ģēnija radošo darbu Hamburgas Jaunatnes baleta izpildījumā. Festivāla repertuārā ir paredzēta arī Dž.Noimaijera horeogrāfija,” atklāj L.Beiris.

Savukārt no 21. līdz 26. martam (Rīgā, VEF Kultūras pilī – 21.martā; Rēzeknē, Latgales vēstniecībā GORS – 24.martā, un Ventspilī, teātra namā „Jūras vārti” 26.martā) viesosies latino stila profesionālā baleta trupa Ballet Hispanico (Ņujorka, ASV). Latvijas skatītājiem  Ballet Hispanico prezentēs trīs iestudējumus: Linea Recta, Dnzon um Con Brazos Abiertos.

Ballet Hispanico dibināts 1970. gadā un pamazām iegūst atzinību pasaules mērogā. Pašreizējais kompānijas direktors kopš 2009.gada ir Eduardo Vilaro, kurš sākotnēji 1985.gadā kompānijā iesaistās kā dejotājs. Eduardo Vilaro savas karjeras laikā dejotāja prasmes ir ieguvis Elvina Eilija (Alvin Alley) kompānijā Ņujorkā, kā arī ir ieguvis maģistra grādu Starpdisciplināro mākslas jomā Kolumbijas Koledžā Čikāgā.  Vallero ir ne tikai horeogrāfs, bet aktīvs dejas politikas un izglītības aktīvists, piedaloties dejas padomēs, kā arī lasa lekcijas studentiem.  Mākslinieciskā vadītāja Eduardo Vilaro vadītā baleta kompānija Ballet Hispanico ir vadošā latino dejas kompānija pasaulē. Par to rakstījusi ASV prese: „Beidzot var dzirdēt un redzēt Latīņamerikas pieredzi!” (The New York Times); „Ballet Hispanico 12 mākslinieki ir dāsni apveltīti ar spožu tehnisko un muzikālo izpildījumu laikmetīgās dejas jomā.” (The Washington Post);  „Ņujorkas kompānija ar latinos garšu – Ballet Hispanico – dejo labāk kā jebkad...” (Backstage).

Vēl festivāla programmā paredzēta Vanemuines teātra baleta trupas bijušā mākslinieciskā vadītājaUlo Vilimaa izstāde VEF Kultūras pilī (no 14.marta), Heymann Brother Films filmas „Mr. Gaga” par izcilo Izraēlas modernās dejas ģēniju Ohadu Naharinu demonstrēšana kinoteātrī KSuns, Francijas laikmetīgās deju kompānijas De Facto et Formation izrāde LKA Teātra mājā „Zirgu pasts” (20.martā) un citas aktivitātes, kā arī muzikāli horeogrāfiskā fantāzija „Ugunī” ar LNO baleta mākslinieku piedalīšanos (pirmizrāde notika 2017.gada maijā).

Biļetes uz festivāla koncertiem var iegādāties „Biļešu Paradīzes” kasēs  internetā: www.bilesuparadize.lv un notikumu norises vietās.

Jaunākie raksti