Aldonis, Agija

Jūrmalas festivālā – Ksenija Sidorova un Spīķeru stīgu kvartets

No 17. līdz 19. jūlijam ar grandiozu klasiskās mūzikas programmu Dzintaru koncertzālē norisināsies trešais “Jūrmalas festivāls”. Viena no festivāla zvaigznēm - starptautiski atzītā akordeoniste Ksenija Sidorova kopā ar “Spīķeru kvarteta” stīgu virtuoziem klausītājiem piedāvās oriģinālu un stilistiski daudzveidīgu koncertprogrammu, Dzintaru koncertzāles mazajā zālē 18. jūlijā plkst. 18.00.

Spožā un publikas iemīļotā akordeoniste Ksenija Sidorova ar Spīķeru kvartetu apvienojušies oriģinālā un stilistiski daudzveidīgā koncertprogrammā. No smaidīgas smeldzes uz galantu un tīru skaistumu Volfganga Amadeja Mocarta Adagio un Rondo K617. Mocarts te šķelmīgi rotaļājas un vij skaistas instrumentu saskaņu spēles. Koncertā Latvijas pirmatskaņojumu piedzīvos arī mūsdienu krievu komponista Sergeja Akhunova skaņdarbs Two keys to one Brodsky’s poem. Karjeras pirmo pusi darbojies rokernrola un elektroniskās mūzikas lauciņā, kopš 2005. gada Akhunovs pievērsies galvenokārt orķestra un instrumentālajai mūzikai, rakstot apcerīgā minimālisma noskaņā. Turpretim čehu romantiķis Antonīns Dvoržāks savās Bagatelēs ieskandina sava melodiķa prasmes un dejiskās bohēmieša saknes. “Šis darbs man rada tik daudz prieka, it kā es rakstītu simfoniju’’, tā par Bagatelēm rakstīja pats komponists. Un tango ģēnijis Astors Pjacolla vedīs caur šīs dienvidu dejas emociju gammai ciklā Five Tango Sensations – pa miega, mīlestības, pamošanās, nemiera un baiļu ceļiem.

Ksenija Sidorova, kronēta par “akordeona princesi’’, kļuvusi par sava instrumenta vēstnesi pasaulē, pārkāpjot žanru robežas, ar savu meistarību un personības šarmu uzrunājot klausītājus visā pasaulē. 2016. gadā Ksenija parakstīja ekskluzīvu līgumu ar vienu prestižākajām mūzikas ierakstu izdevniecībām Deutsche Grammmaphon . Mūzikas skolā Ksenija mācījās no astoņu gadu vecuma, un viņas skolotāja bija leģendārā Marija Gasele. Vēlme pamatīgāk iedziļināties klasiskajā un laikmetīgajā repertuārā aizveda Kseniju uz Londonu, kur viņa ar izcilību ieguva maģistra grādu Londonas Karaliskajā Mūzikas akadēmijā, studējot Ouena Marija klasē. Viņa izpelnījusies daudzus apbalvojumus, tai skaitā Mūziķu ģildes (Worshipful Company of Musicians) Sudraba medaļu, Meizijas Luisas balvu un bijusi pirmā akordeoniste, kas saņēmusi godpilno Mūziķu ģildes Prinča balvu. 2012. gada maijā Ksenija pirmā tikusi pie Brīna Tervela fonda starptautiskās godalgas. Ksenija sadarbojusies ar tādiem komponistiem kā Karls Dženkinss, Hanss Abrahamsens, Stefano Džervazoni, Nirmali Fena, Samanta Fernando, Karloss Dukeijs, Elspeta Brūka un Patriks Nans. Ksenija uzstājusies ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Sinfonietta Rīga, sniegusi koncertus Londonas Karaliskajā Svētku zālē, Pērsela zālē (Southbank Centre), Bristoles Kolstona zālē, debitējusi Lucernas festivālā, Bergenas festivālā, Cēsu mākslas festivālā un citos festivālos Apvienotajā Karalistē, Francijā, Šveicē un Itālijā.

Spīķeru kvartets ir savienība mūzikā, kas neierasti saticīgi un radoši kopā muzicē kopš 2011. gada. Tajā spēlē orķestra Sinfonietta Rīga koncertmeistare Marta Spārniņa, viņas vietnieks Anti Kortelainens, orķestra altu grupas mūziķe Ineta Abakuka un Liepājas Simfoniskā orķestra čellu grupas koncertmeistars Ēriks Kiršfelds. Spīķeru kvartets ir vienība, kas pilna apņēmības piedāvāt skaistus koncertus skaistās vietās. Kvarteta nosaukums patapināts no tā galvenās mītnes – Spīķeru koncertzāles. Kvarteta repertuārs ir daudzveidīgs un aptver laika posmu no Vīnes klasikas pērlēm līdz mūsdienu partitūrām. Īpašu vietu repertuārā ieņem latviešu komponistu stīgu kvarteti un to popularizēšana visos veidos. Kvartets aktīvi darbojas apvienībā Amber Coast Artists (www.ambercoastartists.lv), savā kompānijā labprāt uzņem arī citus mūziķus gan kopīgai saspēlei, gan ārpus mūzikas aktivitātēm. Viņus saista ne tikai mūzika, bet arī labs humors, dzīvesprieks un… kulinārija.

Jau trešo gadu Jūrmalas pilsētas iedzīvotājus un viesus priecēs krāšņākais vasaras notikums – “Jūrmalas festivāls”, kas apvieno izcilākos Latviešu un pasaules līmeņa māksliniekus. No 17. līdz 19. jūlijam festivāla goda mākslinieks – dziedātājs Aleksandrs Antoņenko – kopā ar Latvijā un pasaulē atzītiem māksliniekiem Raimondu Paulu, Kseniju Sidorovu, Latvijas Radio bigbendu, “Sinfonietta Rīga” un citiem gādās par neaizmirstamu vasaras muzikālo piedzīvojumu Dzintaru koncertzālē. Festivāla īpašie viesi – pasaulslavenais Londonas gospeļkoris. Biļetes uz “Jūrmalas festivāla” koncertiem “Biļešu Paradīzes” tirdzniecības vietās un internetā.

Jaunākie raksti