Aldonis, Agija

Sācies zemeņu laiks

Zemenes ir vienmēr pirmā dārza oga, pirmais "dzīvs" deserts un pirmie sezonālie vitamīni, par zemenēm un to lietderību pastāstīja SIA "Veselības centrs Medeors" Anna Nikolajeva-uztura speciāliste un centra vadītāja Daina Zīle.

Astoņi iemesli kāpēc ēst  zemenes:

1. Zemenes atjauno ķermeni.
Zemenēs  dominē ogļhidrāti, kas stimulē vielmaiņu un veicina  ātrāk atjaunot  ķermeņa šūnas. Pēc šīm īpatnībām zemenes var droši pieskaitīt pie atjaunošanas līdzekļiem.

2. Zemenes pazemina temperatūru, atšķaida asinis.

Šī oga reti ir salda, jo satur daudz zemeņu skābes (īpaši salicilskābe), kas ļauj izmantot zemenes kā  vieglu sviedrēšanas un pretdrudža līdzekli. Zemenes veicina  arī asins  retināšanos. Īpaši noderīgas ķermenim skābākās zemenes, tāpēc nav ieteicams pievienot cukuru, bet labāk piena produktus – skābu krējumu, krējumu, pienu, lai samazinātu zemeņu skābumu.

3. Zemenes palielina enerģiju.
Zemeņu sastāvā ietilpst pietiekami daudz skābeņskābes, ko organisms var izmantot kā enerģijas avotu.

4. Zemenes samazina disbakteriozi.
Polisaharīdi kopā ar organiskām skābēm zemeņu sastāvā veicina normālu zarnas mikrofloru, samazinot disbakteriozes simptomus, kā arī toksīnus un smagus metālus.

5. Zemenes – "dzīvs" multivitamīns.
Regulārs zemeņu patēriņš var likvidēt ziemas-pavasaras  sezonas avitaminozi,jo zemenes satur C, E un  B grupas  vitamīnus, kā arī  satur lielu skaitu mangāna, kālija, kalcija, vara, kobalta un molibdēna. Paaugstināts dzelzs saturs zemenēs  palīdz  novērst anēmiju un  nostiprina asinsvadus.

6. Zememes uzlabo potenci.

Aktivizējot metabolismu un atjaunojot ķermeni, zemenes ne tikai rada apstākļus efektīvākam un produktīvakam darbam, bet arī uzlabo potenci. Zemenēs ir daudz cinka, kas palielina libido, tāpēc ir pamats uzskatīt, ka zemenes ir "dabas Viagra".

7. Zemenes ir pielietojamas kosmetoloģijā.
Zemenes ļoti aktīvi izmanto kosmetoloģijā. Ja zemenes  regulāri un pareizi pielietot, tas palīdz uzlabot  un atjaunot ķermeņi,  novērst vairākas problēmas – ādas, matiem un nagiem.

8. Zemenes bez nitrātiem.
Zemeņu audzēšanai noder jebkura augsne. Galvenais, lai būtu pietiekami daudz mitruma. Mēslošana nav vajadzīga, tāpēc tās nav kaitīgas ar  ķimikālijām.

Interesanti fakti par zemenēm:

Zemenes satur 32 kalorijas uz 100 gramiem;

Saskaņā ar jaunākajiem pētījumiem, zemenes uzlabo libido;

Uz katras augļa virsmas ir aptuveni 200 sēklas;

Zemeņu zaļā krāsa – spēcīga pretiekaisuma, pretmikrobu un cukura samazinošs efekts, lielisks dabas diurētiķis, tāpēc ir ieteicams nieru un urīnceļu infekcijām; salicilskābe, kas ir ogās, palīdz ar sāpēm locītavās; fizetīns – antioksidants, kas uzlabo smadzeņu darbību.

Padoms: Baudiet zemeņu laiku, ēdiet vismaz zemenes 1 glāzi dienā un mīliet sevi.

Jaunākie raksti